Иво Христов: От висотата на своя интелектуален стандарт ли Борисов обяви левите за ниско образовани?

Иво Христов: От висотата на своя интелектуален стандарт ли Борисов обяви левите за ниско образовани?
В България наистина има автокрация, заяви пред БНР кандидатът за евродепутат от листата на БСП Иво Христов. По думите му, премиерът Бойко Борисов решава еднолично какво трябва да се случи с държавния бюджет. Христов отговори на вчерашните думи на премиера, когато обясни, че е иронизирал Христов с термина „пълзяща диктатура“: „Опасявам се, че оплетен в понятията, които му подхвърлят неговите съветници, в опита ди са иронизира, премиерът се озова като пиле в калчища и хич не е ясно какво точно иска да каже“.

 

Иво Христов, снимка: Ани Петрова, БНР. Цялото интервю можете да чуете тук

 

Иво Христов разкритикува премиера Бойко Борисов и за думите, че от БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“ на избирателите си: „Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик би трябвало да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Той самият разчита на късата памет, тъй като, когато променяш мнението си няколко пъти в рамките на един ден, тук наистина трябва да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран“, каза той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

 

Иво Христов обяви, че остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично. „Президентът даде интервю, в което потвърди доверието си и аз никога не съм се отмятал от лоялността си към него. Оставам председател на Стратегическия съвет към президента – ангажиментът ми към успеха на президента Радев остава безрезервен и пълноценен. Считам, че това е въпрос на оцеляване на българската демокрация, защото сме в авторитарен режим“, коментира Христов. 

 

„Моята причина да приема тази покана е, че тази битка в момента е решаваща. От нея зависи дали ще се създаде нова политическа ситуация в България и възможност за обрат“, каза Христов и допълни, че статуквото е корупционно и не удовлетворява хората.

 

„Визия за Европа“ е доста компактен документ, който предстои да бъде представен пред хората и това ще бъде задачата на кампанията“, каза още кандидатът за евродепутат. Като водещи приоритети той посочи, че се предвижда стимулиране на публичните инвестиции, по-ефективна и по-малка европейска администрация. Той коментира и че в България администрацията се разраства драстично в последните години.

 

„Армия от чиновници, назначени по партийна линия, често с партийни препоръки. На много места в страната, за да постъпиш в общински предприятия, трябва да имаш протекцията на местен партиен лидер от властимащите. На това трябва да се сложи край“, категоричен е Христов.

 

Като други приоритети от „Визия за Европа“ той посочи: европейски данък върху финансовите транзакции, както и законодателство срещу избягването на данъци и срещу офшорните зони. „Ако „Апартаментгейт“ хвърли светлина върху имотното състояние на част от българските политици, то не е тайна, че много европейски и български политици притежават сметки в офшорни зони“, обясни той. 

 

Христов подчерта, че опозиционният тон не е тон на конфронтация, а това е естественото призвание на всяка опозиция – да контролира властта. „Властта беше застигната от серия от скандали, които се застъпват. Констатацията на провала не е на БСП. Тя е обективна. Един народ, намалял с 2 млн. в рамките на 30 години, в който преобладаващото мнозинство от младежи планира живота си в чужбина, в който пътищата пораждат транспортни катастрофи, а кокаин изплува по плажовете, едва ли има успешно управление“, коментира той. Според него няма да има диалогична и особено цивилизована кампания. „Политическият дебат е истеричен и очаквам ожесточена кампания“, допълни кандидатът за евродепутат. 

 

По повод класацията за медийна свобода, той подчерта, че запазваме 111-то място, между Етиопия и Мали. „Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията. Нашата се оказва африканска, но дори и това сякаш ни е много, защото в последните дни в Африка имаше забележими промени“, коментира той. Според него българите са апатични и се отказват от участие, за да не бъдат излъгани, но това е най-сигурният начин други да решат вместо тях и отново да бъдат излъгани.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Айде, айде!

  21 Апр 2019 13:58ч.

  Хм, когато Борисов отваря дума за образование и за интелект, той трябва да е крайно внимателен. Самият Борисов не притежава и двете. В пожарникарският "институт" не се изучават трудовете на Сенека, Хегел, Кант.... Не е и нужно. Все пак и "дисертацията" на Борисов е на тема физкултура. Пожарникарят не се нуждае от философия. Не е срамно, просто работата не го изисква. Но подобно "образование" е само в една насоченост и не развива интелекта на личността. А Борисов по рождение си е скопен от към интелект. В противен случай щеше да се научи че е много по-добре за него да не си отваря устата за нещо от които не е имал, няма и по всичко личи че няма и да има понятие! Пълен дръвник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АРОГАНТ

  21 Апр 2019 13:58ч.

  Да ТИ имам "високообразованите" избиратели: http://picbg.net/u/337/39928/705309.jpg http://picbg.net/u/337/39928/776829.jpg http://picbg.net/u/337/39928/801875.jpg http://picbg.net/u/337/39928/851922.jpg http://picbg.net/u/337/39928/676606.jpg "Аз съм прост..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШИВА

  21 Апр 2019 14:28ч.

  Хее,Хе,че Бойче е доктор по педагогика бре. Как мое те така да го нарочите за необразован. Освен това коги он е завършувал "Магнаурската школа" у Симионово она беше полувиша. Значи и он е полувишист. Не ви е срам, неабразован.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самодоволна мутра

  21 Апр 2019 14:51ч.

  http://afera.bg/wp-content/uploads/2016/12/BIBLIO.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Апр 2019 14:52ч.

  -: ))Колегите нормални/ станадартни ловци, знаят, че глиганът , сврян в " ъгъла" е непредсказуем. А когато е смъртно ранен, е много , амамного същисан и опасен, в действията си .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • геЙрб - видими резултати

  21 Апр 2019 14:55ч.

  Баце, да ти го кажа по-просто, че да ма разбереш със сигурност - тоа та буа с правата лопата с твойте простотии! Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме, помниш ли го? Е, за какъв чеп ти треаше да приписваш качествата на твоите избиратели, на БСП! Верно си прост...не прост, а направо проЗд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • станадартни ловци

  21 Апр 2019 15:39ч.

  Носителят на черен пояс по карате Бойко Борисов не е спечелил нито едно състезание. Прякорът "Пунта Мара" му е даден от треньора му по таекуондо, защото Боко винаги се тръшкал за дузпа. Страхливостта му е пословична. А ако вземе да става много непредсказуем, американците могат да обърнат и дебелия край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХХХ

  21 Апр 2019 17:08ч.

  даже не си струва да гоментирам тиквата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грънчаров

  21 Апр 2019 17:16ч.

  Да се чудиш на водещият на Хоризонт тази сутрин. Срещу него седи интелигентен, възпитан човек - Иво Христов, а той го атакува с някакви си изказвания и твърдения на Борисов! Нима този водещ не е чувал какво изразява говорната култура на Борисов? А на Цветанов? А на Данаил Кирилов? И още цял отряд неграмотници от ГЕРБ?! И да провокираш интелигентен човек с твърденията на Борисов кои били с ниско образование? Какво е това? Може би той си мисли, че е журналистика? Не! Това е политическата репресия на Борисов над зависимите медии в България - включително Националното радио и Националната телевизия. Дано скоро се отървем от тия нагли простаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • станадартни ловци на 21.04.2019 в 15:39

  21 Апр 2019 17:25ч.

  Драго, извинявам се, не съобразих, че ще огорча веганите или бриджитките ! Н в прородата е така!Освен това продължава спора , която е най-древната професия ! -: ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  21 Апр 2019 18:30ч.

  Комунето/то е едно под различни имена/ пише...Когато викахме'червени... боклуци' комунето се беше скрило в миша дупка напикано и на.рано. Сега...пише...и крои планове. Че се и опиянява. Но идва 26.05 2019г. и...трагедия...древногръцки хор...фалшификация ..измама...кой ми с.а в гащите... Европооо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Грънчаров

  22 Апр 2019 7:46ч.

  Посредствеността, ограничеността и откровената тъпота на основната част от представителите на българската "журналистика" има сериозни "заслуги" да не се провеждат смислени предизборни дебати за програми и политики, а всичко да се свежда до махленски жълтакави скандалчета. Впрочем това не се отнася само до предизборните им предавания, генерализирано е. "Журналистите" са като Него и Той е като "журналистите". Затова си се разбират и обичкат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изключенията

  22 Апр 2019 7:48ч.

  от горното правило, каквото изключение е този сайт например, са редки. Все по-редки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  22 Апр 2019 9:39ч.

  Грънчаров, в държавните медии трябва да играе такава метла, че да останат само чистачките. Журалистите не само са гербави, ами и служители на Сорос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунето/то е едно под различни имена/

  22 Апр 2019 11:40ч.

  Бойко Борисов? Или Цветан Цветанов? Или Цецка Цачева?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи