Иво Христов: Фактът, че парите по нашия план се бавят, може да е свързан с ветото над РСМ

Иво Христов: Фактът, че парите по нашия план се бавят, може да е свързан с ветото над РСМ

Самият факт, че парите по нашия план се бавят, логично може да бъде свързан с условията по нашето вето, смята евродепутатът Иво Христов.

„Фактът, че парите по нашия План за възстановяване се бавят, логично може да бъде свързан с българското вето върху Северна Македония. Това е вид политически натиск, на който България не бива да се поддава. Тези пари са дребен детайл в историческия път на България, който е жалониран от много по-големи събития. Залогът да съхраним своята история, език, култура, самочувствие е много по-висок от този да вложим пари в бедстващата си икономика". Това коментира в ефира на предаването „Говори сега“ по БНТ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D) и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г. 

„В центъра на София вече има брояч на дълга – както виждате, задлъжняваме все повече и повече. Обещанията са щедри, а всички пожари се гасят с обещания за помощи. Това, че засега европейските пари са блокирани, не значи, че България не харчи и не задлъжнява“, смята евродепутатът.  

По думите му, управляващата коалиция не желае да поеме отговорност за ветото върху Северна Македония, тъй като би загубила външна подкрепа. 

„Ако пък не отстои ветото, то тогава ще загуби вътрешна подкрепа. Пред тази двойно губеща ситуация правителството търси с кого да сподели отговорността. На чий гръб да я прехвърли. Първият и най-удобен солидарен отговорен с кабинета е президентът, поради високата степен на доверие към него и поради това, че пречи на всички с авторитета и реномето си на човек, който казва истината, в когото българите вярват. Той няма никакво основание да свиква КСНС. Съвет по същата тема вече бе проведен с много ясна рамка за преговори и поведение от страна на България. Веднъж ударило на камък там, правителството търси да прехвърли горещия картоф в парламента, където, най-малкото, ще принудят да се произнесат по темата и опозиционните партии. Всяка от тях също си прави сметки как ще бъде видяна в чужбина.“

Според Иво Христов темата за Северна Македония може да подпали чергата на кабинета, но са налице и редица други изпитания, с които той трябва да се справи. 

„Българските граждани са много уморени и изнервени от това, което се случва в страната – цените галопират, анонсите за поскъпването на топлоенергията са апокалиптични. И четирите партии в управляващата коалиция рискуват да изгубят гласове при евентуални предсрочни избори и ще търсят да съхранят коалицията независимо от цената. Както бе намерена лукавата формулировка „военно-техническа помощ“, за да бъде представена под някаква форма доставката на оръжие в Украйна, а очевидно за това става дума, ако съдим по разследвания в медиите и благодарностите на украинските генерали. По същия начин и в случая ще се търси някаква формулировка, която да удави рибата в мътна вода“, прогнозира Иво Христов. 

По думите му, социалното напрежение вече е факт, а то неизбежно ескалира в политическо. „Македония е първият етап от този паркур, през който правителството ще трябва да премине, ако иска да оцелее. Всички предпоставки за нестабилност са налице. За някои от тях правителството носи пряка отговорност – като енергийната безпътица, в която се озовахме; като неефикасните действия по подсигуряването на продоволствието в България.“

Евродепутатът коментира и очертаващата се продоволствена криза: „Една трета от зърнения износ на световния пазар идва от Русия и Украйна. При прехвърчащи ракети в акваторията на Черно море трудно някоя компания ще се съгласи да застрахова транспорта, трудно ще се намерят и превозвачи. Да оставим настрана и неизвестните, свързани с военните действия и транспорта по суша. И, разбира се, по-малката реколта в Украйна, част от която е поразена от военните действия или попада в обсега им. Към тези обстоятелства се прибавя и сушата в САЩ, която ще намали реколтата там, както и в някои райони на Европа. Най-потърпевши вероятно ще бъдат северноафриканските страни, тъй като те зависят от програма на ООН за осигуряване на прехрана, която разчита на зърно именно от двата доставчика, които са във война в момента.“

Според Иво Христов ценово ще бъде засегнат целият световен пазар, който не може да бъде бързо компенсиран, дори и в рамките на година. 

„Опасявам се, че ЕС не е в състояние да изработи обща политика по темата и неформално е делегирал на националните правителства да решат този проблем, който е много трудно решим. Ние трябва да се погрижим за собствената си прехрана. Считам, че не е особено удачно да бъде компенсиран крайният потребител, като  намалим или отменим ДДС върху хляба. Много по-разумно е тази отговорност да се поеме на ниво производители. Те са немного на брой, в България големите производители са няколко десетки, които биха могли да ограничат печалбите си в период на война“, смята евродепутатът. 

По думите му, в това направление държавата трябва да предприеме административни мерки. „Уповаването на пазарни механизми в период на война е безотговорно и нереалистично. Ако не го осъзнаем сега, ще го разберем след още няколко месеца. В някои страни вече започват да отстъпват от тези пазарни механизми“, категоричен е Иво Христов. 

Евродепутатът коментира и последното развитие на отношенията между Украйна и Полша: „Предстои да видим как ще се развият събитията, но анонсите вещаят някакъв вид обединение; най-малкото – на ниво митници, права на гражданите и т.н. Това е стъпка към ескалацията на войната. В определен момент Русия ще води война срещу държава, която няма граница със съседна държава, чиито граждани могат да бъдат на офицерски и прочее – административни длъжности в самата Украйна. Това е тревожно и съм изненадан, че европейските столици мълчат по темата. Те с право приеха на нож анексията на Крим, тъй като става въпрос за промяна на държавните граници – нещо неприкосновено като принцип в следвоенна Европа – а сега мълчат.“

Според Иво Христов в общия хаос на разпада на международното право всяка от страните, които имат претенции към своите съседи, имат малцинства в съседни държави, ще бъде изкушена да потърси национално обединение. 

„Събуждат се всякакви великодържавни амбиции. Това е особено опасно на Балканите, където има българско население навсякъде в околните страни, има и всякакви други примеси. Бивша Югославия е мозайка от народности. Не е ясно докъде ще спре това домино, ако бъде съборено. На много места то може да събори стабилността, не само край украинската граница.“

На въпрос чия визия ще надделее – тази на Кисинджър или тази на Сорос, от форума в Давос – Христов отбеляза, че при всичките си грехове като политик на глобално ниво, Хенри Кисинджър е човекът, извел САЩ от Виетнамската война и допринесъл за победата им в Студената война: „Политик и дипломат с визия. Джордж Сорос е стратег на глобализма, който се разпада пред очите ни. Времето ще покаже чие мнение ще се оправдае.“

Целия разговор вижте във видеото.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Z T.M.

    28 Май 2022 19:29ч.

    Не им ща ни меда, ни жилото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Май 2022 19:34ч.

    С други думи: Слушкайте и ще ви купим сладолед. Иначе, ще лижете нещо друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ограничено мислене

    28 Май 2022 19:50ч.

    Иво, хора, бъдете принципни, или сега открихте Америка. Каква е разликата със санкциите? Седим като малоумни, и се бием в гърдите като демократи че подкрепяме санкциите срещу Русия. А когато на нас ни слагат такива, въх мари божке. Тези европейски средства са раково образование, трябва да вземем пример от руснаци и бягаме като дявол от тамян от такива "партньори".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ева

    28 Май 2022 20:33ч.

    "Вие" не сте народът на България. Следователно Вие и Вашите проблеми не вълнуват народът на България. Споменавате "нашият план". Вие и вашите планове са си ваш проблем, а не на народа. Не разбрахте ли , че пропастта между народа и Вас е непреодолима ? И това не е от вчера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е "капацитетът" на ЕС -

    28 Май 2022 20:38ч.

    политически и умствен - санкции, изнудване, извиване на ръце...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    28 Май 2022 23:14ч.

    Абсолютно точно ! ЕС е тотален ЛИБЕРАЛЕН КОНЦЛАГЕР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    29 Май 2022 13:14ч.

    на когото не му харесва ЕС-чемодан, вокзал, Москва и ще се запознае на място с ФАШИСТКИЯ КОНЦЛАГЕР

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    28 Май 2022 21:21ч.

    ЕС не носи нищо за БГ.Ако не сте го разбрали е ваш проблем.Баламосват ни с инвестиции,свободно движение (шенген) и подобни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    28 Май 2022 21:29ч.

    Фактът, че парите по плана за възстановяване се бавят може да бъде свързан с ветото за РСМ, си има име - този факт се нарича "изнудване".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    28 Май 2022 21:44ч.

    А на всяко изнудване има достоен отговор: да ви.... уважим майките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    28 Май 2022 21:48ч.

    Има отговор, ама нашите мекотели няма да отговорят. А отговора е лесен - вето върху всяко колективно решение на ЕС, което ни ощетява финансово, като санкциите например.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    29 Май 2022 13:24ч.

    заглавието е само една хипотеза, но повторена още 2 пъти в следващите 2 изречения.Общо 3 пъти, остават 97 пъти, и дебилите с радост ще го направят. Вече е удобно да се забрави, че БГ беше последна с представяне на плана за възстановяване, нЕкои много разчитат на манипулиране на 80-те % дебили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    28 Май 2022 21:46ч.

    Не разбирам защо България не може да каже на ЕС, че ако парите от плана за възстановяване ни се спират, за да ни изнудват, това ни поставя във финансово състояние, което не ни позволява да подкрепяме вече никакви санкции, и ще налагаме вето върху каквито и да са санкции, докато не пристигнат парите по плана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    28 Май 2022 22:09ч.

    Честта не се яде, но е единственото, което не се продава. Без пари можеш, но без Чест за къде си народе ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    28 Май 2022 22:45ч.

    Точно така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    28 Май 2022 23:19ч.

    За съжаление, в този странен свят, понятия като ЧЕСТ, МОРАЛ, ДОСТОЙНСТВО не са модерни и не се считат за ценност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Май 2022 22:29ч.

    Не е просто субективното ми твърдение, а самата истина. Парите от "плана на Ес" са всъщност наши собствени пари, които един ден ще подлежат на връщане. Имайки предвид, че парите са теглени в период на безпрецед. ниски лихви, а сега дойдоха коренно различни времена, може спокойно да вярваме без резерви, че въобще не знаем, какво утре ще ни бъде предявено за плащане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    28 Май 2022 22:30ч.

    В действителност, ЕС и НАТО имат нужда от (територията на) България повече, отколкото ние от тези перверзни организации. Ние би трябвало да ги изнудваме, а не те нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западноевропейски българин

    28 Май 2022 22:31ч.

    ЕС е "пробит" , това вече не е съюзът за който мечтаехме, и който беше все още до преди 15-ина години... Сега това е сборище на лобисти на САЩ, психопати, екоталибани и корупционери. Нищо добро не може да излезе вече от ЕС, виждате - държат се като банда рекетьори с националните държави, които имат позиция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Май 2022 22:32ч.

    Усещате ли на къде вървят нещата. Извиха ни ръцете да "съставим план", който е съзвучен с техните виждания, приоритети и представи, частично напълно откачени (доколкото са политически мотивирани). Става дума за т.н. европейски пари, които за вътрешния кръг от лица ще бъдат ГРАНТ, с други думи подарък! След подарък се правят обратни жестове към подаряващия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Май 2022 22:35ч.

    Там където има 1) принуда и 2) подразбиращи се жестове (обратни подаръци), социалният ефект е подкопан, икономическият смисъл и резултати са крайно съмнителни. Естествено, близките до властта приближени кръгове (и самата власт) ще натискат до болка за случването на нещата. Европейските чиновници по-скоро и те ще топнат човките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западноевропейски българин

    28 Май 2022 22:35ч.

    Час по-скоро българите в България да се събуждат и да се стреснат ! ЕС завлича България в пропаст, има две опции. Първо - да се реформира Съюза , да стане ЕС на нациите. Второ - бягство на отделните страни , "-Екзит" . Все по-малки шансове се виждат за първото, затова - БУЛЕКЗИТ ! Бързо и на пожар !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    28 Май 2022 22:48ч.

    Аз съм съгласен. Като влезеш в някои западен музей се вижда, че 80 % е крадено от дръгите части на Света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Май 2022 22:38ч.

    И тук иде най-грозната част. На фона на всичко, което твърде вероятно ще се случи и беше щрихирано по-горе, допълнително страната ни е подложена на безогледен и безсрамен рекет, този път отново по политически причини, но във връзка с друг случай - РСМ. Тайната мисъл не е заплахата от Русия, а обстоятелството, че участие в ЕС, заедно с последващо натрапване на еврото, Е РОБСТВО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Май 2022 22:42ч.

    Този съюз и неговите политически учители и ментори прилагат едни овратително рафинирани форми на принуда, прокарвани от напазарувани опортюнисти и обикновени предатели и користолюбци. Фактът, че се използват методи на мека сила и принуда, не променя с нищо същността на нещата. Всички самостоятелно и критично мислещи хора са длъжни да знаят, че повече нямаме работа в това об-во-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    28 Май 2022 22:44ч.

    Защо са ни инфлационните им пари? Преди няколко години щяха да кажат, че извращават паязара. Да си ги раздава на помежду си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    28 Май 2022 22:44ч.

    Демократични изнудвачи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Май 2022 22:47ч.

    Аз може да съм всякакъв, вкл. зловреден анонимник, така че никой не може и не трябва да се чувства задължен да ми вярва. Все пак, прочет и чуйте анализите на Сарийски, Вулджев, Панчев и др. Ако те са недостат, впрегнете човешкия си добронамерен капац и се опит да си отговорите, защо има и други страни в Европа, които излъчват сигнали недоверие, съпротива - примерно Унгария, Дания и др.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Май 2022 22:59ч.

    Префинените европ. бюрократи, най-често неизбирани и непредставляващи никого, същностно се оказаха твърде подобни на родните мутри от 90-те год., които обикаляха с ланци и по анцузи и биеха с бухалки. Формите и интензитетът различни, същността еднаква. Тази отврат. криза е също и шанс за страната ни. Не ни трябват парите "им" (това са наши пари), нито плановете им.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зла хлебарка

    28 Май 2022 23:21ч.

    Време е да напуснем ЕС и скапаното нато

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Май 2022 0:57ч.

    с всяка изминала секунда, си мисля, че по-голям колаборационист от това професорче не съм виждал никога, аман от художествено-творческа ентелегенция, всичкото мат'ря им е виновен, най-важното им плаща празните мисли и животи, типчно гейропско политиканче, жалък и долнопробен нещастник на държавна софра, ама не като всяко синьо, червено лайно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    29 Май 2022 8:46ч.

    В политиката е прието "големите" да мълчат, а "малките" проксита да говорят. Сетих се на кой е човек и защо говори. И към кого е насочено това говорене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    29 Май 2022 6:45ч.

    ЕС се изражда все повече и ние трябва да преоценим нашето място в него - дали изобщо си струва да членуваме. След като в съюза се налагат ценности, които противоречат на традициите ни, след като посягат на историята ни и ни изнудват, то отговорът на този въпрос е очевиден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    29 Май 2022 8:47ч.

    Значи - да вземаме пример от Орбан и Унгария: да обявим намерение за БУЛЕКЗИТ и да задържим българската вноска в ЕС - токувиж се окажа че ще бъде повече от очакваната помощ... Малко ли ни са загубите и покрай газта, и по край петрола , че и догодина покрай атомното гориво? Че и по надуването на цената на тока изтекъл в Европейския скъп пазар...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    29 Май 2022 8:56ч.

    До софиянец 29 Май 2022 0:57ч. Този не е професор, бъркаш го с другия, по-свестния. А от ЕС в този му вид действително нямаме никаква полза, не всички, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи