Иво Даалдер: Лудост е да влезем във война с Русия, ядрена сила, която може да унищожи САЩ

Иво Даалдер: Лудост е да влезем във война с Русия, ядрена сила, която може да унищожи САЩ

Война с Москва би била безумна стъпка за Вашингтон, тъй като Русия може да унищожи Съединените щати. Това мнение изрази бившият постоянен представител на САЩ в НАТО (2009-2013) Иво Даалдер пред европейското издание на вестник Politico.

„Би било лудост да влезем във война с Русия, ядрена сила, която може да унищожи Съединените щати и останалия свят, ако поиска“, каза той. Даалдер твърди, че „целта на НАТО не е да започне война срещу Русия, а да я предотврати на първо място“. И НАТО е направил това "по-успешно от всеки военен съюз в историята", смята той.

Освен това бившият служител на Алианса разкритикува позицията на бившия американски президент Доналд Тръмп по отношение на страните от НАТО. Както съобщи "Ню Йорк таймс", на 10 февруари 2024 г. на митинг в Южна Каролина Тръмп каза, че ако бъде избран за президент, той не само няма да защити задлъжнелите към НАТО европейски страни от руското нападение, но ще отиде толкова далеч, че да "насърчи Русия да прави с тях каквото си иска". Иво Даалдер отговаря, че сигурността на Съединените щати след две кървави войни „зависеше от сигурността на Европа“, защото „е много по-добре да се предотвратяват войни в Европа, като се ангажираме да защитаваме съюзниците от самото начало“. В същото време бившият дипломат признава, че „европейската зависимост (от членството в НАТО – бел. ТАСС) често поражда съмнения относно ангажимента на Америка към сигурността на континента. „Има нещо напълно неестествено в това, че САЩ ще бъдат готови да започнат война отвъд океана, за да защитят друга страна, особено когато отговорът може да провокира ядрена катастрофа“, обяснява Даалдер.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Извадките от интервюто са малко объркани

    10 Апр 2024 11:14ч.

    Но ако се прочетат два пъти внимателно, стигаме до недвусмислен извод ! Западът (САЩ най-вече) признават руските геостратегически интереси в Европа ! Границите им са въпрос на пазарлък и преценка на силите (военните !), но по принцип не се оспорват ! Истинска Реалполитик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ние както винаги ПАК не избрахме печелившата страна!

    10 Апр 2024 11:18ч.

    Но затова пък веднъж на четири години хапваме гъбена каша, а след това караме на хляб и кисело мляко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не си праф! Америка ше ни спаси! Бай Дън е нашата пътеводна светлина в мракъ!

    10 Апр 2024 11:40ч.

    Завиждам благородно на спортната му фигуръ и на грациозното му качване/слизане по стълбища! ....... Америка е нашата ...... котва....... към дъното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даалдер да даалдисва по-дълбоко,

    10 Апр 2024 13:23ч.

    че баш по негово време баламосваха укронацитата със скорошно приемане в НАТО и ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно естествено е Русия да унищожи прогнилият Запад с перални и миксери.......

    10 Апр 2024 11:15ч.

    нали, Урсуло?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    10 Апр 2024 11:34ч.

    Пералните са като тулските самовари. Инструкцията за сглобяване определя калибъра и радиуса на поражение. Традиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    10 Апр 2024 13:35ч.

    Доста показателно интервю! На първо място мантрата, че видите ли НАТО спаси света от руската заплаха, започнала още от Сталин! Сякаш се забрави "Непростимото" на Чърчил! На второ място другата мантра за чл.5, че САЩ ще пролеят кръвта на момчетата си за да защитят Украйна, Балтите, България, скандинавците и др. от Русия?! Изводите ги оставям на нашите пишман политици, като Мария-Габриел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rambaldievskievich

    10 Апр 2024 14:34ч.

    "...тъй като Русия може да унищожи Съединените щати." Ето затова тоя иво далавер (пардон - даалдер) е вече бивш (и не само като постоянен представител на САЩ в НАТО) или поне това е една от причините. ех, иво,иво!... Ако русия можеше да унищожи САЩ досега н'ам коло пъти да го е сторила (като се започне от Карибската криза при никита хрушчов - кукурузин, мине се през брежнев, андропов, черненко, та се стигне до гномчето - ботоксовото недоносче-фасче пути. Големи миролюбци ги изкара тия (не тея) руснаци, брей! Големи!... иво, иво...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • недочовек

    10 Апр 2024 14:59ч.

    Прост и циничен от недъгавост си си такъв по природа или си изпростял и развалил от бой по канчето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rambaldievskievich

    10 Апр 2024 15:26ч.

    Личи си, че с разпран диференциал не е лесно да си жив, ама все пак може би имаш някакво утешенийце, че не си см/-а като гледаш другите ти разпранодиференциални братя и сестри червендалести путинорусофилчовци. 'баси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи