Ивайло Мирчев: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна

Ивайло Мирчев: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна

Министърът на енергетиката Румен Радев да получи мандат от Народното събрание да преговаря с Украйна за продажба на руското ядрено оборудване, предназначено за АЕЦ "Белене". За това предложение съобщи народният депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в своя фейсбук профил.

Изричното изискване при евентуална продажба е цената да не бъде по-ниска от 1.2 милиарда лева, колкото е струвало оборудването при закупуването му.

“АЕЦ “Белене” е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди и дълги години е използван от руското ядрено лоби в България. Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект”, пише Мирчев.

Представителят на “Да, България” уточнява, че поради специфичната геополитическа обстановка Украйна е единствената държава, която би могла да купи превърналото се в ненужно за България оборудване. От друга страна единствено София може да осигури на Киев нужното ядрено оборудване за най-новата украинска атомна централа. 

“Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненуженият ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизпозлваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на Украйна”, заключва Мирчев.

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев внесе заедно с депутати от ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП проект за решение на Народното събрание, който задължава министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори за продажба на оборудването на АЕЦ Белене. Това обяви Добрев с публикация във фейсбук.

Проекторешението вече е деловодството на парламента.

"След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен. Току-що внесох с колеги Решение на НС да възложим на Министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лева.

Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. В този смисъл, Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win ситуация и за двете страни!", написа Делян Добрев в социалната мрежа.

Преди около два месеца служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че се водят преговори с френската EDF да изготви анализ какво може да бъде изградено с оборудването и на площадката на АЕЦ "Белене". Тогава Христов инспектира начина, по който се съхранява полученото преди години оборудване, и заключенията му бяха, че то е в добро състояние и годно за експлоатация.

Още през февруари пък темата за продажбата на оборудването беше обсъдена след среща на Христов с украинския министър на енергетиката Герман Галущенко в Стокхолм, където енергийните министри от ЕС проведоха двудневно неформално заседание.

 

 

Коментари

  • malart

    05 Юли 2023 1:57ч.

    Не може. Руски неща са вредни неща. Украински народ не иска руски неща. Мирчев ага, атака на Росенец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи, пак ПОДАРЕНО

    05 Юли 2023 10:46ч.

    по внушение от АМБАСАДАТА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    05 Юли 2023 10:55ч.

    като се има извнапредвид инфлацията за това време - някой, "на когото малките сиви мишки не могат да откажат", ги е "посъветвал" приятелски за тази "инициатива". и после, народният съд бил несправедлив...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "“АЕЦ “Белене” е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди и дълги години е използван от руското ядрено лоби в България."

    05 Юли 2023 11:39ч.

    Сиреч, продаваме/?!??/ оборудването в Украйна, за да се възползва от него в Украйна украинското руско ядрено лоби?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крокодила Гений

    05 Юли 2023 2:03ч.

    "Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект”, пише Мирчев. За Украйна няма ли проблем с бруталната руска агресия? Е щом няма щом вече са изляли бетона, колко му е да и харижем техниката. След няколко години по нашите земи ще останат само няколко конклава ... Гледайте Вацев при Карбовски (част 2) от 13 минутата нататък. Много, стил, много смях, много тъжно....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай бастун да предложи

    05 Юли 2023 2:14ч.

    свои неща, примерно задница, това онова а после чуждите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти да видиш , чазата на пратията ,каква сила са днес

    05 Юли 2023 2:16ч.

    и тоя е дете на наш другар . ти да видиш . психическите заболявания са стотици . само шизофренията е над 200 вида. децата на нашите другари, днес са активни демократи - с евроценности. Училите в СССР и децата на червената номенклатура са уникален феномен за мъничка нещастна България. Те са първи демократи и от малки са закърмени с евроценности. Днес токова силно крещят за демокрация,че обикновения електорат съвсем се е сбъркал и не знае кое е добро и кое зло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    05 Юли 2023 2:16ч.

    Господи слез си прибери вересиите. Тези ще ни довършат. Турция я почна АЕЦ след нас и вече заредиха ядрено гориво. Ние 20 години въртим гъза насам натам и накрая ще купуваме и ток от турците а не само газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 04 Юли 2023 23:16ч. Ние 20 години въртим гъза насам натам и накрая ще купуваме и ток от турците а не само газ.

    05 Юли 2023 12:07ч.

    В новото робско разпределение на дупедавските народи ние вероятно сме дадени на турците - отново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    05 Юли 2023 2:30ч.

    Стана ясна каторгата на Мирчев от Втори народе съд - ЩЕ ВЪТРИ ПЕДАЛИ НА ВЕЛОСИПЕДЕН ЕЛЕКТРОГЕНЕРАТОР докато е жив, при това без право на почивки... От къде ги копат такива глупаци бе? Щели да продадат два реактора на Украина! която в следващите 100 години трябва да връща няколко стотин милиарда евра/долари от военните дългове. А нашите пари прапраправнуците на Мирчев въобще ще видят ли??? Поне да беше заявил че ще ги подарим като помощ за Украина? Ама то хубаво, ама на подарък комисионни не се дължат, а джоба на Мирчев го стиска та се не трае- нещо бюджета прекаленно постна пица...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мирчеф е шпионин на сащ

    05 Юли 2023 2:46ч.

    Българското общество предложи американският шпионин иф@л0 мирчеф да бъде ПОДАРЕН на ус-ра-йна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С една дума

    05 Юли 2023 3:03ч.

    да си ги върнем на руснаците. Ще им трябват за покрайнината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аман от жълтопаветници

    05 Юли 2023 3:05ч.

    Този смешник каква електорална тежест има, че говори от името на всички?! Ама така е, като IT специалистите и НПО активистите завладяха НС с ала бализми и коват ли коват закони и Конституция по техните ниски и зависими критерии! Само да не забравят, че изборната активност не им дава легитимност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    05 Юли 2023 3:18ч.

    Тагарев милия една гривна не е взел за тясно специализирания си труд, ние сега от народа, дето пази демокрацията в света пари за оборудване за ядрена централа да искаме. Подаряваме го, барабар с варненското пристанище и 25 декара земя в идеалния център на София. Демокрацията иска жертви...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вервайте ми

    05 Юли 2023 4:28ч.

    Вторият програмист в държавата (първият ще става кмет) взе да се грижи за АЕЦ оборудването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    05 Юли 2023 6:18ч.

    Държава няма,полиция,армия,политици няма.Народ и институциите липсват.Има в изобилие Предатели и Крадци. Време е да затваряме ,за какво е да ни има да бъдем Помиярите на Европа.Никой не ни взема на сериозно…..Вижте Петков,Тугарев Василев Борисов или хорицата от ДБ. Какво виждате ?? Отговор : Нищо,Апсолютно Нищо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единственото, което можете да им предложите,

    05 Юли 2023 7:15ч.

    Са €атлантически тикви и кухи кратуни. А какво ние, българите, можем да предложим на €$ дьонметата като вас, само стойте и гледайте. После да няма "А нас за что?".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Юли 2023 7:23ч.

    Всичко се повтаря като фарс ? цветът на нацията знае ли, че собственици на това оборудване сме ние, а не те?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Счетоводител

    05 Юли 2023 8:51ч.

    Колко прекрасно, най-накрая ще се освободим от замразените 1,2 млд лв. и ще купим от Уестингхаус същото оборудване за 6 милиарда. Сделка, та дрънка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 05 Юли 2023 5:51ч. Колко прекрасно, най-накрая ще се освободим от замразените 1,2 млд лв. и ще купим от Уестингхаус същото оборудване за 6 милиарда. Сделка, та дрънка!

    05 Юли 2023 12:10ч.

    Оборудване на Уестингхаус ще си купим за 6.000.000.000,00 $, но само на чертежи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо

    05 Юли 2023 9:31ч.

    Винаги най-големите отрепки се окичват с власт,не че не се знае,аман от родоотстъпници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    05 Юли 2023 10:03ч.

    А бе, малоумнико Мирчев, Украйна е затънала в милиардни дългове, с какво ще плати оборудването?! От къде се пръкнахте такива некадърни, продажни и нагли, вече не се траете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    05 Юли 2023 11:25ч.

    Ами и гориво откъде ще взимат хохлите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • немирчев е токсичен дупетат

    05 Юли 2023 10:14ч.

    и от неговия избирателен район спешно се нуждаят от неговото отзоваване от Народно събрание. Каквато и сделка да се прави с държавни активи, изискването е 100% да са платени авансово от купувача, тъй като това е практиката у нас при покупки и продажби, включително за скъпи чертежи на краварски хвърчила модел от средата на миналия век.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюкселска зелка

    05 Юли 2023 10:21ч.

    Май професорът сбърка с процента дебили в тая "държава"... Процентът на тези е много по-голям сред т.н. български "политици"! Но си ги заслужаваме, след като мнозина от "възмутените" предпочитат да ходят за гъби, вместо да посетят изборните секции...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    05 Юли 2023 10:23ч.

    Тоя толуп Мирчев да не е друсан. Руската агресия сложила край на проекта , но жертвата на руската агресия искала да купи руската техника. След като всичко руско е лошо защо укрите не купят от уестингхаус. Пък Мирчев като е такъв смелчага що не ходи да подпомогне на първа линия контраотстъплението на укрите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирчев, вие изобщо

    05 Юли 2023 10:44ч.

    в ред ли сте? Предлагате да се подари на Украйна ли? Хайде, вдигайте си чукалата и марш в Украйна, щом тя ви е татковината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    05 Юли 2023 10:58ч.

    Значи от една страна това е края на Белене като площадка за бъдещ АЕЦ. А от друга,предвид слуховете, които циркулират, начало на енергийната ни зависимост от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще подарим оборудването на Украйна, защото те никога няма да го платят...

    05 Юли 2023 12:13ч.

    ...независимо от това каква ще е формата им на съществуване, остатъчна Украйна ще го подари на САЩ срещу дълг, а ние ще си го купим от САЩ на десеторна цена и всичкото това бе самото оборудване да мръдне от площадката на съхранение в Белене, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комендантът па гарата въздъхна. Генералът беше забравил, че трябва да плати бифтека и бутилката вино. Пак ще трябва да плаща от джоба си. А колко такива посещения има всеки ден!

    05 Юли 2023 12:22ч.

    Цели два вагона сено се стопиха за подобни цели. Той беше наредил да ги изтеглят на глуха линия и ги продаде на фирмата „Льовенщайн“, военен доставчик на сено. Продаде ги също както се продава жито на зелено. Фирмата продаде вагоните отново па интендантството, но той за всеки случай ги остави да стоят на предишното място. Може би ще се наложи да ги продаде още веднъж па фирмата „Льовенщайн“. За сметка на това обаче всички военни инспекции, които минаваха през главната гара в Пеща, казваха, че там може много хубаво да се похапне и пийне у коменданта на гарата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект

    05 Юли 2023 11:19ч.

    Значи агресията в Украйна слага край на проекта/руски/ в ... България ! Но не слага край на проекта /руски/ в самата Украйна ! ! ? ? То бива , бива "ново нормално" мислене, ама това идва в повече и на най-големите олигофрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    05 Юли 2023 11:27ч.

    Подмазвачо на Запада, и тя с какво ще ти го плати : с развалено жито или мухлясал слънчоглед а може би след години! със загубилото си покупателна способност евро?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    05 Юли 2023 11:36ч.

    Едно е сигурно, разчиства се площадката за настаняването на хилядите демократи с раирани дрешки. Островът е малък да ги поеме. Ипон ще ги пази докато работят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    05 Юли 2023 11:46ч.

    този е идин отъ Илитъ ни ."честно ви казвъм, въ интерес нъ истинътъ, ште се съглъсити съ мени" (по новоговътъ нъ Илитъ) това вече не е само простотиятъ ни. не е слагачество, не е подмазване, не е подмилкване, не е ибрийкчийство, не е и подлизурство. това е болест,пооовярвайти ми. мнооог ни е не селото, мноооогу съ ни сееелЕнете. катастрофите са ни броеница. този път Болното ште си умре отсамосебеси. bg сме пътници . само тук таме понякогъште си спомня зъ Някой си Апостола и Ботева и най-важния bg Артефакт: Муууууууунчу (казъх ли нешту,да или не, през това ми е" както се изразяват някой интиликтуалци , благодаря зъ коету)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    05 Юли 2023 11:49ч.

    Малоумчев, те щото украинците изгарят от желание да имат руско оборудване, което трябва се поддържа от руснаците ... Ей, в надпреварата си да подарявате неща на Усрайна вие се осрахте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    05 Юли 2023 11:50ч.

    Мирчев, ние не сме идиоти и разбираме, че ще го ПОДАРИТЕ. Но за това ще ПЛАТИТЕ - ти и себеподобните ти, много скъпо ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    05 Юли 2023 11:50ч.

    Ивката е ного неостро парче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    05 Юли 2023 12:03ч.

    Тия са шизофреници! Противоречат си сами - "неизпозлваемата вече руска технология"? "Неизползваема" за България, но "използваема" за Украйна, която отрича всичко руско и иска незабавно да стане член на ЕС и НАТО, късайки всякакви връзки с Русия, точно като нас? Но за тях е "използваема"... И "след началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен", но в Украйна, при същите санкции и война, не е "обречен"? Отделно "АЕЦ “Белене” е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди", но що не разследвате и накажете облагодетелствалите се корумпета, сред които е и съратникът ви Бойко? Тия пак ще ни го "н@бутат с 200" и ще извлекат келепир за себе си, за който всички дружно ще плащаме... https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/rumen-ovcharov-v-proekta-belene-korupcija-njama-ima-dalavera-i-prestaplenie.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • времето вече не е ваше

    05 Юли 2023 12:28ч.

    От чие име ще продаваш бе, ти си нелегитимен ам.назначенец бе?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България вече е нетен ВНОСИТЕЛ на ток заради ивайломирчевци, все внуци на видни бкп-функционери - ЛУСТРАЦИЯ бе, Ивайло Мирчев!

    05 Юли 2023 12:35ч.

    БЕЗ РЕФЕРЕНДУМИ нищо няма да продавате на никого! Разбихте държавата и унижощихте народа заради нещастните пари бе, внуко - да те лустрират дано. ЗА КАКВО ИМ Е ЯДРЕН РЕАКТОР на нещастната Украйна, която разполага с 6 реактор в най-голямата в Европа АЕЦ Запорожие?! Да млъкнеш с нещастните си идеи ти Ивайло Мирчев и всичките там подлоги разсипници, това да не ти е лично собственост бе, мр.сен неща.тник?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най - правилно ще бъде

    05 Юли 2023 15:00ч.

    Мирчев да купи руското оборудването със свои средства и да го хариже след това на когото прецени! Може и на Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    05 Юли 2023 17:11ч.

    По време на визитата на Зеленски в София ще трябва да му дават подаръци. Ето, оборудването като подарък. Ще има и други подаръци-нали трябва да покажем солидарност. Ще има надпреварване за подаръци към Зеле...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи