Калфин: Никой не разбра какво точно искаме от Северна Македония

Калфин: Никой не разбра какво точно искаме от Северна Македония
Това, което не неправи българското правителство, е да обясни какво точно иска от Северна Македония. Това каза бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин. „Като слушам Каракачанов и външния министър Захариева, те говорят различни неща“, коментира той. Калфин подчерта, че в Европа не е изложена българската позиция, която доведе до вето за македонската евроинтеграция и чуждите медии цитират само това, което казват политиците в Скопие. „Какво точно защитихме?“, попита риторично Калфин пред bTV, по повод действията на правителството по отношение на Северна Македония.

 

Не мисля, че защитаваме българската история с позицията си за Северна Македония, България трябва да сложи няколко изпълними точки и да постави срок. Това коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин по бТВ във връзка с казуса за присъединяването на южната ни съседка в ЕС.

 

Даваме на историци и експерти да решават политически спорове. Това е сбъркано в Договора за добросъседство. България трябва да бъде активна, да сложи няколко изпълними точки и да постави срок и да каже: „Ние искаме да се случи първо, второ и трето, за да има някакъв резултат“. За езика България иска Република Северна Македония да пише навсякъде в ЕС националния език на тази държава. Коя друга държава го прави това? Това не може да ни разбере никой. Ние се отказахме от това. После казахме: „Добре, те поне да признаят българските корени на македонския език“. Това може да влезе някъде в споразумението, но не означава, че след това няма да се намери някой член на тяхната Академия на науките да каже някакви глупости“, твърди бившият евродепутат.

 

"Когато имаш нещо, то трябва да бъде конкретно и изпълнимо, за да може да убедим всички наши партньори, включително и тези в Скопие, какво трябва да се направи. Ние в момента решихме въпроса на тези, които са против ЕС и тези, които продават паспорти на македонци в София".

 

Какво точно защитихме в българската история и с кое? Някой ни разбра ли в Скопие, промениха ли някой учебник, някой разбра ли извън нашия регион? Какво точно защитихме? Ние преговори ще водим много дълго и по различни теми с нашите съседи. Въпросът е, че ние имаме интерес те да вървят по един път, който за нас е важен – хората да пътуват и търгуват и да има близки контакти между двете държави, а в момента се случва точно обратното, допълни Калфин.

 

Той коментира и поведението на евродепутата Джамбазки към протестиращите: "Наглостта и арогантността явно нямат граници в тези хора, които си мислят, че управляват в момента.  Не само евродепутат не може да си позволи такова нещо, а и който и да е. Да каже, че се е отбранявал от 5-ия етаж как са го целили с пиратки е толкова несериозно.  Това просто е арогантност и наглост", коментира бившият министър на външните работи и бивш евродепутат.

 

 

Източници: бТВ, "Фрогнюз"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • OLD

  20 Ное 2020 10:46ч.

  И той е от четата на " екс х-унгареца"! Умни, но продажни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РАДКА Камбурова

  20 Ное 2020 10:53ч.

  Добре е да се вслушат В товар в в казаното от госп. Калфин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • черен лебед

  20 Ное 2020 10:59ч.

  знаят макетата . и това е важното . щом скочиха , значи разбират . на български разбират. и искат в еу. ще чакат.... докато не си научат истинската история....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тяхната Академия на науките

  20 Ное 2020 11:11ч.

  е Академия на науките И ИЗКУСТВАТА. ЛЪЖАТА, ФАЛШИФИКАЦИЯТА И МАНИПУЛАЦИЯТА СА ВЪВ ВИСША СТЕПЕН ИЗКУСТВО, ДРУГАРЮ КАЛФИН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стилиан

  20 Ное 2020 11:47ч.

  В петък сутринта по бТВ излъчват на живо следната картина: някакво човече, опаковано в бял защитен костюм, стърчащи гумени рогца и муцунка на хамстер, подаваща се от плътната качулка отговаря на въпроси, задавани от студиото от Хекимян. Разговор обаче не се получава. Човечето трябва да е Ангел Джамбазки, който издекламира, че е доброволец във ВМА и трябва да изхвърли някакви вредни боклуци. Макар, че едва ли са много вредни, щом не спомена себе си, но това е друга тема… Хекимян попита десетина пъти представящия се за Джамбазки, дали е хвърлял пиратки върху главите на протестиращи пред централата на ВМРО преди няколко дни. Отговорът на муцунката, наподобяваща лицето на евродепутата, бе злъч, слюнки и несвързани думи. Трябваше ли Хекимян да прекъсне сюрреалистичната сцена? Да - е логичният отговор. Но правилният е Не. Защото хората трябва да видят какви са резултатите от погрешния, купения, необмисления или фалшифицирания вот. Ако се докаже все пак, че лицето в защитната опаковка е било наистина Джамбазки, де… Съмненията са основателни, защото е изключено човек с висше образование, макар и завършено след две петилетки и половина, да се държи по такъв начин. Всеки психиатър ще ви го каже. Ще си позволим и ние да зададем няколко въпроса, на които не очакваме отговори. Но те имат смисъл, сами ще се убедите. - Лидерът на ВМРО и военен министър Каракачанов ли разпореди Джамбазки да бъде показан като доброволец по телевизията и да избълва това, което избълва? - Кога лице, с името Ангел Джамбазки, е подало заявление в администрацията на ВМА, че иска да е доброволец? - Кой във ВМА е взел решение и одобрил Ангел Джамбазки за доброволец? - Уведомен ли е ген. проф. Мутафчийски, началник на ВМА и ако да, кога и от кого, че Ангел Джамбазки ще се включи да помага във ВМА като доброволец? - За какъв период Джамбазки ще извършва доброволческа дейност във ВМА? - Джамбазки единствен ли от ръководството на ВМРО е доброволец във ВМА? Кои са другите и за какъв период? - Лицето, напомнящо Джамбазки, което хвърляше пиратки върху главите на протестиращи и лицето, напомнящо Джамбазки, с което Хекимян се опитва да установи човешки контакт, но не сполучи, едно и също лице ли е? - Ще извърши ли прокуратурата проверка дали лицето, показано от бТВ в петък сутринта, наистина е Джамбазки или е бил подставен човек, който с олигофренското си поведение да опетни светлото име на ВМРО? И един въпрос към зрителите, върху които бе упражнено политико-шизофренично насилие: Какво правите с обувките, с които по принуда или поради непредпазливост сте нагазили в редки лайна? От отговора ви зависи дали свинщината, наречена сегашно управление, има шанс. Фрог нюз

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конкретно и изпълнимо

  20 Ное 2020 11:55ч.

  Точно така - конкретно и изпълнимо - Калфин предаде българския национален интерес, като външен министър през 2008 г., когато призна измислената държава Република Косово. При това призна измислена държава не в Океания, а на територията на съседна нам държава. Така, Турция вече има примера на България за признаване на нова измислена държава на територията на собствената ни Родина. Следователно, Ивайло Калфин се прояви като истински национален предател, за което и получава висши длъжности в Брюксел и му дават трибуна в анти-българските телевизии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Северни балкани по банкенски

  20 Ное 2020 12:01ч.

  Българският народ иска братята от Македония да са в ЕС заедно с нас. Но една шепа прости ,ама много прости ,даже тъпи и съвсем неуки измислени некадърници самонарекли се ВМРО ,което няма нищо общо с ВМРО и не прдставлява никого освен шепа недоразумения добрали се на власт пречат и се правят на патриоти,каквито не са. повечето от тях дори не са ходили войници. Хабер си нямат от родина и патриотизъм и нямат нищо общо с Македония. С глупостите си днешните дипломати на властта и особено русенския дипломат обслужват интересите на сърбоманите в Скопие и вредят на България. За това ще бъдат и съдени един ден ,когато дойде времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ

  20 Ное 2020 12:05ч.

  Сите български политици и депутати печелите златен скункс за най гламави Смее ви се цял свят Статии Кой ще спре българския тормоз над С Македония .. Френски немски и американски медии описват хахавелниците в България . Да не оплюва Джамбазски Едно сте всички и герб и бсп и вмро и абв .и демократична българия . долни националисти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой открадна акъла на тулупите

  20 Ное 2020 12:09ч.

  Откраднаха ми историята, откраднаха ми историята, откраднаха ми историята и гащите ми откраднаха ,всичко ми откраднаха и акъла къде го нямам и него ми откраднаха щото и ние всички сме криминални и за това се разбираме. Как да разбереш този мучащ подлец,крадец и психопат,лъже патриот ,който сам не си знае нито рода ,нито историята и винаги е продавал и предавал род и родина. Когато на власт дойдат нечестивци,народа страда,умира и намалява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  20 Ное 2020 12:09ч.

  ком.интернационала се е активизирал по проекта Македония...др. Калфин е просто нац.предател. Ако останеше на него и червените кхмери от БСП ние ще трябна да се оправдаваме защо не сме македонци... Гласове добре правят, че напоследък са като печатен орган на Позитано...поне се вижда каква кочина ни чака ако вземат властта тези ...безродници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Ное 2020 13:29ч.

  аз от македония нищо не искам балканите са погреб и няма защо да се бутат към нато и ес трябва да си живеем мирно и тихо без кавги и разправии без това вирусът ни е подгонил нямаме нужда от още конфликти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rrr

  20 Ное 2020 13:30ч.

  Този е предател на България. Евреин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъхЪ

  20 Ное 2020 14:13ч.

  Националист звучи гордо, независимо дали е долен или горен. Винаги е по-добре да си националист отколкото отцеругател и майкопродавец, отколкото американско и германско мекере, отколкото продажен глобалист и ортак на сатанистите отвъд океана, чийто план е да съсипят нациите и да изтребят и поробят народите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един българин-хайдутин , двама българи-чета, трима българи-чета с предател !

  20 Ное 2020 14:13ч.

  С такива Кирияк Стефчовци като Калфин , скорощното ни "клякане" пред Скопие е неминуемо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И сега

  20 Ное 2020 14:32ч.

  Тоя киак нели беше в управлението? Нямам никакъв спомен да е предлагал нещо конкретно спрямо Македония. Конкретно можеше да се построи магистрала от София до Скопие,както и жп линия. И сега може да се постави като конкретно условие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  20 Ное 2020 15:33ч.

  „Не мисля, че защитаваме българската история с позицията си за Северна Македония“ Че кой защитава историята, ние защитаваме бъдещето си, а бъдещето и миналото са едно цяло, времето е интересно нещо, то е винаги подчинено на настоящето. Това, което са позициите ни днес, това определя и миналото и бъдещето. И ако поне веднъж може да защитим някаква истина от национално значение, без да проливаме кръв и без да сме с извити ръце, защо да не го направим. Само защото на България й е вечно вменено да е пионка, от „великите“ сили? Македония трябва да влезе в ЕС, ами да влезе, само че за Македония е още по-добре да заживее с поне малко истина. Понеже нашият народ (откъснат насилствено от нас) е тровен в продължение на години от отвратителни, постоянно насъскващи, измамни, фалшиви и злобни тролове и той расте в тази отрова, поколението е отровено, поведението им е изменено, самосъзнанието им е изтрито. Свободният избор какво означава, означава да вземеш решение между всички опции, но когато има истина, а не когато няма истина. Без истина няма свободен избор. Толкова ли не е ясно, че това, което е добре за българския народ тук е добре и за българския народ там, ние имаме и правото и задължението да спомогнем за оттичането на тия мръсни води, които пият те, да започнат да се очистват. Да не би да мислите, че македонците искат да са против нас? Та те са в режим, в диктатура, идеологически свръхконтрол. Нашата задача е да ги освободим от този свръхконтрол и тази отрова на насъскването, да им дадем време да оздравеят. Нека влязат в ЕС, но с истината, вие представяте ли си тези зли работници да получат още повече власт и глас в ЕС? Това ли ни трябва в съюза, ченгета от стария режим? Не, че и ние си нямаме... такъв отбор юнаци. Те затова се и търсят взаимно, най-вероятно, Македония ще има удивителни позиции по всички въпроси - държавата трол. И после ще питате как в ЕС се събраха гласове, за да се вземе една или друга абсурдна позиция, те в наш интерес ли ще гласуват там??? Влизайки в ЕС, ще се умножи силата им и възможностите да ни вредят, точно в момента тяхната антибългарска позиция вероятно ще е изгодна на определени сили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf

  20 Ное 2020 15:48ч.

  От северомакетата искаме само едно,да признаят,че произхождат от коня на Ал.Македонски Буцефал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Brad Pitt's brother

  20 Ное 2020 15:49ч.

  Helleborus, подкрепям мнението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алегорични метафори, басни и вълшебни приказки

  20 Ное 2020 17:07ч.

  Ами какво конкретно да кажем, че искаме, като разговора е за едно, а всъщност става дума за друго, което не може да бъде споменавано по никакъв начин? Македония се използва за шантаж на България, за да бъде спрян Турски поток, да бъдем скарани с Русия и Турция завинаги, и евентуално да се прокара тръба от юг - Гърция, на север към централна Европа. Главните действащи лица са САЩ и Израел, германците нямат нищо против да "чопнат" още една сфера на влияние от Русия в своя полза. И ако Македония влезе в ЕС, ще бъде в още по-голяма степен използвана за изнудване на България - вече с малцинства и съответните претенции. Македония е Украйна на Балканите и я използват по точно същия начин. Какво трябваше да каже правителството? Че няма да мине номера? Ами който може да "чете" го разбра това послание. А Калфин нека си мрънка, той затова е там, където е и власт няма да види никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калфин, това, че ти не разбираш

  20 Ное 2020 17:30ч.

  не ни учудва. Видяхме те през годините колко разбираш. То и няма нужда от много напрягане, за да се разбере. Вземи прочети становището на България за неспазване на договореностите от Преспа. Не беше спазен основен момент от договора - за създаване на смесена българо-македонска комисия по историческите въпроси. Македония се изтегли ЕДНОСТРАННО ОТ НЕЯ. Договорът се нарече Договор за добросъседство. Отвори македонската преса ДНЕС и погледни какво добросъседство струи от нея. Точно вчера за пореден път бяха горени български знамена в Скопие. ОЩЕ ЛИ НЕ РАЗБИРАШ, ДРУГАРЮ КАЛФИН?? Опитей се да прочистиш малко мозка си. Цяла България разбра за какво правителството слага вето. Карфин не разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не разбра

  20 Ное 2020 17:59ч.

  Калфин може да е всякакъв, но в случая е прав. Може ли някой членоразделно да формулира какви точно са исканията ни от Македония? Първо, второ, трето? Гърция искаше само едно нещо, и то беше съвсем конкретно: да си смени името. А ние какво искаме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  20 Ное 2020 18:00ч.

  Знаем те тебе не сме забравили пенсионната ти реформа с, която хората масово останаха ,без пенсии сега и без история да останем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  20 Ное 2020 18:35ч.

  И откога, според Ивайло Мозъка, Бойчето, може би най-зависимия политик в европа, има собствена позиция по Македония, а не изпълнява повелята на германците, народа извършил най-гнусните престъпления в човешката история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво значение има какво са разбрали другите?

  20 Ное 2020 20:01ч.

  макетата схванаха. ние си знаем. кво значение имат другите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  20 Ное 2020 20:40ч.

  Де да беше само историята, мухльо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  21 Ное 2020 9:22ч.

  ма сумътъ ви войни зъгубийми (байряк неъми пленен),булвард на III-ъ борис имъми,паметник нъ радославов наскоро въ ловечъ изтипосъхми,сигъ ошти не моем дъ стоплим,чи мъкадония отдавнъ ни ни "прииипознавъ" и немъ дъ ни.мъкАдонците,докато bg бааааааацетътъ си чешехъ топките,мутиръхъ. ковид-19 ни мори и пааак акъл ни ни дойде ве другаре.на майчин език му разкътавъти майкътъ и там се не усештъти нъкъде сте я подкарали "тук и сига" въ милия омайно шекерен "хааааабитат":я го дайте ве по "квалитетно" къто bg македонскътъ наденицъ.како е тва шизофренооооо дибътиръне ве.запрете се ве братя бугъри.гледайте другаре отъ нъ три моретъ един ден дъ не се свиеМЕ до един "клааааааааастър" декъ му викът софиъ:(айде съ здраве:по една македонскъ наденица и по една джанковъ таъ вечер и дъ успокоиМИ топкътъ:оваълъ му викът спортните коментатори;феноманални уникални сме ве

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  21 Ное 2020 9:24ч.

  А ти, като беше министър, какво направи, за да стане ясно какво точно искаме от македонците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радо

  21 Ное 2020 13:46ч.

  Ни чул ни видял ни разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балканска симфония

  17 Дек 2020 22:17ч.

  Калфин е умен човек ! Не е важно дали някой в европа ни разбира или не ни разбира. Естествено ,че никой нормален не може да схване какво искат Българите. Но ние Ще се обясняваме после. По важното е да приключим със западните балкани. И вярно не може да се отрече блестящата операция по торпилирането на идеята за Западни Балкани. Край, скоро това не може да се случи или ако се случи то ще е минирано с омраза и лесно за работа. Перфектна операция проведена от високи професионалисти. И тия в Македония и тия в българия и тия в Сърбия дали са разбрали, какво са направили не е важно. Важното е,че със замисъла за Западни Балкани се приключи за дълго. Враждата е посята,презрението и омразата са активирани и избуяват. Балканите бучат от взаимно презрение и раздор,кой кой е и колко е умен. . Браво,не може да се отрече,че операцията е проведена перфектно. Браво ! Елементарно но е, мат в няколко хода. Лесно е когато имаш работа с тъпанари,но отработката е перфектна ! Германците май се усетиха, но е късно чадо. Работата е свършена и нашите ни лук яли ни лук мирисали. Следващата задача за трите морета е малко по трудна, но и там не бива да се посрамим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи