Иван Таков: София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи

Иван Таков: София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи

Председателят на БСП - София, членове на Изпълнителното бюро, народните представители от парламентарната група и общински съветници се включиха в тържественото честване на 145 години от Освобождението на София 

Следвайте "Гласове" в Телеграм
 
София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи. Това каза в словото си председателят на БСП - София Иван Таков по време на тържественото честване на 145 години от Освобождението на София пред Паметника на българския опълченец. На събитието, организирано с подкрепата на Градския съвет на социалистите от столицата, присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, народните представители от парламентарната група на "БСП за България", членове на Градския съвет на БСП - София, общински съветници, както и Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели и член на Изпълнителното бюро на БСП, който също произнесе слово. Преди официалното честване, ръководството на столичните социалисти заедно с народните представители и общински съветници поднесоха венци и цветя на паметника на "Цар Освободител". А Иван Таков и неговият заместник Иван Пешев присъстваха на тържествената литургия по повод 145 години от Освобождението на София в църквата "Света Неделя".

 

"За България, за Русия, за Европа днес времето отново е преломно, каза още председателят на БСП - София в словото си пред Паметника на опълченеца. - Със страшна сила над нас виси един въпрос - ще бъде ли въвлечена България във война срещу Русия. Желанието на повечето българи е това да не се случва. Тук сме с вярата, че София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи. Готови сме да поставим началото на конструктивен диалог, да утвърдим София като територия на мира и разбирателството". 

 

В словото си Иван Таков заяви и дълбоката признателност на софиянци към подвига на руските воини и командира на Западния руски отряд генерал Гурко, към българските опълченци, водени от генерал Столетов, и към мъжеството на консулите на Италия, Франция и Австро-Унгария - Вито Позитано, Леандър Льоге и Йозеф Вандхард, отказали да напуснат София и по този начин спасили града от опожаряване.

"Гордостта, признателността и благодарността ни доведоха отново пред Паметника на българския опълченец, за да отбележим 145-тата годишнина от Освобождението на нашия град. Поклон пред великата саможертва на българските опълченци! Поклон пред руските и всички чуждестранни воини, военачалници, държавници, дипломати, журналисти, граждани, дали своя принос за Освобождението на София и България от Османско иго, каза още председателят на Градския съвет на БСП. - На този ден през 1878 година руските войски, водени от генерал Гурко, влизат в София, а ден по-късно с тържествен марш и бойни знамена минават по улиците на града ни. Камбаните на църквата "Свети Крал" тържествено известяват свободата на София. За нея с живота си плащат хиляди български хайдути, четници, опълченци, будители и възрожденци. Днес, 145 години по-късно, камбаните на "Света Неделя" отново бият. Бият, за да събудят националната ни съвест и достойнство. Честит празник на свободна София! Вечна памет на българските опълченци, на руските и чуждестранни воини, дали живота си за нашата свобода!".


Източншк: bspsf.bg

 

 


 

Коментари

  • Helleborus

    04 Яну 2023 19:02ч.

    Нормално е да ги сближим, но само ако се обърнем към онова, което ги е създало - нашата древна тракийска култура и език, от които те са черпили, докато Кубрат не започва да ги нарича славяни, т.е. наши словесни братя. Те ще се обърнат към нас, а ние трябва към корените си и истината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в общи линии е така

    04 Яну 2023 20:03ч.

    за да сме разпростряли толкова обширно езика, азбуката и вярата си, ние сме благоденствали; били сме империя, имали сме ресурси и сме привличали народите; това е начин на живот в хармония и единство с природата; а това отдавна не е така, от хилядолетие сме потънали в борба с тъмните сили на човешката природа и слугинстваме; само единици виждат истинската реалност и могат да вземат мъдри решетия; но те нямат гласност, не е модерно; модерно е да си крадец, престъпник, измамник; да се измъкваш между капките като евреите отворили червено море е висша евроатлантическа ценност; да изкривяваш действителността е най голямата добродетел на ес и америка; в такъв свят всички, които са взели словото от нас ще се отрекат от него и ние вече виждаме как те бързат да го правят;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    04 Яну 2023 21:22ч.

    Това че нашата култура е древна е безспорно. Езикът във формата в която е разпространен сред другите славянски народи е създаден от Свети Кирил и Свети Методий, знаем кога. Това, че в известна степен сме наследници на траките много вероятно. НО да се твърди, че културата и езикът ни са тракийски не е сериозно. Нямаме нито едно писмено свидетелство от тях. Всичко друго са догадки и измислени неща. Нека не се качваме на влакчето на македонизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    04 Яну 2023 23:51ч.

    "София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи." Не, не може. България /не София/ отдавна не притежава какъвто и да е капацитет, достатъчен да реши такава сложна задача .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    05 Яну 2023 1:27ч.

    Moже да си направи още един автославянски гол в собствената врата. Нито (у)крайна, нито (м)акедония стигат на разни мераклии за оглозгания кокал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бсп засега само блудства с идеята

    05 Яну 2023 8:18ч.

    а тук се изисква сключване на брак и пълно себеотдаване на новия перспективен геополитически евразийски проект за славянство, в основата на който са материалните ресурси, научния и военен потенциал на съвременна Русия.При ускорено разгръщане на панславизма, след физическо елиминиране на чуждото тяло зеленски и неговата малобройна клика, би се стигнало до практически автоматично и окончателно прекратяване на гражданската война в Украйна. Предложението на РФ за връщане на нато в границите от 1997 година по своята същност представлява деокупиране от запада на естествените вековни славянски земи. Всъщност, макар и парадоксално, биха се намерили представители на глобалния финансов елит, които след краха на проекта "златен милиард" да подадат ръка на панславизма, виждайки в него жизнеспособен неоглобалистки проект, в който Китай остава на прилична дистанция. Ако можем да помечтаем нашите социалисти да влязат в час, те могат да предложат свикване в София на международна панславянска конференция, още в тази година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    05 Яну 2023 10:10ч.

    Може ли на цървулите, които държат знамето с надпис "Свобода или смърт", да им се обясни ,че това не е правилно ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи