Иван Таков: Общината не може да си позволи 10,5 млн. лв. за ремонт на театър „София“ и ОКИ „Средец“

Иван Таков: Общината не може да си позволи 10,5 млн. лв. за ремонт на театър „София“ и ОКИ „Средец“
Според общинските съветници от „БСП за България“ Иван Мечков и Милка Христова проектните стойности са завишени.

 

Не съм сигурен, че Столична община може да си позволи 10,5 млн. лв. за ремонта на театър „София“ и ОКИ „Средец“. Не знам дали това е най-приоритетното нещо, което трябва да бъде направено в момента. Това каза заместник-председателят на групата на „БСП за България“ и на Комисията по бюджет и финанси Иван Таков по време на заседанието на Столичния общински съвет и обсъждането на финансиране на ремонта на театър „София“ и Общинския културен институт„Средец“. 

„Още преди 6 месеца, докато гледахме доклада за ОКИ „Средец“, изразих становище, че стойността е висока. Със сигурност има необходимост от ремонт на театъра. Такъв е необходим и на ОКИ „Средец“. Но в тази ситуация, в която се намира СО, не знам дали в следващите две години общината може да си позволи от бюджета й да излязат около 10.5 млн. лв.“, аргументира се Таков.

По думите му би подкрепил ремонта на театъра, тъй като това е едно културно средище. „Но не знам дали това е най-приоритетното нещо, което трябва да бъде направено в момента“, коментира Иван Таков и заяви, че ще се въздържи по този доклад. 

„Това е много хубава инициатива, която с удоволствие всички подкрепят. В закона обаче има една дума - целесъобразност. Необходимо ли е да се изразходват такива средства за сигурност на културни институти? Моето мнение е „Не“, каза от своя страна общинският съветник от левицата Иван Мечков и зададе въпрос към възложителя дали е правено охранително обследване специално на сградата и на базата на това ли са направени тези проектни цени. 

„С много по-малко средства могат да се направят същите неща“, категоричен бе ген. Мечков и даде пример със стойността на камерите за видеонаблюдение, които са по 338 лв. „Те са супер качествени, за какво са ни? Форт Нокс или БНБ ли ще охраняваме? Използван ли е специалист, за да се дадат тези стойности“, попита още той. 

„Имам усещането, че сме изправени пред казус, подобен на този с предвидения луксозен ремонт за общежитията на Столичния автотранспорт. Каква точно експертиза използвахте, за да приемате, че превозът на един стол на 15 км ще струва на Столична община 71 лв.?“, попита заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова. 

Николай Велчев поиска отлагане на точката заради липсата на технически паспорти и енергиен одит на двата обекта, защото такива са изискванията на закона. Предложението му не беше прието от СОС.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи