Иван Таков: Докладът на ДБ за преименуване на 36-о СУ "Максим Горки" е конюнктурен и деструктивен

Иван Таков: Докладът на ДБ за преименуване на 36-о СУ "Максим Горки" е конюнктурен и деструктивен

Председателят на БСП - София и общински съветници от групата на социалистите се срещнаха с директора на училището и представители на родителското настоятелство, които не желаят смяна на името.

Немалка част от докладите, които внасят общинските съветници от Демократична България в СОС, са деструктивни. Пример за това е и този на Веселин Калановски за преименуване на 36-о СУ "Максим Горки" в район "Красно село". Коментара направи председателят на БСП-София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков след среща с директора на училището Светла Нотева, учители и представители на родителското настоятелство. На срещата присъстваха и заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова, членът на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Иван Виделов, както и съветниците от групата на социалистите Иван Пешев, Николай Николов - председател на РС на БСП "Красно село" и Николай Велчев.

"На срещата разбрахме, че никой от Демократична България, нито дори вносителят на доклада за промяна на името, не е поискал среща с директора, с  педагогическия състав на училището и с родители, коментира Иван Таков. "Ако трябва да квалифицирам подобно поведение, ще бъда много краен. От директора Светла Нотева разбрахме, че дворът на училището има нужда от асфалтиране, а покривът - от ремонт. Но тези проблеми за колегите от Демократична България очевидно не са важни. За тях първа грижа е смяната на името на училището".

Иван Таков припомни, че Максим Горки е безспорна личност със световна слава, пет пъти номиниран за Нобелова награда за литература. "Оценката за него е дадена от съвременниците му, които са имали непосредствени впечатления", добави той. "Горки е светило в световната литература. Безумие е да бъде противопоставян на български генерал, който също е безспорно име в нашето военно дело. Не мисля обаче, че е подходящо едно общообразователно училище да носи името на генерал. Да не говорим, че след Освобождението на България има традиция училищата, без изключение, да носят имената на просветители".

Милка Христова се обърна директно с въпрос към столичния кмет Йорданка Фандъкова. "Тук става въпрос за руски писател и в тази връзка за мен е от изключително значение дали тя споделя аргументите на Веселин Калановски относно личността и творчеството на писателя Максим Горки, каза Христова. "Според кмета Фандъкова, дали неговото име като патрон на училището пречи на възпитанието на децата? Много ми е важен нейният отговор. Разчитам на обективна оценка, тъй като тя е филолог русист. Смята ли кметът Фандъкова, че Максим Горки е "слуга на сатрапа Сталин"?", попита Христова

Иван Виделов поздрави директора на училището и представителите на родителското настоятелство за ясната позиция, която имат, по отношение на промяната на името. "Впечатлен съм от начина, по който всички заедно са мотивирани да се борят за запазване на името Максим Горки, коментира той. "Ние категорично ще ги подкрепим и ще се противопоставим на преименуването. В тази връзка и за мен е много важно да чуя мнението на кмета Фандъкова по въпроса, тъй като тя е бивша учителка по руски език".

 

 

 

Коментари

  • Алексей Пешков

    18 Апр 2022 20:39ч.

    Не е важно как се казва училището - Максим Горки, Трите прасенца или Падналия ангел. Не е важно дори дали покривът му тече или пък мазето му е пълно с мишки. Важното е училищего да подготвя отлични кадри за порноиндустриализацията на Родината ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей, смотльо.

    19 Апр 2022 0:07ч.

    Няма да говориш така за училищата, еле пък за 36-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи