Иван Костов: ИТН единствени имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това

Иван Костов: ИТН единствени имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това
"Има такъв народ" са единствените, които имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това. ГЕРБ са в глуха изолация, отказаха се от тях и т.нар. патриоти. БСП заради съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява". Този коментар направи пред БНР Иван Костов, премиер на България от 1997 г. до 2001 г.

Снимка: Ани Петрова, БНР

 

Според него дори и да се тръгне към трети избори (втори предсрочни - б.р.), ако няма консенсус как трябва да се излезе от трайната политическа криза в страната, как да се конструират отново службите за сигурност и съдебната система, за да гарантира върховенството на закона, няма да има изход и излизане на кризата:

 

"Това не се дебатира. Дебат означава да чуваш другия и да посрещаш тезите му критично, но добрите неща да приемаш, такъв дебат изобщо няма". 

 

Костов определи обществото като крайно разделено, което е причина да не се ражда дебат, а това води до разпадане на цялата национална тъкан.

 

"Демократична България" дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог, темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, те се опитват да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат. ... Дебатът трябва да е по същество - по темите и по мерките", посочи бившият премиер.

 

Той предложи да се приеме Декларация за реформата, която трябва да започне да се съгласува отсега между тези, които се канят да я правят, за да станат екип, който трябва да я извърши:

 

"Без екип не може да се направи крачката напред. Не може да я направи нито една партия, защото няма капацитет". 

 

В предаването "12+3" Иван Костов коментира и санкциите по закона "Магнитски", наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и още физически и юридически лица в България:

 

"Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират".

 

Той постави въпрос пред УС на БНБ как защитава българските банките от риск да не попаднат под санкции:

 

"Дават ли си сметка, че те не пазят интересите на вложителите в рискови банки. Изпълнява ли си дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ". 

 

Според него банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има банки, които са дали кредити, държан авоари на санкционираните лица.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Иван Костов: ИТН единствени имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това

  10 Юни 2021 10:24ч.

  Хахахахахахаха, точен както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този кумунист погреба надеждите на цял народ със своя голям инат и болно его !

  10 Юни 2021 10:27ч.

  Благодарение на него и на цялата му кохорта бяха проиграни всички шансове за демократичен преход. Много биха казали, че той направи реформи - какви реформи, той раздаде на комунягите обществената собственост, неговите РМД-та доведоха до унищожаване на активи от бандити и мошеници. Той "продаде" БГА на руски евреин, Нефтохим на руснаците, Кремиковци на Мултигруп и други безценни предприятия бяхя съсипани за жълти стотинки. Само, че тия, за които играеше, му биха дузпата като докараха царя. Трябваше за му предложат президентската институция, но високомерието на Стоянов и неговия патрон Костов доведе до това кумунистите да ни подкарат през 2001 г. Най-лошото, което направиха тези псевдодемократи бе, че убиха вярата на активните българи във възможностите на демокрацията. Дачков не ме трий, защото и ти беше душеприказчик на този пъпеш !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Костов: ИТН единствени имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това

  10 Юни 2021 10:31ч.

  Това означава, че отиваме по дяволите! Означава, че изхвърлям телевизора на боклука, преставам да слушам и гледам, каквото и когото и да било. Слагам една тежка метална решетка на вратата и една картечница на балкона и преставам да се интересувам от външния свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спомням си как ревеше, че му потънали паричките в КТБ и искаше да я оздравява.

  10 Юни 2021 10:34ч.

  Костов собствените си пари не можа да опази в КТБ, тръгнал държава да ми управлява - финансов министър и премиер. И още му давате думата да ни говори за финансии !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин Андролоф

  10 Юни 2021 10:36ч.

  Костов, ако санкциите са да изсушат корупцията ти сигурно ще станеш на чироз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  10 Юни 2021 10:43ч.

  Извън емоцията и недолюбването на "говорещият с Теменужките", последните две изречения, са много смислени и на место. Стига да има, кой да ги чуе в БНБ. И не само там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Юни 2021 10:46ч.

  ИТН нямат НИКАКЪВ шанс да съставят правителство, ако спазят ОБЕЩАНИЕТО си да не се коалират с партиите на статуквото. Въпросните партии, извън ИТН, заемат първите места, ИТН се вклинява между тях. Няма да бъде нито демократично, нито ще има стабилно управление, ако се изхвърлят от властта почти всички гласуващи българи, особено в активната възраст, а не студенти и професионални протестъри. В действителност за съставянето на стабилно правителство пречи точно ИТН, понеже те са единствените БЕЗ коалиционна култура. Колкото до „глухата изолация“, ВСИЧКИ партии на статуквото са в такава изолация. ДПС традиционно, като етническа партия, БСП като наследник на БКП е най-старото статукво, всъщност ГЕРБ е най-несправедливо набедена, точно по тази причина говорим за преврат. Както виждате, новите се мъчат да сменят системата, включително всички кадри, т.е. това не е промяна на политиката, а революция, която върви и със смяна на хората. Удивително е, че БСП проявяват черна неблагодарност, като искат да „изчегъртат“ ГЕРБ, след като самата БСП е наследник на неизчегъртаната БКП, виновна за толкова погубени животи, бедност, национална катастрофа. Всъщност те би трябвало да са лустрирани поименно, всички стари комунисти, заедно със семействата им. И поне няколко поколения да нямат никакъв достъп до властта, а сега се оказва, че точно тези стари муцуни, които останаха като ъндърграунд, са в основата и на протестите от миналото лято. Понеже цветните революции имат тази малка особеност, че винаги се коалират с местните бандити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mi6osp

  10 Юни 2021 11:05ч.

  След периода, в който мафията почти беше овладяла Италия, там имаше поредица от 25 броя извънредни избори, след което на власт дойде широка коалиция тип ОФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  10 Юни 2021 11:39ч.

  Гн Костов и мненията му нито са интересни, нито имат значение, самата му история като политик е достатъчна, за да не го слушам въобще. Но щом Костов си позволява да коментира, да коментирам и аз. 1. Досега не съм чул и видял ( с едно изкл. - полковник Марков) достоверен анализ на явлението Боко Е Срам. За мен Боко е логичен и обективен резултат от целия криминален преход, довел до криминализирането и мафиотизирането на държавата. С участието на всички политически елити, ляво и дясно и под мъдрото ръководство на запада. Кое му беше законното на прехода, приватизацията ли, кредитните милионери ли, Мултигруп или огледалното отражение Пеевски, етни4еската ДПС ли, мутритте ли, банките ли или бастисването на земята , разпродаването на предприятията за скраб ли, кое? 2. Боко Е Срам не се създаде сам, има две германски фондации, които го финансираха, имаше работна група "Типпинг поинт", която го промотира, ЕС пове4е от 10 години все не знаеше какво става, има и около милион калинки у нас( заедно с родата), точно колкото беше БКП на времето, които нещо мажат на филията. Боко беше избрана отвън форма на мека диктатура, която много бързо си намери база и вътре, за да тежи като камък на туршия върху най ограбената и опоскана държава на ЕС и в перспектива на практика да я ликвидира. 3. Смяната на Боко е Срам не е резултат, уви, от протести, а е резултат от смяна в западните елити и новите не му простиха заиграването с руснаците и Турция ( тръбата), което предишните някак преглътнаха срещу 3 милиарда за чертежи на самолети. 4. ИТН е върха на сладоледа. Жив да не бях да не видя как целокупния български народ избира за спасители в една много сложна и критична ситуация Слави и Тошко. Като няма идеи, има шоу и като няма национална политика, има популизъм. Това, ковто се задава, може да е по страшно и от Боко Е Срам. 5. Под шумотевицата на протестите активно ни вкараха в ТРИ МОРЕТА, каквото и да значи това, дето вика и КОстов по горе. То ще се разбере, това е , най общо, бившия Варшавски договор, горе-долу същите страни в нов съюз с обратен знак и насочен на изток, вместо на запад. Америка създава в Европа същия буфер, който на времето си създаде СССР, но с противоположна цел. И не изглежда някой да ни пита искаме ли. Въру нас натискът за включване е най голям, ние сме исторически русофили и православни, не сме Полша или Прибалтика или даже Румъния, затова се търси нова формула. Боко е Срам ще го махнат, това не работи и ккаво ще дойде? Слави? Сериозно ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галерани

  10 Юни 2021 11:44ч.

  Защо точно днес ни предлагат мнението на Костов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Юни 2021 11:59ч.

  Костов се изказа, "каквото и да означава това".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-обичаният бг политик

  10 Юни 2021 12:01ч.

  ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  10 Юни 2021 12:06ч.

  Ако ИТН се докосне до комунягите, ще се окаже по-жалък и от тях.Далече и от трите чуми, Слави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наводнение

  10 Юни 2021 12:28ч.

  Не беше толкова отдавна когато Боко се хвалеше,че на едно ходене на кино Костов подал ръка на Боко,но не поел протегнатата ръка на Славчу. Как сега Костов си промени на 180 градуса мнението за Слвачу. Май се верни информациите,че при ИТН се е наводнило от бивши седерасти и Агнешки главички?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха

  10 Юни 2021 12:36ч.

  БСП били съавтор на този модел... ДБ управлява с ГЕРБ, а не БСП, така че...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Снимките на Иван Костов и

  10 Юни 2021 12:49ч.

  Даниел Митов една до друга! Костов, Косто-о-о-в, толкова време ни загуби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  10 Юни 2021 12:50ч.

  За какъв диалог говориш, след като и трите уж партии на протеста, (което е пълна порнография), официално обявиха, че няма да участват в коалиция с БСП. Ситуацията е същата и такава ще остане. Аз не видях никой от "протестърите" в провинцията, а доста пътувам. Отделно ДПС им висят на врата с анти български речи, а те ми го играят бабити и уж демократи.Чалгари евриуер. Сегашната ситуация напълно обяснява падането ни под осанската империя и четирите княжества. Много бяхме чели, но сега го гледаме лайф. На мен ми писна. До тук бях. Стягам такъмите. Това не е държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  10 Юни 2021 13:11ч.

  гласове са подкастрили изказването на г-н костов. "дреболийки" някакви:например:обосновано защити здравния, даде прикриван факт за смъртностт отъ ковида, че сме на вотро място по безлюдяване въ света след перу,подкрепи аргументирано мерките на правителството по магнитски, упрекнъ и изобличи конституционълистие дето говорят по "ръба нъ конститициятъ": т.е.:индиректно въ некомпетентност. свободата на словото ни нещо издишъ,не само въ слугинажнътъ бааатеНибойкувъ медиъ. не тъка другаре.мразимЕ др. живков ,нъл тъй.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  10 Юни 2021 13:14ч.

  Чей първо да минат изборите, ча тогава ше мерим шансовете, манго ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  10 Юни 2021 14:07ч.

  АМАН от анализатори. Изборите не са проведени, костовци разни съставят правителства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  10 Юни 2021 14:26ч.

  А можеше бай Иване, поне да лишиш бившите партийни секретари от пенсия. След като не направи лустрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  10 Юни 2021 14:53ч.

  Господин Костов, Вие направихте партия ДСБ, за да опазите ядрото на СДС, но я поеха джендъри и соросоиди. Нищо не остана от вашето ДСБ. Как мога аз, стар костовист да гласувам за тях или за чалгаджиите, които 20 години опростяваха народа и сега искат да получат и властта?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  10 Юни 2021 15:13ч.

  До идеалист: Колкото аз, стар бспар, мога да гласувам за Нинова. Или за Слави.Еми, не мога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селската (10.06.2021 в 9:44)

  10 Юни 2021 16:15ч.

  На вниманието на възрастните бащи и майки ! На 5 май 2021 год. БСП предложи в 45-тото Народно събрание законопроект за преизчисляване на пенсиите. На първо четене той беше приет, но на второ четене беше блокиран от ГЕРБ, ИТН (Слави Трифонов), ДВ и ДПС ! Една ФЪФЛЕЩА мръхла Ива Митева Рупчева спусната с парашут от ИТН (И Те Не стават) за предсседател на парламента им е*ба мамата на пенсионерите ! Това са „качествените“ кадри на ИТН : фъфлещата Ива, Тошко фон Ямбол и най-паче Чалга Гея Славунчо (Елитният роден педераст Евгени Минчев : Слави, признай си, че си гей !) Става въпрос за вождовете на „белите цигани“ – избирателите на Слави Трифонов. Селската

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Юни 2021 17:33ч.

  Фпрочем, тази вечер гледах Филип Станев - неква клечка от ИТН. При Ризова ли беше, по БНТ ли - нема значение. Ако некой го е гледал, да ме сфетне какво точно каза тоз, моля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Юни 2021 18:29ч.

  Е, гледам сега Канала - те чия работа вършат? На Обществото или на чуждите медицински учреждения? Същата работа вършат и за чуждите университети. Когато болниците изнемогваха от липса на персонал, тез от Канала и другите дизайнери, ревяха "интервюирайки" по болниците: "Ама ще издържите ли на това натоварване?" Ми няма да издържат, къзъм! Те, докторите, не се правят за една нощ! Пък вий вършете работата на чуждите мед. служби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИТН - "Избори до дупка" и установяване на тоталитарна чалгарска диктатура

  10 Юни 2021 19:36ч.

  Филип Станев подчерта, че и в предишния парламент, и сега "Има такъв народ" няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС, "на които се дължи сегашното състояние на държавата". Ако ситуацията на тези избори се повтори с резултата от предишните, стигаме до един много простичък извод - демокрацията се лекува с повече демокрация. Да се страхуваме от избори, когато имаме демокрация, това е несериозно, отбеляза представителят на "Има такъв народ". ---> https://bnt.bg/news/filip-stanev-da-se-strahuvame-ot-izbori-kogato-imame-demokraciya-tova-e-neseriozno-v298993-296078news.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  11 Юни 2021 1:03ч.

  Благодаря на колегата по-горе. Аз тва го чух, но какво казва гражданинът Станев? Като казва, че са много отговорни, към кого са отговорни? Избори до кога? В числените методи, за да се реши некво уравнение (ако има решение), се организира итерационен процес, който води до решението - "метод на неподвижната точка", В случая итерациите са изборите, но решенията се виждат - ГЕРБ, ИТН, БСП - не непременно в този ред. Колкото пъти да ги въртят - това ще е. Докато някой каталяса. Но това няма да е нито ГЕРБ, нито БСП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  11 Юни 2021 1:25ч.

  После, ако имало демокрация, нямало защо да се страхуваме от избори. Но демокрацията е синтез на много неща, включително и правораздаване. Хубу, но нали твърдят, че нямаме такова. Тогава? Ще чакат Рашков като един Херакъл да разчисти Авгиевите обори? А те, ИТН, кво ще правят в това време - ще нарамят лирите и ще пеят втренчени в пъповете си? После, БСП била в управлението, демек тя оформяла статуквото - само този тезис би трябвало да ни усъмни в умствените им способности - докато те се хвалят с референдум, същото може да направи и БСП - референдум за Белене. Сега ревем, че енергетиката ни е в колапс, или има висок риск за такъв. Само в предпоследния парламент, БСП има внесени стотици законопроекти именно срещу статуквото, подкрепа - никаква, барем една песен можеха да изпеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  11 Юни 2021 1:34ч.

  И накрая - добре, да приемем, че БСП е част от статуквото. Но, ако ИТН искат да са честни - да довършат, "а ние, нашата групичка, бяхме обслужващия го персонал - музика, танци и лъчи". А моя милост добавя - шутовете в царския двор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  11 Юни 2021 4:38ч.

  ""Докато някой каталяса. Но това няма да е нито ГЕРБ, нито БСП."" Напротив. Герб е клиентелистка партия, като НДСВ, която се крепи на назначената от нея държавна администрация и свързаните фирми на хранилката на обществените пари. Когато секне гювеча, всички тези ще се дръпнат и Герб не само ще се свие, а ще изчезне. Като Ндсв. А БСП ще продължи да се свива. Защото няма идеология.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  11 Юни 2021 4:53ч.

  Всъщност, БСП е единствената партия, която има идеология. Каква е идеологията на ИТН?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  11 Юни 2021 5:00ч.

  А ГЕРБ ще се посвият още малко и ще останат на твърдото ядро, което няма да се разчупи, поради взаимозависимостите от всякакъв тип - информация, парични потоци и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Местен изрод-пишман социалог

  11 Юни 2021 5:59ч.

  Всъщност, костовистите със сигурност ще са с водещи позиции в следващото редовно правителство - или по линия на ИТН и ДБ (генерал Гном), или по линия на ГЕРБ (къдравата Сю).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи