Иван Гешев: Исканията за оставката ми са от наследниците на номенклатурата, няма да я подам

Иван Гешев: Исканията за оставката ми са от наследниците на номенклатурата, няма да я подам

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

„Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим“, заяви в ексклузивно интервю за bTV главният прокурор Иван Гешев.

„За мен е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на комунистическата номенклатура, внуците и синовете им искат оставката на главния прокурор“, заяви Гешев.

Той призна, че е допускал грешки през годините, но като най-съществена посочи това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната, към по-добро и в посока справедливост. Грешка, която по думите му продължава да прави.

Иван Гешев обаче бе категоричен, че няма да подаде оставка и попита за причини, заради които да го направи.

Войната между институциите – кой я започна?

Не става въпрос за война между институциите, а за война срещу съдебната власт и прокуратурата, заяви Иван Гешев.

„Ние започнахме война с престъпността, с олигарси. За първи път бяха повдигнати обвинения на членове на действащо правителство“, каза главният прокурор.

По повод влизането на прокуратурата в президентството и това има ли осъдени две години и половина по-късно, Гешев заяви, че прокуратурата се ръководи от закона, а съдът постановява определени присъди. „Няма недосегаеми хора и хора, които не следва спрямо тях да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия“, каза главният прокурор.

По повод твърденията на Румен Радев, че мафията използва прокуратурата за политически репресии, Гешев отново заяви, че няма да участва в политически разговори, които нарушават българската Конституция. „Този въпрос задайте на президента“, допълни той.

Делото „КТБ“ и кой стои зад инициалите ДП?

В интервю за „Капитал“ главният прокурор казва, че в делото „КТБ“ инициалите ДП могат да означават „държавно предприятие“.

„ДП може да означава всичко. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 милиарда и какви са причините за това, а не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да гадая кой е ДП. Ако вие смятате, че ДП е Делян Пеевски, аз ще ви отговоря, че по делото са проверени всички кредити, свързани с него и всички свързани фирми с него и те са възстановени“, обърна се Иван Гешев към Мария Цънцарова.

На въпрос през кои политици Цветан Василев е упражнявал влияние главният прокурор не даде конкретен отговор. „Разследвано е абсолютно всичко и това ще стане ясно за всеки един журналист, когато влезе и присъства на съдебното заседание, защото делото „КТБ“ е в съдебна фаза. Тук въпросът опира пак до правна реформа“, заяви Гешев, искайки да се говори за "сериозните неща", а не за неща, които "приличат на клишета".

По думите му, разполагаме с негоден инструмент, а именно Наказателен кодекс от времето на Тодор Живков. Той попита защо българските политици не дават годни инструменти, питайки защо в България, за да осъдиш някого, трябват „100 единици доказателства, а в Германия – единица доказателство“.

Как главният прокурор вижда съдебната реформа?

Визията на Иван Гешев е за всеобхватна правна реформа, защото има проблеми в МВР и в прокуратурата, както и в съда.

„Има проблеми в законодателството, които не се решават от 30 години. От 1968 г. е Наказателният кодекс, когато не е имало частна собственост. 44-ото НС посочи как в НК да са регламентирани определени текстове, как са в Германия, Франция и на други места“, обясни главният прокурор.

Той попита защо не се въвеждат германските модели и сам отговори, че защото най-вероятно някои хора ще влязат в затвора.

„Поддържаме тази ситуация 30 години и тогава ми казаха, че искам присъди без доказателства. Не, аз искам европейски стандарти, за да има справедливост. Няма как с негоден инструмент, с морално остарели закони да постигнеш справедливост“, на мнение е Гешев.

Гледайте цялото интервю на Мария Цънцарова с главния прокурор Иван Гешев във видеото.

Източник: бТВ

 

 

 

 

Коментари

  • тралала

    30 Окт 2022 11:03ч.

    Всички признават, че сме корумпирана държава, но няма и един голям играч, осъден за корупция. Е как да сме доволни от главния прокурор Гешев. Явно е, че не си върши работата, следователно искаме да си отиде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    30 Окт 2022 11:11ч.

    Аман от идиоти, които се сложени на държавни постове! За да прикрият некадърността си и марионетното си битие, повтарят едни и същи глупости вече 33 г.! Аман бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Окт 2022 11:32ч.

    Нагъл и жалък Гешев. Държат се за ръчичка с Баце и ДП и не пускат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Детска градина!

    30 Окт 2022 13:05ч.

    Закономерен резултат от над 30 години параванна демокрация... Резултатът е отрицателна селекция във всички области.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Окт 2022 13:55ч.

    Решението е простичко: прокуратурата извън съдебната власт, и без това няма място там. Отговорност пред началника му и прокурорите да си скъсват задника от бачкане, щото няма спечелено дело - няма заплата. Да стане наистина защитник на обществените интереси и да носи отговорност. И да се престяане с тази несменяемост на прокурорите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е точно

    30 Окт 2022 15:49ч.

    Чакат го да се пенсионира. Подготвят нов мистър Смит. Матрицата няма да се даде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    30 Окт 2022 17:01ч.

    гешев е назначен от ДПС и само те могат да го махнат. Тая власт те са я взели, не за да я дават при поискване на някакви соросоиди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    30 Окт 2022 23:21ч.

    Всяко нещо с времето си. Нищо добро не го чака и той си го знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи