Иван Гешев: Ако ми отнемат правомощията, ще живея по-спокойно

Иван Гешев: Ако ми отнемат правомощията, ще живея по-спокойно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"За реформа в съдебната система много политици говорят, но малко действат", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на срещата на ръководството на парламентарната група с главния прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 вече проведе такива срещи в парламента с "Български възход" и с ГЕРБ. Карадайъ добави още, че за някои съдебната реформа се изразява в това да защитават "интересите на една особа и един частен кръг".

"Как вие виждате отнемането на правомощията на главния прокурор?", попита Карадайъ главния прокурор, като добави, че с оглед на сформираната конституционна комисия и депутатите ще обсъждат този въпрос. Лидерът на ДПС обаче направи уговорката, че преди да вземат решенията в тази посока, те ще коментират идеите с главния прокурор, на нас ще ни предстои да имаме такава работа. "Ще се допитаме до вас", каза Карадайъ.

"Съвсем сериозно ще ви кажа - изглежда ми много добре, защото ще живея много по-спокойно", отвърна Гешев на въпроса за правомощията му.

"Аз не се притеснявам да чуя аргументите на ДБ и ПП, без диалог не може", категоричен беше той. И добави, че разделението на властите означава и взаимодействие между тях, а не "съдебна реформа", която да се възприема като начин да се овладее съдебната власт.

"А иначе, за идеите за промени в Конституцията казах и на други парламентарни групи - моето становище е, че въпросът с правомощията на главния прокурор трябва да бъде решен. Защото това се използва само с политически цели", заяви Гешев. Той посочи, че навсякъде в ЕС прокуратурата е йерархично конструирана, така, както е и у нас.

Попитан от Хамид Хамид дали има анализ за резултатите от закриването на спецправосъдието - как се е отразило на обществото, на съдебната система и на нивата на престъпността, главният прокурор заяви, че след 10 ноември се очаква някакъв предварителен анализ за това, което се случва.

"След 10 ноември очакваме предварителен анализ на това, което се случва. Резултатите вече започват да се появяват и ще са трагични за българските граждани. Донякъде съм удовлетворен, че успяхме да защитим българските магистрати", посочи Гешев и нарече закриването на спецправосъдието "трагичен законодателен експеримент".

По думите на главния прокурор, европейските прокурори и съдии са изразили основно съжаление след това решение.

"Това бе лустрация на съдии и прокурори, нещо, което Българската конституция не допуска. Конституционният съд потвърди това мое становище. Връщаме се към модели, които бяха отречени от европейските", посочи обвинител номер едно и предрече особено мрачни перспективи в бъдеще.

"Недай си Боже, да се наложи да търпим последствията и в лично качество. Уплашен съм", посочи още Иван Гешев.

Срещите на главния прокурор с политическите сили от НС са във връзка с писмо, което Гешев изпрати до всички депутати от 48-ия парламент относно необходимостта от дебат за провеждането на правна реформа.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Че подай оставка

    28 Окт 2022 18:07ч.

    Или за по-бърже направо се гръмни. И без друго полза от теб няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    28 Окт 2022 18:17ч.

    Много ми се иска да видя това. За него не знам, но за себе си съм сигурен, че ще се чувствам по-спокойно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    28 Окт 2022 20:56ч.

    За по-глупавите - бизнесът вече не иска да корумпира политици, иска да управлява през слаби институции и мажоритарен вот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила Helleborus,

    28 Окт 2022 22:26ч.

    как можа нежната Ви главица да роди такава гениална мисъл?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    29 Окт 2022 1:21ч.

    Бая се е напънал за да я роди. Само не уточнява дали гешеф е политик, институция или някаква милиционерска грешка. Болно бълнуване на чул недочул...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    29 Окт 2022 5:59ч.

    За най-глупавите - силните институции и силните партии, независимо от корупцията в тях, са СИЛНИ и могат да прекършат някой като Божков, например. Затова след краха на комунизма през държавата, шайката се стреми да овладее политическия живот през улицата, раздробявайки населението и „демократизирайки“ институциите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    29 Окт 2022 6:01ч.

    И това е записано в техните програми още по времето, когато са станали известни първите новини за измъчвани хора от нашия режим. Тогава на запад комунистите изоставят дискредитираната идея да се овладява държавата, започват да я обезсилват, тя вече става враг, който пречи на „народната власт“, протестърите, зад която стоят предимно бизнес интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    29 Окт 2022 6:05ч.

    Докато се говори за корупция на парламент, прокуратура, съдебна власт, не се говори за корупцията на дълбоката държава, която управлява и дирижира самия народ през всякакви шоумени и „културен“ елит, всякакви организации, които насъскват хората срещу собствените им правителства, правейки се, че са на тяхна страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    29 Окт 2022 6:07ч.

    По този начин глобалният капитал остава единствен играч на терена, дори народът да се събуди, ако институциите са изгубили йерархичната си структура, те са безсилни и слаби, като счупен меч. Когато никой не носи голяма отговорност, а всеки по малко, всеки контролира всеки, винаги ще намериш свои хора да спънеш правосъдието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    29 Окт 2022 9:14ч.

    За най-глупавите нещата винаги са очевидни. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    29 Окт 2022 9:40ч.

    Прокурорската институция в България е една от най-силните. Как може да говориш такива тъпотии. Дълбоката държава е термин измислен от дълбоката държава за такива като теб. Сигурно има много нива на влияние и голяма част от тях са възникнали съвсем естествено. Много процеси стават сами и после биват кръщавани конспиративни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Окт 2022 1:15ч.

    Гешев може да бъде спокоен, той е перфектният главен прокурор по стандартите на Сорос, без да е соросоид, което е изумителна находка за Дьорд Вейдър, който обикновено инсталира свои проксита по такива позиции из цял свят! Бездарните и лицемерни соросоиди у нас дори и затова не стават, защото са мекотели- парашутисти и не могат да вършат никаква работа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Окт 2022 1:21ч.

    Лустросаните либерасти са с чуждо мислене и в служба на глобалистите, затова не могат да бъдат приети от обществото, те мразят България и българите и се държат като елитни сноби, без да имат никакво основание, освен някой кирлив грант и тапия от западен университет! Кики не беше приет от обществото, затова постоянно даваше накъсо и беше толкова неадекватен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Окт 2022 1:26ч.

    Тоест нямат кадри за главен прокурор! Тюфлека Христо Иванов дори да го инсталират на тази длъжност утре, за една седмица ще издъни системата, хем е мързелив лицемерен и бездарен, хем с огромни претенции, самата среда не би го приела! Затова Гешев може да бъде спокоен, няма по читави кадри от него. А ТОЙ Е ДЪНОТО!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анонимен

    29 Окт 2022 8:50ч.

    ами подаи си оставката вече толкова време обществото се занимава с тебе нямаш ли чест и достоинство нищо не върви в българия трябва да се отпуши наи накрая

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи