Искри в комисията за "Нексо", Министерството на финансите пропуснало да провери криптокомпанията

Искри в комисията за "Нексо", Министерството на финансите пропуснало да провери криптокомпанията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица започна работа.

Депутатите изслушаха гуверньора на БНБ Димитър Радев, финансовия министър Росица Велкова и главния изпълнителен директор на "Борика" Мирослав Вичев, предаде репортер на Novini.bg.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ посочи, че би било добре по случая „Nexo“ да бъде изслушана прокуратурата и представители на компанията. Той допълни, че това може да стане в следващо заседание. Бе одобрено предложението да бъдат изслушани представители на службите.

По време на заседанието не присъства министъра на финансите поради болест, присъедини се зам.-министърът на финансите Александър Свраков. Той увери, че ще се окаже пълно съдействие по случая. "При нас непрекъснато се формират най-различни групи с най-различни тематики. По проекта критпоактиви "Борика" са проведени три срещи с МФ. Първата е в кабинета на министъра. На нея, освен посоченият проблем, са разгледани още няколко, за които са създадени отделни групи", уточни той.

От ГЕРБ поискаха да се упомене точният предмет на работната група в (МФ) относно проучването на възможност за разплащане с криптовалути.

От Министерство на финансите заявиха, че първата среща е била на политическо ниво. На втората среща се е обсъдило какви операции могат да се въведат, как технически може да се извърши и дали има законови пречки това да се случи. Законови пречки за това нямаше, имаше рискове по отношение на прането на пари. Това изследване се е наложило поради развитието на финансовия сектор и навлизането на нови технологии.

Основна пречка пред приемането на този вид разплащане е, че не може да се гарантира, че тези активи са чисти и не се осъществява пране на пари през криптовалути, отбеляза Петър Чобанов от ДПС.

Не може да се спре развитието на този сектор, но той трябва да се регулира и контролира, изтъкнаха от МФ.

От „Възраждане“ посочиха, че през 2020 г. компанията Nexo вече е била разследвана в САЩ. И попитаха представителите на МФ дали са проверили тази компания.

Отговорът бе, че няма практика да се проверяват всички експерти, които са изпратени на работни срещи.

„Ние не се занимаваме с разследвания, а с регулаторна рамка. Има други органи за тази цел. Не сме имали сведения, че нещо нередно се случва. За 25 г. работа като експерти не сме имали такъв случай. За в бъдеще ще правим по-сериозно проучване и анализ“, коментираха финансовите експерти.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • На стара коза яре

    20 Яну 2023 20:09ч.

    Още при Римската империя,за да се прикрие или скрие някаква далавера,сенатът е назначавал комисия.Нищо ново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо бг прокуратура да ги разследва?

    20 Яну 2023 20:26ч.

    Щатите да си ги разследват, какво само нареждат някой си да им слугува? Какви нарушения имат в БГ, че да ги разследват? Аман от слагачество! Неам нерви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прилича на

    20 Яну 2023 23:19ч.

    Рекет от отвъд океана. Поредното източване на пари, от уж измамници. Ще платят милиони, от къде ще ги вземат? А защо българската прокуратура не провери американската?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    20 Яну 2023 23:59ч.

    Каквото и да говорят, винаги става въпрос за пари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • време е

    21 Яну 2023 7:27ч.

    за разполажим постоянни военни бази на Република България на територията на ФАЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понци

    21 Яну 2023 8:08ч.

    Елементарна схема, дърварско изпълнение, смърди отвсякъде. Да обясня накратко - Нексо си измисля някаква дигитална валута, кръщава я нексо, оценява си я в баланса по някакви измислени стойности и почва да я набутва на балъците, като междувременно си организира кухи сделки на криптоплатформи за да покаже, видите ли, колко е търсена шитнята им. На практика активите са една голяма нула, а задъженията огромни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи