Иранската атака срещу Израел е без жертви засега. Какво е известно дотук

Иранската атака срещу Израел е без жертви засега. Какво е известно дотук

В отговор на израелското нападение срещу консулския отдел на иранското посолство в Дамаск Иран нанесе масирани удари с дронове и ракети по израелска територия. Досега не е съобщено за израелски жертви. ТАСС събра основната информация за инцидента до момента.

Обстоятелствата, свързани с атаките

- Иранската армия атакува израелска територия с безпилотни самолети и ракети. Източници на ABC смятат, че в атаката са участвали 400-500 дрона и около 150 ракети.

- Според телевизия Al Arabiya дроновете са били изстреляни от западните провинции на Иран, включително Керманшах. Съобщава се също за дронове, изстреляни от хутите от Йемен, и за ракетен удар от базираната в Ливан Хизбула.

- Според телевизионния канал Sky News Arabia Иран е използвал безпилотни самолети Shahed-238. Агенция IRNA , позовавайки се на източници, също твърди, че са били изстреляни балистични ракети.

- Телевизионният канал ABC твърди, че цели на иранските удари ще бъдат само израелски военни обекти.

- Al Arabiya твърди, че американските и британските военни са свалили около 100 ирански безпилотни самолета. Освен това въздушни цели над Аман са били свалени от йорданските сили за противовъздушна отбрана.

- Иранската държавна информационна агенция IRNA съобщи, че иранските въоръжени сили са нанесли удар по военновъздушна база на израелските ВВС в пустинята Негев с балистични ракети "Хайбар". Според доклада на агенцията базата е била сериозно повредена. Говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари заяви, че обектът е претърпял минимални щети.

- Все още не се съобщава за загинали на територията на Израел.

- Израелски медици са оказали помощ на 31 души. Според израелската служба за спешна медицинска помощ Magen David Adom (Червеният щит на Давид) повечето от тях са се оплакали от силен стрес или леки наранявания, които са получили по пътя към безопасните зони.

Изявленията на Иран

- Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран потвърди, че е атакувал цели "на територията" на Израел в отговор на "многобройни престъпления", включително израелско нападение срещу консулския отдел на иранското посолство в Дамаск.

- Иранският лидер и духовен водач аятолах Али Хаменей написа в X (бивш Twitter), че "злият режим ще бъде наказан".

- Иранското външно министерство заяви, че ударите по Израел са били нанесени при самозащита "в отговор на повтаряща се военна агресия".

- Пост мисията на Иран в ООН посъветва САЩ да не се намесват в конфликта на ислямската република с Израел.

- Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че Техеран може да нанесе удари по територията на Йордания, ако тя "се опита да се намеси". Иранският министър на отбраната Мохамед Реза Аштияни заплаши с "решителен отговор" онези, които биха предоставили на Израел своя територия или въздушно пространство, за да атакува Ислямската република.

Действията на Израел

- Още вечерта на 13 април израелските власти обявиха отмяна на учебните занятия в учебните заведения и ограничиха броя на участниците в публични прояви - на тях могат да присъстват не повече от хиляда души.

- Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви във видеоклип, публикуван от неговата канцелария малко преди иранския удар, че еврейската държава е готова за "всяко развитие на събитията" и ще "удари хладнокръвно и решително" всеки, който я удари.

- Израел поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То е насрочено за 14 април.

Реакциите по света

- Западните държави се обявиха в подкрепа на Израел. По-специално президентът на САЩ Джо Байдън, след консултации "с екипа си по национална сигурност" в Белия дом, увери еврейската държава в непоколебимата си подкрепа. Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел нарече иранската атака "неприемливо нападение".

- Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди иранската атака срещу Израел и призова за незабавно прекратяване на военните действия.

- Президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Руската реакция

- Дмитрий Полянски, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН, заяви, че ескалацията на конфликта може да доведе до нова остра близкоизточна криза

Затваряне на въздушното пространство

- Израел и Ирак затвориха въздушното си пространство. Освен това някои авиокомпании правят промени в разписанията си.

- Росавиация е забранила на авиокомпаниите да използват въздушното пространство на Израел, Йордания и Ирак, както и да извършват полети до тези страни.

Пътят към ескалация

- На 1 април информационна агенция САНА съобщава, че израелските военновъздушни сили са атакували сграда в Дамаск. При удара по консулския отдел на иранското посолство са загинали няколко ирански военни. Израелската страна не коментира официално инцидента.

- Техеран предупреди, че ще отговори на израелския удар. На 12 април американският вестник " Уолстрийт джърнъл" заяви, че ответният удар може да бъде нанесен до ден-два.

 

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    14 Апр 2024 8:19ч.

    малко заря за запазване на имиджа от страна на Иран. ако евреите не пресолят манджата отново, всичко може да приключи тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Апр 2024 10:39ч.

    По време на шабат, но само разрушения не е достатъчно ...........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    14 Апр 2024 8:21ч.

    Злодеи, не оставят евреите да се наспят 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    14 Апр 2024 8:22ч.

    Злодеи, не оставят евреите да се наспят 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаубица

    14 Апр 2024 9:56ч.

    На това му казват хуманната операция,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    14 Апр 2024 8:23ч.

    Иран издържа тестът за мъжественост.Удари Израел от своя територия без да се крие зад проксита! Лъвско поведение. Сега наред е Биби! Да покаже, че е мъж и има поне грахови зрънца между краката! Ще посмее ли Израел да удари директно Иран ? Иран каза, че ако Израел се осмили ще нанесе МНОГО ПО-МАСИРАН удар по Израел. В какво прекрасно и интересно време живеем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    14 Апр 2024 9:23ч.

    САЩ няма да го оставят да направи тая грешка, защото тия дето дърпат конците нямат време за глупости и хабене на ценни боеприпаси преди война с Русия и Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гюлестан

    14 Апр 2024 9:48ч.

    Действията на Иран са напълно законни според логиката на международното право. Иран постъпи мъжки, няма какво да въртят и да сучат (про)западните медии и назначени международни чиновници. Да си припомним как Бай Спън вчера се молеше в ефир Иран да не напада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    14 Апр 2024 14:10ч.

    Хехе, лъвовете не се договарят предварително с антилопата и не я преследват заради самото преследването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомасон

    14 Апр 2024 8:45ч.

    Врата на коридора, водещ към НСР беше открехната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жозеп Борел нарече иранската атака "неприемливо нападение".

    14 Апр 2024 8:49ч.

    Ми разбра се ! Щото израелското нападение и разрушаване на иранското посолство в Дамаск, с убийството на дипломати и военни в посолството, е съвсем приемливо нападение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    14 Апр 2024 9:28ч.

    Има жертви на Йорданска територия от свалена ракета от Йорданската ПВО, което показва защо, когато се ритата два ата ти НЕ СЕ МЕСИШ! Правоверните от Йордания за пореден път облизаха точката на Израел и САЩ и получиха подарък за населението си- 3 кофчега. Иначе почти съм сигурен, че на израелска територия жертви няма да има защото всичко е било уговорено предварително цирк за пред тарамбуките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя

    14 Апр 2024 9:47ч.

    Израел премина всякакви граници. Абсолютен геноцид с над 33 Хил. жертви от цивилно население на Палестина. Удар по посолството на Иран с жертви сред дипломати и доброволчески организации. Неприемливо е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2024 9:47ч.

    А утре ще гледаме борсите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • техническите параметри

    14 Апр 2024 10:00ч.

    Патакламата е функция на техническите възможности на двете страни. За момента Израел е добре защитен 1-от собствената си ПРО /"Железен купол"/ 2-от САЩ , които разполагат с огромни средства за ранно предупреждение в космоса , средства за ПРО разположени на съдове от 5-ти Американски флот , наземни средства - във военните им бази в района. Всичко това не може да се преодолее просто с една вълна от дронове и пуск на няколко десетки балестични ракети със среден обсег ! Необходими са много по-усъвършенствани средства за ПЪРВИ УДАР. Необходими са технологии за преодоляване на ПРО , ракети с разделящи се бойни глави, сателитно целеуказване и съпровождение. Мощна РЕБ ... Иран не е готов да унищожи Израел, това са реалностите към ден днешен. Остава им много да работят по изброените задачи, а за момента да монтират няколко "специални" бойни глави на ракетите си. И да разчитат че при един масиран ракетен удар по Израел тези ракети ще попаднат в този 1 % промъкнали се до израелската територия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не беше просто сеир, нито просто патаклама случилото се тази нощ

    14 Апр 2024 10:09ч.

    Какво направи Железен купол срещу ударите с балистични ракети тази нощ? Чакаме бърз анализ на емпирични факти, на които би следвало да се базира компетентното ти "военно-техническо" изказване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами мина половин денонощие !

    14 Апр 2024 14:01ч.

    Хайде, анализирайте "емперичните факти" ! Анализът показва, че наблюдавахме театро. Буфосинхронисти ! Иран замахва и се прави че удря Израел. Израел приклеква и се прави че се брани... Същата работа , когато Тръмп беше принуден от вътрешния натиск да удари по Сирия. Изстреляха 50-на крилати ракети по едно летище, изгориха два стари самолета и убиха ... готвача на военната база ! Както казват руснаците - "Восток - дело тонкое!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    14 Апр 2024 10:37ч.

    Не е ясно кой е ударил заедно с иранците: хутите, хусите или хуситите? И ли може би хутиситите, хусититите? Добре е да е уточнява. Ако нашенските набедени журналисти въобще знаят как се наричат, де...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    14 Апр 2024 11:10ч.

    Седмица предварително се обяви, че ще има нападение точно в събота. За чий го направиха? Къде е елементът на изненадата? Само потрошиха едни пари. Всичко изглежда като евтин/скъп театър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    14 Апр 2024 11:48ч.

    Иран постъпи правилно, танто за танто! Ако Натаняху е поне мъничко умен ще послуша САЩ и няма да отговори! Но той е психически неуравновесен, нищо не се знае! Жертвите са минмимални! Иран провери състоянието на израелското ПВО, има една поразена батарея, което показва възможности Иран в бъдеще да има успехи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    14 Апр 2024 14:12ч.

    Има ли поне пропаднала държава, която комунетата да не подкрепяте ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов

    14 Апр 2024 14:17ч.

    Единственото известно е, че на Зеленски му наляха чаша с студена вода. Имам усещането, че са му подготвили и няколко допълнителни канички. Разбира се, опорките да се пришият Китай и Русия към Иран не закъсняха, но целта изглежда е съвсем друга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    14 Апр 2024 18:44ч.

    Израел оценява разходите на ПВО на половин милиард. Без тези на САЩ , Великобритания, Франция и Йордания. Атакуваха предварително известна цел-база на ВВС. И успяха да стигнат до нея за жълти стотинки от първия път. На броени километри от нея е Димона. Известна "фабрика за кинкалерия и текстил" и "експериментален ядрен реактор" . Това със стотина дрона. А могат да пушнат и залп хиляда. Намекът е разбран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приказки под шипковия храст

    15 Апр 2024 8:42ч.

    Ако не четете английски, френски, испански ... четете поне на руски ! Руските анализатори дават изчерпателен и обективен анализ на случилото се миналата нощ. Нанасеният масивен удар от ирански дронове, крилати ракети и балистика, е отразен на 99 %. От дроновете нищо не е достигнало Израел, защото летят бавно, прелитат над две страни като Ирак и Йордания, където американците или имат военни сили, или властта е подконтролна /Аман/, липсвал е какъвто и да е момент на изненада. По същата причина и от крилатите ракети НИЩО не е достигнало. Достигнали са единствено няколко балистични ракети /говорят за между 7-10/ , които обаче са не особено точни. Падат в пустинята , в близост до израелски бази, или в техните очертания. Но без да нанесат особени щети, без да убият никого. Това са ФАКТИТЕ. "Стотината долари" ги подминаваме, приемаме че двете страни си устроиха военно учение. Израелското било половин милиард , да не им броим шекелите - те пари си имат. Иранското колко струва - един Аллах и Махди знаят. Военно техническият извод е очевиден. Засега Иран може да закара до Израел единствено балистични ракети. И то ако САЩ не включат на пълен режим "Иджис"и ракетите за прехват SAM 3. Иран има още много да напредва в ракетното дело. Без орбитална групировка от сателити, без средства за преодоляване на ПРО, без МИРВ технологии за разделящи се бойни глави, и без масово присъствие на хиперзвукови ракети /те НЕ СА балистични, но биха затруднили и претоварили ПВО !/ - Иран не може сериозно да застраши Израел /със САЩ зад гърба им/. Няма намек, а по-скоро тест. Като цяло тестът е неуспешен. За момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи