Иран въведе санкции срещу ЦРУ и американски военни

Иран въведе санкции срещу ЦРУ и американски военни

 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Снимка: Асошиейтед прес

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Иран въведе санкции срещу Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и високопоставени представители на въоръжените сили на САЩ, предаде ДПА. Списъкът, публикуван вчера от иранското министерство на външните работи, включва десет физически лица и четири организации. В него фигурира и командващият американските въоръжени сили в Близкия изток генерал Майкъл Курила. Според Техеран санкционираните американци насърчават насилието, а също така и терористичните прояви. Наказателните мерки са наложени във връзка с антиправителствените протести в Иран в последно време.

Дали санкциите ще имат някакво реално въздействие върху хората и организациите, на които са наложени, все още не е ясно, отбелязва ДПА. Според наблюдатели това по-скоро е символичен ход от страна на иранските власти.

От няколко седмици десетки хиляди хора протестират в Иран срещу авторитарния режим и Ислямската република, посочва ДПА.

След като силите за сигурност предприеха насилствени действия срещу демонстрантите, Съединените щати и Европейският съюз въведоха допълнителни санкции срещу Иран. Ислямската република реагира и забрани на някои западни политици да стъпват на нейна територия.

Ролята на повод за начало на демонстрациите изигра смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина в средата на септември, след като бе арестувана за това, че не се е облякла в съответствие с ислямските норми. Неизяснените обстоятелства около смъртта на младата жена от кюрдски произход събудиха подозрения, че тя е станала жертва на полицейско насилие.  

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • malart

  01 Ное 2022 9:09ч.

  Превратът, организиран от ЦРУ срещу Мосадек, през 50-те обрече Иран на 30 години управление на марионетни на САЩ правителства и мизерия, така че те си знаят с кого си имат работа. Сега предполагам организаторите сред анкционираните

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  01 Ное 2022 9:49ч.

  Ако им донесат демакрация, ще стане като в Ирак и Либия, в най-добрия случай, като при нас - жалки, подчинени, ограбени и заблудени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Ное 2022 11:54ч.

  не е необходимо да им носят демокрация, трябва сами да си я извоюват. Обаче прави впечатление, че персите са много по-свобоволюябиви от мужиците, защото се борят за правата си, докато мужиците бягат като овце вместо да се борят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужиците, както са се засилили да бягат

  01 Ное 2022 12:22ч.

  чак до Берлин ще стигнат отново

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Ное 2022 12:37ч.

  Берлин, аха...засега бягат от Херсон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бягат, като Крум бяга от Никифор

  01 Ное 2022 14:29ч.

  Украинците ще имат същата съдба като ромеите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи