Иран премахва нравствената полиция

Иран премахва нравствената полиция

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Иран обяви, че премахва нравствената полиция. През септември тя задържа младата иранка от кюрдски произход Махса Амини заради неподходящо облекло. Нейната смърт след изпадане в кома в ареста, породи вълна от протести срещу управляващите, обобщава Франс прес.

Новината за закриването на нравствената полиция бе възприета като жест към протестиращите. Тя бе обявена след решение на иранските власти вчера да ревизират закон от 1983 г. относно задължителното забулване, наложено в страната четири години след Ислямската революция през 1979 г.

Махса Амини бе арестувана на 13 септември.  Новината за нейната смърт след престоя ѝ в ареста бе съобщена три дни след задържането ѝ. Според активисти и семейството на Махса, тя е била бита в ареста и е починала след това. Властите свързват смъртта ѝ със здравословен проблем, но родителите на младата жена отричат тя да е била зле със здравето.

По време на протестите срещу режима в Иран, продължаващи вече почти три месеца, жени сваляха и изгаряха публично ислямските си забрадки, скандирайки: "Жена, живот, свобода". Те разпускаха също така демонстративно косите си и някои дори ги режеха. Редица известни жени по света също отрязаха кичури от косите си в знак на съпричастност с каузата на иранските жени.

Въпреки репресиите и стотиците убити протестиращи, протестното движение продължава вече близо три месеца.

"Нравствената полиция бе разпусната от онези, които я създадоха", обяви снощи генералният прокурор на Иран  Мохамад Джафар Монтазери.

Нравствената полиция, известна още и под името "Патрули за ориентация", бе създадена по времето на ултраконсервативния президент Махмуд Ахмадинеджад, който бе на власт от 2005 г. до 2013 г.. Целта й беше да разпространява културата на приличието и на носенето на хиджаб.

Нравствената полиция бе съставена от мъже и жени, първите облечени със зелени униформи, а вторите с черни чадори. Първите патрули на нравствената полиция започнаха през 2006 г. с цел хората да бъдат накарани да спазват стриктните правила на обличане в страната, които забраняват на жените също така да носят тесни панталони или шорти. Жените, нарушаващи правилата, рискуваха задържане от нравствената полиция.

Нравствената бе създадена по онова време от Върховния съвет на културната революция, днес ръководен от ултраконсервативния президент Ебрахим Раиси, избран на поста миналата година. През юли Раиси дори призова за мобилизация на всички институции, за да бъдат направени още по-строги разпоредбите за носене на ислямското було и каза, че враговете на Иран и на исляма искат да подкопаят културните и религиозните ценности на обществото.

Но въпреки съществуването на нравствената полиция и на строги правила, при предшественика на Раиси - Хасан Рохани, в Иран човек можеше да срещне жени с тесни дънки и с цветни хиджаби.

Вчера генералният прокурор на Иран обяви, че парламентът и съдебната власт работят по въпроса за задължителното носене на ислямско було, без да уточнява какво би могло да бъде променено в закона. По този въпрос в страната се противопоставят два лагера - консерваторите, които искат строго придържане към закона от 1983 г. и прогресивните, които искат на жените да се даде правото да преценят дали искат или не да се забулват.

Според закона от 1983 г. иранките или чужденките, каквато и да е религията им, трябва да носят ислямско було или широка дреха на обществени места.

На 24 септември, една седмица след началото на протестите в Иран, основната иранска реформаторска партия призова държавата да отмени задължението за носене на ислямско було.  

Властите гледат на протестите като на размирици и твърдят, че чужди сили стоят зад тях, за да дестабилизират страната. Според последните данни на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в протестите са убити над 300 души.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Умряла в ареста и безредици и съпричастност по Света

    04 Дек 2022 17:33ч.

    Преди дни младо момиче умря в ареста в Шотландия. Да сте чули тази новина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    04 Дек 2022 17:45ч.

    Време беше да измислят нещо да се модернизират, за да предотвратят външни схеми за превземане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Християнството беше унищожено за 1500 години.

    04 Дек 2022 18:13ч.

    За исляма ще трябват не повече от 150. Ще го унищожат същите, които разложиха и унищожиха християнството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    04 Дек 2022 19:52ч.

    Не знам какво има да му пазиш на исляма, той самият не пази никой и нищо. Унищожавал е нашия свят методично и целенасочено години наред, насилието и убийствата са огромен брой в такива държави. Въпросът е, че този тип женски права и начинът по който се налагат не води до власт на нещо по-добро като коректив, да го направиш джендър не е решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    04 Дек 2022 20:37ч.

    Това за което говорите е толкова ислям, колкото християнството в съвременна Европа. п.с. Добре е когато се правят такива крайни изводи, да има дълбоки познания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Дек 2022 8:55ч.

    Познанията ми не са чак толкова дълбоки, само дето прочетох свещената им книга и поназнайвам историята, т.е. какви първи задачи са си поставили тези общества. Не стига ли за мнение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    04 Дек 2022 19:01ч.

    Християнството в западна европа понесе тежък удар в средата на 11 век и бяха нужни 10 века за да бъде докарано до сегашното плачевно състояние. НО засега не можем да кажем, че към днешна дата на запад християнството е унищожено. За съжаление това, че сатанизма вилнее е видно с просто око. Що се отнася до непромененото християнство - Православието, то пострада много тежко от комунизма НО определено е във възход. Младите, особено у нас разпознават в Православието истинския, здравия български корен. Посетете някой храм в Неделя сутрин и ще се удивите от многото млади семейства с деца. Това дава надежда за България и света. Корав е българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През септември тя задържа младата иранка от кюрдски произход Махса Амини заради неподходящо облекло.

    04 Дек 2022 19:40ч.

    странно, че все още има балъци, които ловят на гола кука с такива измислени истории

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само Иран е

    04 Дек 2022 21:07ч.

    Толкова пропаднала страна в която убиват протестиращи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    05 Дек 2022 7:47ч.

    браво, получаваш грант. а това в конгреса на САЩ преди две години беше престрелка с водни пистолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Дек 2022 8:56ч.

    Иранските власти не отричат, че са я арестували задето е без хиджаб, те отричат причината за смъртта й.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    04 Дек 2022 21:45ч.

    Гей паради и организации, насърчаващи смяна на пола, им трябват на иранците, ние имаме първото и се чувстваме по-цивилизовани отпреди, дано скоро възвестим смяната на пола като върховно постижение на Хомо Цапиенс и по нашите земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи