ИПИ: Инфлацията у нас продължава да е висока, а за юли спрямо юни дори се повишава. Критерият за еврото е почти невъзможен

ИПИ: Инфлацията у нас продължава да е висока, а за юли спрямо юни дори се повишава. Критерият за еврото е почти невъзможен

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Националната статистика отчете годишна инфлация, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), за юли 2023 г. спрямо юли 2022 г. в размер на 8,5%. Годишната инфлация спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) е 7,8%, като дори леко се повишава спрямо юни 2023 г. Това е първото повишение на годишната инфлация спрямо ХИПЦ от септември 2022 г. Месечната инфлация и по двата индекса е сравнително висока - 0,9% по ИПЦ и 1,2% по ХИПЦ, след близо до нула или дори отрицателна месечна инфлация през предходните два месеца.

Най-голямо увеличение на цените през юли 2023 г. се наблюдава при развлеченията и културата - 7,5% спрямо юли 2022 г., следват ресторантите и хотелите - 2,9% на годишна база. Промяната в двигателите на инфлацията не е изненада. Преминахме през три етапа, които образно казано се движат по веригата на добавената стойност. През миналата година инфлацията беше водена от ръста в цените на енергията. В началото на 2022 г. енергията отстъпи на цените на храните, които бяха в центъра на вниманието и у нас. Сега, в средата на годината, ръстът на цените при храните е задминат от развлеченията и културата, както и от ресторантите и хотелите. През юли 2023 г. годишната инфлация в ресторантите и хотелите е над тази при хранителните продукти и безалкохолните напитки, като това се е случило за последно преди две години.

Тези данни са важни за икономиката на страната и интересни от потребителска гледна точка, но те имат директно влияние и върху подготовката и плановете на България за приемане на еврото в началото на 2025 г. Ако досега изглеждаше трудно да покрием "ценовия" критерии за присъединяване към еврозоната, последните данни започват много сериозно да натежават към отлагане на приемането на еврото. Обяснението на това твърдение изисква малко разсъждения по методологията и механиката на оценката на критериите.

Ролята на хармонизирания индекс

Дискусиите за цените в България традиционно се водят на база индекса на потребителските цени (ИПЦ) на НСИ, като това е и официалният измерител на инфлацията в страната. През последните години все по-голям фокус се поставя върху хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който е сравнимата мярка за инфлацията в страните от ЕС и се ползва в докладите за конвергенцията, тоест на база на него се оценява критерият за ценова стабилност. Двата индекса се различават по теглата на групите стоки, като българският е правен по наша мярка - на база на потреблението в България, а европейският - на база потреблението в европейските държави.

Различните тежести водят до различна оценка за общата инфлация. При нас, например, храните имат тежест от около 31%, а в европейския индекс - 24%. Развлеченията и културата при нас са с тежест 5%, а в Европа около 8%. Ресторантите и хотелите при нас са под 5%, а в Европа - над 7%. Просто европейските тегла са правени за "по-богато" потребление. И сега, когато инфлацията се изтегли от "по-бедното" потребление (енергия и храни) към "по-богато" такова (развлечения и ресторанти), месечната инфлация по ХИПЦ у нас започна да изпреварва тази по ИПЦ. Това не е добра новина, когато чакаш да ти оценят инфлацията по ХИПЦ и вече си с двата крака в референтния период на докладите по конвергенцията.

Докладът за конвергенцията и референтният период

Следващият доклад за конвергенцията ще бъде публикуван през юни 2024 г. На база на него ще стане ясно дали отговаряме на критериите и дали можем да приемем еврото в началото на 2025 г. Конкретно по отношение на цените докладът ще вземе под внимание 12-месечната средна стойност на хармонизирания индекс (ХИПЦ) през референтния период спрямо средната за предходния 12-месечен период. Този референтен период най-вероятно ще бъде от май 2022 г. до април 2023 г. Възможно е периодът да бъде изтеглен и един месец назад, но за да не усложняваме дискусията, ще приемем, че първият месец от периода ще бъде май 2022 г.

Началото на референтния период е важно, тъй като всеки месец от този 12-месечен период тежи в изчислението. В общественото пространство сякаш преобладава мнението, че е важно да имаме ниска инфлация непосредствено преди конвергентния доклад, в края на периода, и така да изпълним критерия. Това дава измамното чувство, че има време инфлацията да падне и в началото на следващата година да сме близо до критерия. Истината обаче е, че всеки месец в този период тежи и ако изпуснеш критерия в първите месеци, после е много трудно да наваксаш.

Първите три месеца на референтния период не дават поводи за оптимизъм

В началото на годината инфлацията в страната тръгна надолу - след като до януари 2023 г. поддържахме годишна инфлация от 14-15% (по ХИПЦ), годишната инфлация се сви до 8,6% през май и 7,5% през юни, като в някои месеци падаше с по два процентни пункта. В този период намаляваше и инфлацията в Европа, но все пак разликата се свиваше. Отклонението от средната инфлация в ЕС (а критерият +1,5 пункта е на база трите най-добри примера) се сви от около 4 пункта през януари, февруари и март 2022 г., до около 1 пункт през юни 2022 г. Тъй като критерият е на база трите най-добри примера в ЕС обаче, отклонението на България и през юни е значително - годишната инфлация в страни като Белгия, Испания, Дания и Гърция вече е на нива от 2-3%.

Дори и някои страни да бъдат изключени от изчислението, през първите месеца от референтния период се отклоняваме с около 4 пункта от критерия. Макар инфлацията по ХИПЦ в споменатите Белгия, Испания, Дания и Гърция също да бележи лек ръст през юли, отчетените у нас 7,8% не дават поводи за оптимизъм. При 4 пункта отклонение от критерия в първите три месеца от периода, годишната инфлация в страната трябва се срине до стойности близки до нулата в следващите месеци, за да имаме някакъв шанс да покрием критерия. Това на този етап изглежда почти невъзможно.

Всичко това, разбира се, не променя цялостната рамка на дискусията за еврото. България извървя дълъг път от средата на 2018 г., когато беше изпратено писмото за намеренията на страната да кандидатства във Валутния механизъм II (ERM II). На този етап вече сме над две години в т. нар. "чакалня", като сме изпълнили и всички други придружаващи ангажименти. Остава покриването на числовите критерии за конвергенция, като при нас винаги се е знаело, че инфлацията ще е най-голямото предизвикателство. И докато гоненето на критериите е дисциплиниращо - да имаш нисък дефицит и ниска инфлация например, влизането в една спирала от отлагане на датата с по една година крие рискове, както вътрешно политически, така и репутационни спрямо европейските партньори.

Източник: ime.bg

 

 

 

Коментари

  • ???

    20 Авг 2023 18:40ч.

    Трябваше ли да застрелят експертът по киберсигурност за да се откажете от ойрото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    20 Авг 2023 22:02ч.

    след записите , в които злепоставиха лайен че щяла да им помогне да заобиколят правилата, ама да не я цитирали, а петков си позволи точно това, цитира я, евро няма да има, поне докато петков е във властта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    20 Авг 2023 23:01ч.

    Петков е с увреден мозък и поради глупоста си работи срещу Еврото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    20 Авг 2023 23:14ч.

    ЕДНА ДОБРА НОВИНА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 3 ГОДИНИ ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ. ОЦЕЛЕЕ ЛИ ЛЕВА ЩЕ ОЦЕЛЕЕ И БЪЛГАРИЯ.А ДАНО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eugenebop

    21 Авг 2023 8:38ч.

    ####### OPVA ######## ULTIMATE РТНС COLLECTION NO PAY, PREMIUM or PAYLINK DOWNLOAD ALL СР FOR FREE Description:-> v.ht/Fw0al Webcams РТНС since 1999 FULL STICKAM, Skype, video_mail_ru Omegle, Vichatter, Interia_pl BlogTV, Online_ru, murclub_ru Complete series LS, BD, YWM Sibirian Mouse, St. Peterburg Moscow, Liluplanet, Kids Box Fattman, Falkovideo, Bibigon Paradise Birds, GoldbergVideo Fantasia Models, Cat Goddess Valya and Irisa, Tropical Cuties Deadpixel, PZ-magazine, BabyJ Home Made Model (HMM) Gay рthс collection: Luto Blue Orchid, PJK, KDV, RBV Nudism: Naturism in Russia Helios Natura, Holy Nature Naturist Freedom, Eurovid ALL studio collection: from Acrobatic Nymрhеts to Your Lоlitаs (more 100 studios) Collection european, asian, latin and ebony girls (all the Internet video) > 4Tb Rurikon Lоli library 171.4Gb manga, game, anime, 3D This and much more here: or --> tw.uy/tlvic or --> vo.la/iYKjv or --> u2b.eu/h2 or --> tiny.cc/zd48vz or --> cutt.us/cglpS or --> me2.kr/KBMgQ or --> gg.gg/14iglz or --> gurl.pro/w-0i6v or --> 0se.co/3GagC ----------------- ----------------- 000A000913

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повесть

    21 Авг 2023 11:28ч.

    Обратната сексуалност показва ли, че си ляво мислещ? НЕ!!! Всеки може да е ляв или десен. Показателят е един? Ако се мислиш за повече от другите, и подценяваш другите, надценяваш себе си - горделив си, и самогъзец. Значи си ДЕСЕН, ДЯСНО МИСЛЕЩ. Ако не си такъв, значи си ляво мислещ. ..... ....... Когато още не бяхме в час - политически, слушахме една песен за дясното мислене - на Маричков в Дунав Мост.. описва се блудният син!!? И макар че от кал сме направени, Господи, аз не искам във кал да прекарам живота си. И не искам тъй ням да стоя край брега да очаквам промяна и все да мълча. Как искам да живея в един различен свят! Не, не ми казвай, че греша - не ме дърпай назад! Моят път не е твоя, нека сам да вървя! Нека с риск да пропадна, поне за миг полетя! Моят свят не е твоя, искам сам да вървя! Но преди да пропадна, поне за миг да полетя! БЛУДНИЯТ СИН! Моят свят не е твоят, тоест индивидуализъм. Да живееш добре далеч от семейство и родина, а не да подобриш средата на всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • байГън

    20 Авг 2023 18:42ч.

    Критерий ли? Правилата са направени от хора и хора ги нарушават. Нашите политици си ги погазват най-нагло, а последствия практически няма. Нищо не е задължително, а само препоръчително. Има престъпление, но не е задължително да има и наказание. Изпълнителната и съдебната власт са само за кокошкарите. Сега княгиня Калина е отказала кръвен тест, защото ще има начин да обяви пробата от дрегера за невалидна. Няма драма и навсякъде е така. Ще ни вкарат в еврозоната с двата крака напук на правилата. Те са само символични.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    20 Авг 2023 20:19ч.

    Царската дъщеря е отказала кръвен тест, не за да обяви пробата от дрегера за невалидна, а защото ще проличи, че няма синя кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Провал

    20 Авг 2023 18:46ч.

    Докопат ли се до власт Киро, Денков и Асен, инфлацията хуква нагоре. ОСТАВКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    20 Авг 2023 18:50ч.

    Енотовидният ще я опраска с теслата оттук-оттам, за да влезе в норма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    20 Авг 2023 18:54ч.

    Предишния път като зареждах с нафта (дизел) цената беше с 20ст. по ниска! Тези плазмодии докопат ли властта, цените полудяват. Служебното правителство на Гълъба беше сто пъти по-добро...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    20 Авг 2023 19:12ч.

    Дачков, меродавният източник за инфлация и статистика е НСИ. Апропо има и Икономически институт на БАН, бюлетин на БНБ и пр. Тези хрантутници на юесайди, америка за българия, института КАТО са откровени "свидетели от седмия ден" в областта на иконимиката. Нямат един ден работен стаж без да са били обгрижени ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    20 Авг 2023 19:21ч.

    Този само Еврото го интересува. Споко, може без него да живем, даже по- добре. Сега не е ли по-важно да подготвите софтуера за машините за гласуване и да си сложите началници на полицията по ваш тертип. тази е способен на всико, за каквато и мръсотия да си помислите - извратен, алчен, психопат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    20 Авг 2023 20:22ч.

    Само като види човек снимката на Асенку, убиецът на дяда Ивана и добива нагледна представа за инфлация. Асенку е толкова раздут, че не само копчетата на костюма му, но и зъркелите му изскачат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Deron

    20 Авг 2023 20:25ч.

    България е напълно готова за въвеждане на турската лира! Вчера бях на обиколка около Чорлу и Силиври. Фантастично време, фантастична природа, уютно, чисто, спокойно, цивилизовано, хората учтиви и внимателни един към друг, играят деца, никой не крещи, псува, бие се или се прави на "знаеш ли кой съм аз". Храната истинска, мирише на земя и природа. Полицията изглежда по-скоро на армия, пълен респект. Никакво строителство по Мраморно море, малки сгради, старинни, малки ресторантчета, кафета. В полунощ бягат деца с родители, пият чай, кафе, играят табла по заведенията. Няма турбо чалга, писъци и диващини. Алкохol не се продава, няма пияни, няма наркомани. Европа ли? Хахахахаха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Весела

    20 Авг 2023 20:31ч.

    И ние бяхме на Мраморно море 3 дни. Описаното напълно се припокрива с това, което видяхме. От всичко казано най-впечатляващото е усещането, че си на нормално място. На детските площадки децата бяха внимателни и учтиви едно към друго, играят си заедно, пеят песнички, игри. Нашата щерка се присъедини към тях и я приеха моментално като част от тях. Родителите непрекъснато направляват и говорят на децата си да бъдат внимателни. Боже мили, в Кочината някакви дебилчета-дивачета се бият, дърпат, квичат, а родителите им пият бира и си чоплят носовете забили зомбирани погледи в телефоните. Разликите са подтискащи и са на фундаментално ниво. България няма повече от 20 години живот, а и защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    20 Авг 2023 22:32ч.

    Може да отидеш още по на изток към С. Корея. Там няма не само дрога, но и храна. Гиди пропаднала рая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    20 Авг 2023 23:08ч.

    Върви, ако искаш и на Мексиканския залив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така беше....

    21 Авг 2023 10:37ч.

    Така бе и в НРБ преди 1989 година.Помня още по назад в времето, как сме играли до полунощ без никакъв страх.Нощно време не се страхуваш че някой с когото се разминава ще те нападне.След 1995 сякаш озверяха хората.Почна развихряне на престъпност.Самата полиция стана люпилня на престъпници.Особено тия от уж борбата с престъпност и разни барети...Че Тиквата, Алексей, Златко и прочие са именно такива...Колонията е загубена работа. 1996 случайно бях в Тунис.Бях в шок от редът.После пак бях.До 2006.Полиция навсякъде.После стана арабската пролет- изгониха американците не удобният за тях президент и стана анархия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    20 Авг 2023 20:38ч.

    Това животно на снимката ли ни върти финансите?! Боже опази!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • унищожаването на лева е политически акт от страна на запада и присъда за неговите колониални жертви

    20 Авг 2023 22:19ч.

    и няма нищо общо с данни за инфлацията и някакви там критерии. Целите на подобни аналитични материали са заблуждаващи, в това число: 1/ приспиване и притъпяване на бдителността на обществото към подмолните технически операции на подмяна на валутите, което е в ход и се осъществява от бнб и служебни лица, в един момент обществото да бъде поставено пред свършен факт, т.е. да се събудим с констатацията на вече "взети всички решения" и "технически изпълнени всички операции", българският лъв е бил вързан, приспан и умъртвен, а съживяване на умрял може само Господ; 2/ анихилиране на процедурата за провеждане на национален Референдум за запазване на българския лев чрез оттегляне на общественото внимание от инициативата и отдалечаването й от дневния ред в държавата; 3/предизвикване на злорадство, че неизбежната инфлация от налудничавата икономическа, външно-търговска и финансова политика на сглобката на пеперунгелите, десебарите и гробарите е ПОЛЕЗНА, защото видите ли върши работа за отдалечаване перспективата за въвеждане на еврото. Психологически номер, да използваш ефекта от собствените си провали, за да заграбиш още власт, както констатира Президентът на Шипка. Еврото е токсичен валутен механизъм, порочен по рождение, зад който вече стоят дългове, съвкупно съпоставими с американските, но не и при същото ниво на интегрираност, хомогенност, суверенитет и гаранции за вътрешна и външна сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отличен коментар

    21 Авг 2023 0:23ч.

    Варят ни като жаби и раци на бавен огън, а ние се нядяваме, че ще угасят огъня. Защо ЗАГЪРБИХА РЕФЕРЕНДУМА ЗА ЛЕВА? ПОДЛЕЦИ И УБИЙЦИ НА БЪЛГАРИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога в България не се е живеело по- добре

    20 Авг 2023 22:29ч.

    Отнася се вкл. За дъртите комунета пенсионери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    21 Авг 2023 0:21ч.

    Ти луд ли си, или - просто провокатор!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нагодигос, опишигос, разгласигос

    21 Авг 2023 0:02ч.

    Това е пряка инструкция към Националния статистически институт. Освен това, умен е този кокорчо, обяснява защо няма да влезем във вредната за България еврозона. На това му се вика финт по македонски. Макетата държат патента как да се спасяват от ЕС и тем подобни, към които отвъдокеанските ни окупатори ни натискат да се стермим. Остава ни и шанса да се спасим и от ERM II - една вредна за България чакалня, в която Бай Хой ни набута, за да чакаме манна небесна. Ще дочакаме единствено нови дългове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    21 Авг 2023 2:29ч.

    Комбинатор да, но умен .... пощади ме. Той е психично болен, от малък ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бвп на калпак няа България -

    21 Авг 2023 1:16ч.

    14 890 долара, на Русия - 14 400 долара при всичките и природни богатства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбрах, че си ахмак

    21 Авг 2023 2:00ч.

    Защо не си гледаш в копанката, която гордо ти я пълни Кокорчо, а гледаш в чуждата паница? Ами покупателната способност на заплатите в Русия е поне 1,5 пъти по-висока от тази в България. Какво повече да ти обяснявам, след като виждам, че ти липсва основата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цените в България са

    21 Авг 2023 16:46ч.

    европейски, заплатите български. Това стига ли ти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лудия Помак

    21 Авг 2023 2:01ч.

    Ебем ти Шенген , Менген и мъртво/евро/зоната с пенсия 700 паунда / Булгаришен / го местя от единия крачол в другия , че то от мизерия кво да правиш , гладен не става но стане ли ебана им мамата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само ни хвърля прах в очите

    21 Авг 2023 3:06ч.

    За да забравят хората за референдума … и ако не го проведем изведнъж ще се класираме ? Не може да му се вярва !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та тоз михлюзин,

    21 Авг 2023 4:48ч.

    шкембето ми изхвръкнало повече от очите. Сакенцто му е тясна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едн

    21 Авг 2023 9:19ч.

    Критериите са САМО политически, както и критериите за влизане в Шенген! Това , което ни се обяснява от нашите блюдолизци, се използва за притискане в ъгъла на всеки, който се противопоставя и най-вече за обработка на общественото мнение, в случай,че присъединяванията не станат! С други думи,не,че всъщност Европа не ни иска, а ние сме си виновни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    21 Авг 2023 11:32ч.

    Обратната сексуалност показва ли, че си ляво мислещ? НЕ!!! Всеки може да е ляв или десен. Показателят е един? Ако се мислиш за повече от другите, и подценяваш другите, надценяваш себе си - горделив си, и самогъзец. Значи си ДЕСЕН, ДЯСНО МИСЛЕЩ. Ако не си такъв, значи си ляво мислещ. ..... ....... Когато още не бяхме в час - политически, слушахме една песен за дясното мислене - на Маричков в Дунав Мост.. описва се блудният син!!? И макар че от кал сме направени, Господи, аз не искам във кал да прекарам живота си. И не искам тъй ням да стоя край брега да очаквам промяна и все да мълча. Как искам да живея в един различен свят! Не, не ми казвай, че греша - не ме дърпай назад! Моят път не е твоя, нека сам да вървя! Нека с риск да пропадна, поне за миг полетя! Моят свят не е твоя, искам сам да вървя! Но преди да пропадна, поне за миг да полетя! БЛУДНИЯТ СИН! Моят свят не е твоят, тоест индивидуализъм. Да живееш добре далеч от семейство и родина, а не да подобриш средата на всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Си Дзинпин

    21 Авг 2023 11:56ч.

    Убеждават бедните страни, че ще се развият чрез ниски данъци, ниски заплати, чрез субсидии. А то е - да не се развиват, те да произвеждат евтино за богатите страни. Субсидират се производства необходими за богатите страни. Субсидията реално е от данъците на работниците в бедната страна. Нека гладуват бедните страни - отдалечените от Лондон, а близките страни да са доволни и с преситен пазар и изобилие. Всяка империя експлоатира само далечните територии, близките трябва да са доволни. Китай позволява износ само на ЕДНА ТРЕТА от всяко производство, и износ до 20% внос до 18%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    21 Авг 2023 12:29ч.

    Нещастието на едни, прави щастието на други... Така се движи Светът. Всяко зло, за добро, както е назал мъдро Народът. ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скалъпиха го този бюджет

    21 Авг 2023 12:50ч.

    за да задоволят изискванията на евро-чиновниците, които искат да им кацнем за еврото, и не е чул как точно живеят хората в България. Погледнете до къде ни докараха със "затягането на коланите": https://epicenter.bg/article/Nurgyul-Selimova-e-sama-v-Baku-zaradi-lipsa-na-sredstva--sama-si-plashta-s-nagradata--koyato-shte-vzema/324064/8/0 Оставиха това талантливо дете да пътува съвсем само зад граница за участие на ФИНАЛА на световен шампионат, защото разноските за още един човек - родител или поне треньорът, е непосилна! Тя ще си плаща сама цената (120$/вечер) на хотела С НАГРАДАТА която ще спечели! По-унизително се чуствах само когато милиционерите ни нямаха пари за обувки и униформи! Клептомани изродски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    21 Авг 2023 13:34ч.

    Яво@ Бож@нкин е 1/2 иде@ т.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи