Индия съобщи, че случайно е изстреляла крилата ракета по Пакистан

Индия съобщи, че случайно е изстреляла крилата ракета по Пакистан

Индия съобщи в петък, че в сряда случайно е изстреляла ракета, която е паднала в Пакистан. Обяснението е "техническа неизправност" по време на рутинна поддръжка


Пакистан извика посланика на Индия, за да протестира за инцидента от 9 март между съседите с ядрено оръжие, които са водили три войни и са участвали в множество по-малки въоръжени сблъсъци, обикновено за контрол оспорваната територия Кашмир, допълва "Ройтерс". Напрежението отслабна през последните месеци и инцидентът, който може би беше първият по рода си, веднага повдигна въпроси относно механизмите за безопасност.

 

"Според нашата информация ракетата е паднала в район на Пакистан. Въпреки че дълбоко съжаляваме за инцидента, също така изпитваме облекчение, че няма загинали", съобщава министерството на отбраната в Делхи. Министерството заяви, че правителството е "си е взело сериозна бележка и е разпоредило разследване от съд на високо ниво".


Външното министерство на Пакистан нарече слчилото се непредизвикано нарушаване на въздушното му пространство и заяви, че инцидентът е можело да застраши пътническите полети и живота на цивилни.


Пакистан предупреди Индия "да има предвид неприятните последици от такава небрежност и да предприеме ефективни мерки, за да избегне повторението на подобни нарушения в бъдеще".

 

Вариант на Brahmos от 2007 г.© Wikimedia Commons)

 

Експерти, цитирани от "Ройтерс", коментират, че "и двете държави уверяват, че контролират ядрените си оръжия, но какво ще стане, ако подобни инциденти се повторят и с по-сериозни последици?". Високопоставен пакистански служител по сигурността каза на агенцията при условие за анонимност, че инцидентът е предизвикал тревога и е можел да ескалира в "критична неблагоприятна ситуация".

 

"Признанието, че това е ракета, беше много безгрижно", каза той. "Какво говори това за техните механизми за безопасност и техническата мощ на много опасните оръжия? Международната общност трябва да разгледа това много внимателно." Служителят каза, че това вероятно е ракета BrahMos - крилата ракета с ядрен капацитет, за наземна атака, разработена съвместно от Русия и Индия.

 

Според базираната в САЩ Асоциация за контрол на въоръженията, обсегът на ракетата е между 300 км (186 мили) и 500 км (310 мили), което я прави способна да удари пакистанската столица от северноиндийска стартова площадка.

 

Пакистанският служител се чуди дали инцидентът означава, че Индия има "ракети на позиции, готови за изстрелване и насочени към Пакистан, и това също без никаква защита от система за командване и контрол".

 

Пакистански военен говорител каза на пресконференция в четвъртък вечерта, че "високоскоростен летящ обект" и потеглил от северния индийски град Сирса и след близо 300 км (124 от тях в пакистанско небе) и скорост 3 пъти тази на звука се е разбил в източен Пакистан.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Чакаме и Китай да подхване Тайван, тогава Бай Пън ще изпадне в окончателен кошмар

    12 Март 2022 14:46ч.

    Русия почна окрайнината си, Индия - също със своята, време е и ние да се заемем с укротяването на Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    12 Март 2022 14:54ч.

    Корнела е приготвила олио да ги удавим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    12 Март 2022 19:41ч.

    Ха-ха! Ама и снимка чопнали - със знамето на Русия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи