"Индипендънт": Европа купува рекордни количества руски петрол през Индия въпреки санкциите

"Индипендънт": Европа купува рекордни количества руски петрол през Индия въпреки санкциите

Автор: independent.co.uk Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вносът на рафиниран петрол в ЕС от Индия нарасна до рекордни нива през 2023 г. по същото време, когато вносът на руски суров петрол в Ню Делхи се увеличи повече от два пъти на годишна база, пише "Индипендънт".

Това означава, че потребителите в Европа вероятно са получили безпрецедентни количества бензин, дизел, керосин и други петролни продукти, които идват от Русия през Индия миналата година, въпреки санкциите, наложени след инвазията на Владимир Путин в Украйна.

Индия не крие готовността си да купува руски петрол въпреки войната в Украйна, като поддържа добри връзки с Москва и същевременно се стреми към по-тесни отбранителни и търговски партньорства със западните нации.

 

 

Индия стана водещият световен вносител на руски суров петрол миналата година, според пазарните данни на Kpler, анализирани от The Independent, внасяйки средно 1,75 милиона барела на ден при 140% увеличение спрямо 2022 г.

В същото време вносът на Европейския съюз на рафинирани продукти от Индия скочи със 115 процента, от 111 000 барела на ден през 2022 г. до 231 800 барела на ден през 2023 г. - най-високите стойности през последните седем години, анализирани от Kpler и най-вероятно от най-високото досега.

 

 

За да достигнат до Индия, танкерите, доставящи нефт от Русия, могат да преминат или от Балтийско море през Датския проток, Гибралтар и Суецкия канал или от Черно море през Босфорския проток и Суецкия канал

Компаниите за проследяване на търговията с петрол твърдят, че е невъзможно да се разграничи кои рафинирани продукти произхождат от руски суровини, след като са били рафинирани в друга държава. Но проследяването на вноса на суров петрол и дестинацията на износа на рафинирани продукти от определени съоръжения може да даде точна представа.

Един такъв пример е рафинерията Джамнагар в залива Куч на западното крайбрежие на Индия, която е водещата дестинация за руския суров петрол, пристигащ в Индия.

Притежаваната от Reliance Industries рафинерия е отговаряла за 34% от вноса на суров петрол от Русия, като е получавала 400 000 барела дневно от него, докато от други места е получавала 770 000 барела дневно.

А от износа на рафинерията през 2023 г. около 30 % се насочват към Европа.

През миналата година около 20 от 27-те държави от ЕС са внесли рафинирани продукти от Индия като Нидерландия е внесла 24% от общия обем.

Следват Франция с 23 %, Румъния с 12 % и Италия и Испания с по 11 %. Индия също така изнася рафинирани продукти като бензин, реактивно гориво и дизел за Германия и Белгия с по 7 %.

Новината идва, след като преди дни се разбра, че САЩ са възобновили вноса на петрол от Русия през октомври м.г., а през ноември са направили повторна покупка. Това сочи анализ на РИА Новости на данни на американската статистическа служба.

Вашингтон забрани вноса на петрол и други енергийни продукти от Русия през март 2022 г. като част от новото затягане на санкциите заради руската инвазия в Украйна. Американските компании закупиха последната партида „черно злато“ от Русия през април същата година, припомня агенцията.

По данни на статистическата служба през октомври миналата година САЩ са закупили 36,8 хил. барела петрол от Русия. Стойността на вноса възлиза на 2,7 млн. долара.

През ноември обемът на покупката е бил 9,9 хил. барела за 750 хил. долара. И в двата случая въглеводородът е бил закупен за потребление.

В същото време един барел руски петрол през октомври е струвал на САЩ 74 долара, а през следващия месец – 76 долара. Това е значително повече от определения от Вашингтон „таван на цените“ на руския нефт от 60 долара за барел.

Източници: independent.co.uk, epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • На стара коза яре

    13 Яну 2024 15:43ч.

    Едно и също като развалена плоча. Няма значение кой или какъв си, не търсиш ли по-изгодно предложете, или на първата оферта (предложение) кълвеш? Между другото се обсъждаше намаляне на износът от Русия на стратегически суровини, които намалят по света и ще са нужни в перспектива на самата държава.Така че който няма е в задънена улица.Губернаторът на Чукотка онзи ден в интервю каза че има наплив на инвеститори но ще осигуряват всичко което е нужно на предприемачите (той говори конкретно за чуждите инвестиции).Празно пространство няма.Като не са западняци, ще са други и те доволно протриват ръце.Слава на Русия и долу гадната колония и фашисткия и режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Празнитата се запълва само от кита ските другари.

    13 Яну 2024 15:59ч.

    Други няма. Завладяха я вече и я направиха суровинен придатък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В руското посолство в Германия са се побъркали от работа

    13 Яну 2024 17:01ч.

    Не могат да обработят документите на желаещите германци да живеят в Русия. Бягат хората от джендър идеологията. И не само.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Испанците пък бягат в Южна Америка

    13 Яну 2024 17:04ч.

    Щото и в Испания е страшно с джендър идеологията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    13 Яну 2024 15:57ч.

    Това не спада в кръга от санкции. По интересно в каква валута плащат индийците ' първо бяха рупии нс които мужиците се набърбальокаха, после юани, но Индия каза, че Китай е враг и отказа, и накрая пак в омразни гущери. Еех,др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя пак единствен той не разбрал

    13 Яну 2024 16:13ч.

    Как в каква валута бе, хората си създадоха независими от долара циефрови разплащателни системи. Ама докато си под възбраната на западащи СМИ и цензурата откъм робски на краваристан назначени правителства, туй нещо няма как да го разбереш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    13 Яну 2024 22:04ч.

    Путьо, лъжеш. Индия плаща в дирхами на ОАЕ, уса долари и рупии на цена надвишаваща 84 долара/барел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прости и нещастни хора сте туй центаджиите

    13 Яну 2024 16:11ч.

    Защо купувате петрол от Ненавижданата бре, така предавате Незалежната?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Търговията между САЩ Русия не е спирала никога

    13 Яну 2024 17:03ч.

    По време на ВСВ САЩ спонсорират и Хитлер и СССР. Всъщност американски банки са тези, които дават "криле" на Хитлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Купува Европа, ами ще купува

    13 Яну 2024 17:09ч.

    нали иначе икономиката трябва да спре...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещата се развиват добре

    13 Яну 2024 17:10ч.

    В Русия влизат по-малко пари от износа на петрол. Това е смисълът на санкциите. Допълнителна екстра е падането на борсовата цена на петрола заради контрабандния износ на руснаците, който прецаква по този начин останалите от ОПЕК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Яну 2024 17:22ч.

    Я, пак, ама без да гледаш лихчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Яну 2024 17:53ч.

    Да, "нещата се развиват добре" за Русия, щото продава нефта си със 16 долара над наложения от САЩ и ЕС таван на цената от $60 на барел. Направо са фалирали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи