Илияна Йотова: Не виждам никакъв знак, че скоро българите в Северна Македония ще намерят място в конституцията

Илияна Йотова: Не виждам никакъв знак, че скоро българите в Северна Македония ще намерят място в конституцията

Не виждам никакъв сигнал и знак за това, че скоро българите в Северна Македония ще намерят своето място в македонската конституция, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференция на "Дондуков" 2, на която беше представена програмата за честванията на 30-ата годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията.

„Имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на нашата общност в основния закон на Република Северна Македония", каза Йотова и добави, че това е изрично записано условие, за да може да се състои първата междуправителствена конференция и да започнат същинските преговори за влизане в ЕС.

Приемането на „френското предложение“ от страна на Република Северна Македония (РСМ) беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване и преговори на страната към ЕС, смята вицепрезидентът. Според нея всички действия след това са връщане назад. 

По думите ѝ, съвместната историческа комисия не работи или нейната работа става все по-безсмислена и формална. „Дори малките първоначални консенсуси, които бяха постигнати по отношения на определени исторически събития, нямат никакви последствия. Нито има промяна в учебниците, за която българската страна настояваше, нито за останалите претенции на България, които са написани в съвместния протокол“, обясни тя.

Всички събития след „френското предложение“ – от палежа на клуба в Битоля до посягането на българската културна институция – всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия, каза Илияна Йотова и отбеляза, че РСМ също има културна институция в София. „Няма нито едно наказание, всички заподозрени са на свобода. Няма нито един знак, че правителството в РСМ иска да сложи спирачки пред този невъобразим език на омразата, който продължава да се лее в РСМ по отношение на всичко българско, както и конкретни решения за, както те казват, криминални прояви“, коментира вицепрезидентът.

Ако тези криминални прояви са толкова чести, как си представя РСМ своето бъдещо членство в ЕС, попита Йотова. Тя уточни, че една от най-важните глави в преговорния процес е борбата с престъпността и корупцията. „Очевидно, ако тя е през ден, ще имат много сериозни проблеми“, допълни вицепрезидентът.

„Задавам един реторичен въпрос – дали върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, който предприе обиколка в Албания и Република Северна Македония, както и комисарят по политиката на добросъседство и разширяването Оливер Вархей ще бъдат запознати с това, че вандалски беше нападнат културният институт на България – на европейска държава, член на ЕС – и какъв ще бъде отговорът от страна на европейските институции“, коментира Йотова. Според нея няма как те да не бъдат запознати с този факт. 

„Много бих искала да зная дали в днешните им изявления и пресконференции, които предстоят в РСМ, този въпрос ще бъде засегнат и как те виждат по-нататъшния път на преговорите при подобна ситуация и отношения с нашата страна“, каза още Илияна Йотова. 

България ще продължава да подкрепя българите в Република Северна Македония и да се бори за техните права, защото там, където човешките права липсват, Европа няма, заяви вицепрезидентът. „Ще настояваме пред македонските власти да изпълняват поетите вече ангажименти“, каза още тя.

Президентът Румен Радев ще има разговор в следващите дни с европейски институции, на който ще постави въпроса за нападението върху българския културен институт в РСМ, съобщи вицепрезидентът. Илияна Йотова посочи още, че месеци наред страната ни е била подложена на огромен натиск от европейските институции и структури.

През нощта на 15 срещу 16 март т.г. неизвестни лица са проникнали в сградата на Културно-информационния център на България в Скопие. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше открито на 25 ноември 2022 година.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ретранслатора

    17 Март 2023 14:06ч.

    Какъв знак искаш да видиш ма?! Макетата ви го казаха-накрая като ви тропнат по масата ще ни пуснете, няма къде да ходите! Майцепродавци! За шепа сребърници продадохте Българщината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    17 Март 2023 14:13ч.

    Те знаят, че ние ще клекнем, а и ние си знаем, че ще клекнем. Няма файда да се оплакваме, никой няма да ни обърне внимание. Трябва ни управник с топки, за да им набие ветото отново, без обяснения. Ако ще да се оплачат на филанкишията, бий , за да те уважават. Шибай ветото без обяснение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Балканите заслужават да имат свой постоянен политически форум, под егидата на Турция

    17 Март 2023 15:57ч.

    Балканите имат бурна историческа съдба, пъстра етническа черга, членство в различни съюзи, преплитат различни религии и цивилизационни платформи. Турция, чиито международни позиции и ниво на дипломация са безспорни, трябва да бъде основен инициатор, посредник и гарант при търсене на честни взаимни компромиси между страните. Покани да присъстват като страни-наблюдатели могат да получат Руска Федерация, Италия, Австрия и други заинтересовани съседни държави. Разчитането, както досега, въпросите от взаимен интерес на Балканите да се поставят ефективно в Брюксел, Берлин, Лондон или Вашингтон, се оказа напразно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българка

    17 Март 2023 16:14ч.

    За какъв чеп са ви македонците че се занимавате и хабите време със тях ? Те са същите зомбита като укрите и не стават за нищо. Те ви мразят като луди , вие си губите времето с тях. Тъпотия на Н-та степен. България да си гледа собствения интерес , а не интересите на зомбираните откачалки . Защото зомбираните ще изтекат в канализацията скоро , но българският народ си е тук , в България , на българска земя. И ще потърси сметка от платените боклуци , които съсипват България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи