Илияна Йотова: Албания и Република Северна Македония трябва да бъдат отделени в процеса по присъединяване към ЕС

Илияна Йотова: Албания и Република Северна Македония трябва да бъдат отделени в процеса по присъединяване към ЕС

Албания и Република Северна Македония трябва да бъдат отделени в процеса по присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Това коментира в предаването „Още от деня“ на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

В момента ние към Албания нямаме никакви претенции. Те са твърде напред и за тях съвсем спокойно може да се отвори Междуправителствената конференция, която ще даде фактическия старт на започването на реалните преговори за присъединяване, каза Йотова.

Тя добави, че България няма да даде своя глас да започнат преговорите с Република Северна Македония, докато българите не бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията на РСМ. Не е въпросът само в записа – въпросът е за много стриктен контрол, да се спазват всички права, така, както на всички останали граждани в тази страна.

Тук ще бъдем особено бдителни, защото ние също сме в дълг към тези хора. От признаването на Република Северна Македония до 2021 г., когато президентът Румен Радев за първи път остро постави въпроса за правата на българите там, има редица наши документи, включително двустранни споразумения и договори, в които темата за правата на българите изобщо не фигурира, под никаква форма. Впрочем, тя не фигурира и в Договора за добросъседство, посочи вицепрезидентът.

По думите ѝ тази грешка трябва да бъде поправена. Йотова допълни, че България има много лостове и извън ЕС, включително в Съвета на Европа. РСМ е в режим на постмониторинг  и там тази тема също трябва да намери своето място, добави тя.

Според нея самите хора трябва да се обърнат към Съда по човешките права в Страсбург, относно „тези драстични случаи, на които бяхме свидетели в последната една година“.

Позицията на България е достатъчно твърда, но трябва да бъде популяризирана и защитавана още повече, не трябва да има и разнобой в изказванията на българските политици, коментира вицепрезидентът.

Относно възможността за съставяне на правителство с първия мандат Илияна Йотова каза, че в момента никой в България не може да отговори на въпроса ще се състави ли правителство, включително и самата Мария Габриел.

Всичко зависи от това какво тя ще предложи в понеделник. Обикновено казваме „дяволът е в детайлите“, а пък аз казвам, че българският дявол е в имената на министрите, които тя ще предложи. Много политици не искат да го признаят на глас, но имената ще означават много за евентуалната подкрепа, която тя ще получи в Народното събрание, според вицепрезидента.

По думите на Йотова би било „катастрофално“, ако решението за надзора на главния прокурор е залог за съставянето на правителство.

Шест избора за две години са твърде много за страна като България, но е по-добре да има избори, отколкото задкулисни договорки, заяви вицепрезидентът.

Вижте разговора във видеото

Източник: БНТ, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Не щат да са българи, бе Йотова

    19 Май 2023 20:57ч.

    За наш срам. За разлика от модовците, които преди седмица си обявиха езика за румънски и ще се обединяват с румънците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    19 Май 2023 22:03ч.

    Не те, ами ние трябва да се махнем от там. Къде е тоя наш братски съюзнически ЕС който да удари по масата и да застане на наша страна ? Няма го и няма да го има. Само лицемерие. И така до нашето унищожение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отговор

    20 Май 2023 1:37ч.

    На вицепрезидентката не й стигна смелост, за да каже самата истина, че северомакедонците се държат като украинците - присвояват история, насаждат антируска омраза в населението още от детската градина, карайки и децата да скандират "Москаляку на гиляку", който е призив за насилие над руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соросоидна руспия

    20 Май 2023 1:49ч.

    която сърфира по повърхността. Всички са за пандиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи