И жури, и печеливш: Фирма на Саша Безуханова взима 2,5 млн. лв. по Плана за възстановяване

И жури, и печеливш: Фирма на Саша Безуханова взима 2,5 млн. лв. по Плана за възстановяване

Николай Денков, Асен Асенов, Саша Безуханова, Христо Христев, Кирил Петков, 2013г.

Саша Безуханова едновременно е жури-оценител и е ангажирана с една от фирмите, която също като дружество, контролирано от финансовия министър Асен Василев и лидера на ПП Кирил Петков взема милиони от държавата от Плана за възстановяване, който същите хора писаха. Печели с "иновация", която във Франция, Италия, Латвия съществува от векове - ядливи съдове, каквито и в наши ресторанти има от години. Скандал, който със сигурност ще стигне до Кьовеши и има защо. Разкритието е на actualno.com.

Нейното "иновативно световно откритие"  всъщност са ядливи чаши за кафе. Напомняме, че от същия План Италия например ще финансира най-вече модернизацията на болниците и спешната си помощ, както и на своята медицинска наука, за да предотврати бъдещи катастрофи като Ковид-19.

България процентно беше много по-засегната от болестта като смъртни случаи, а болниците и линейките ни са в много по-отчайващо положение от италианските. Но инвестираме парите, 60% от които са заем с лихва, който всички ще плащаме, в ядливи чаши.

"Пиша тези редове не защото името ми е замесено като ангел инвеститор в Къпфи ООД, които ще развият с парите от Европейския грант производстен капацитет на световно патентован продукт от България и ще открият нови работни места. Крайно време е в България да разберем, че тъкмо иновативните стартиращи компании, които създават световни иновации и развиват продукти с висока добавена стойност, са тези, които биха донесли големия принос към бюджета и авторитет на държавата ни".

Това е ключово обяснение на известната бизнесдама и председател на MOVE.BG Саша Безуханова във връзка с тази новина: Свързани с управляващите фирми сред спечелилите милиони от Плана за възстановяване Безуханова коментира новината в личния си профил във Фейсбук.

Оказа се, че по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) "Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с "Печат за високи постижения", една от компаниите е пловдивската фирма "Къпфи" ООД. Тя ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект "Ядливи чаши за кафе и бъркалки - устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти".

В "Кълфи" ООД дял от 18,72% има дружеството "2625 Кепитъл", а Саша Безуханова има 10,84% дял директно в "Къпфи" ООД като ангел-инвеститор. "За хората с добри идеи светът е с отворени врати. Ние ги искаме тук. Да допринасят за просперитета на България. Затова с хора като назования Васил Терзиев (бел. ред. - кандидат-кметът на София от ППДБСС също има дял в "2625 Кепитъл") инвестираме личните си пари в най-рисковата начална фаза на развитието им и отделяме много време да им помогнем да проходят в бизнеса и да се утвърдят.

България дължи на тези талантливи млади хора много повече – да имат достъп до научни лаборатории и бизнес акселераторски програми във всеки университет, да бъдат поощрявани с менторство и грантове да експериментират с идеите, както е навсякъде в развитите държави.

Да има национални механизми, които да позволят тези компании да пораснат до корпорации със световна роля от България, което не е факт днес", добавя Безуханова. Тя казва и следното: "(...) бих искала да поясня, че 12-те стартиращи компании, които получават финансиране от Министерството на иновациите и растежа с ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, са минали през сериозна селекция от независими водещи европейски експерти на три кръга в рамките на най-значимата Европейска програма за нова икономика European Innovation Council.

С ‚Печат за върхови постижения‘ се удостояват фирми с потенциал за значим принос към Европейската икономика в бъдеще заради доказани иновативни практики, които развиват. Тъкмо такива компании са най-ценените, разпознати и подкрепяни в цял свят". Пълната публикация на г-жа Безуханова.

От Министерството на иновациите и растежа също пратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В т.нар. в документа Жури фигурира името на Саша Безуханова

Източник: Actualno.com

 

 

 

 

 


 

Коментари

  • баба мара

    01 Sep 2023 18:42ч.

    нали за това сглобиха кабинет за да усвоят парите от тези фондове и след 10 години инфлацията наи висока в българия като не мислите по изборите сега доволни ли сте и сега ще свалят радев от власт нещастници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станислав Безуханов е бил лейтенант от Управление „Научно-техническо разузнаване“ с месечна заплата от 205 лв.

    01 Sep 2023 20:59ч.

    Кво да си говорим повече. Прогнилата ДС на "зрелия социализъм". От дребни собственици и селендури не се получават идеалисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПС Братчето на изтъкнатата

    01 Sep 2023 20:59ч.

    "ангел-инвеститор"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От дребни собственици и селендури не се получават идеалисти.

    01 Sep 2023 21:23ч.

    „няма нищо по-подобно на фашист от уплашен буржоа“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    01 Sep 2023 18:47ч.

    Крадливи мошеници! Кьовеши, къде си, миличка?????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    01 Sep 2023 18:53ч.

    Баси мръсната, нагла сган!... Просто нямам други по-цензурни думи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    01 Sep 2023 18:59ч.

    И аз присвоих средства от плана, чакам новото Мазерати Грантуризмо Трофео.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    01 Sep 2023 19:02ч.

    Колко струва една ядлива чашка за кафе? Някой знае ли е? Оборудването е специализирано и е закупено от една от посочените в материала държави, предполагам... Кое е иновативното? Че фирмата е видяла нещо другаде в Европа и иска да го наложи в БГ... За това обаче трябват сериозни комуникативни дейности... Каквито до момента не съм видял и чул... Но сега вече, с тези милиони, няма да има проблеми...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    01 Sep 2023 19:03ч.

    Конфликт на интереси?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    01 Sep 2023 19:22ч.

    Дефинитивен пример. Класика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    01 Sep 2023 19:08ч.

    Е, това което написах преди малко, проумяхте ли? "Триете постовете ми, забранявате ми да публикувам..... но каквото съм написал е вярно. Цялата шайка шарлатани барабар с юмручето на червения лайномет РРадев са за бесилката. Върнаха държавата 20 г назад, откраднаха и преточиха милиарди, изхвърлиха ни от чакалнята на еврозоната,пътищата са в разруха, банките извън всякакъв контрол, инфлацията стопява всеки ден спестяванията на хората....." Така ли е? Това с Безуханова е стинки за семки и бонбонки.... Да знаете с ДС Терзиев какви врътки ще се завъртят, а Батериите на Прокопи и Бобока ще отмъкнат милиарди...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опашките на Кулата и

    01 Sep 2023 19:12ч.

    пълните чартъри друго говорят, но ти си знаеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говорят, 1) че почивката в Гърция е по-евтина за българина от тая в България;

    01 Sep 2023 20:56ч.

    2) видиотяването на скотонаселението до степен да взема кредити, за да отиде за седмица "на почивка" върви отлично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпаците нямате свършване

    02 Sep 2023 1:06ч.

    Никога не е била по евтина и няма как да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога не е била по евтина и няма как да е.

    02 Sep 2023 11:59ч.

    ...зарад комисионната при обмяна на левове в евро. ДовършИ си песничката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали никой не се е съмнявало,

    01 Sep 2023 19:12ч.

    че зад поредния "евроатлантически" корупционен проект стои отново и "Глобална България" с всичките "елитни" коросоиди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    01 Sep 2023 19:53ч.

    Снимката е велика - в ляво е дори настоящият премиер по ризка с къс ръкав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глутница соросоиди

    01 Sep 2023 20:15ч.

    Оглозгват държавата..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • некой

    01 Sep 2023 21:00ч.

    А 'ядлива тоалетна хартия' - кога ще измисли госпожата? (употребявана естествено)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    02 Sep 2023 14:40ч.

    Ха-ха, мислех да напиша същото, докато четях статията. Това би бил наистина иновативен подход в кръговата безотпадна икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • некой

    01 Sep 2023 21:07ч.

    Щерката на тази дама има фирма за 'екологична оценка' на фирми. Та ако си купите ядливи чашки и бъркалки - със сигурност ще получите и добра екологична оценка! Чиста случайност, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    01 Sep 2023 22:03ч.

    Бизнесът, който иначе се обявява за НЕнамеса на държавата в частния бизнес и пазарът трябва да решава, за пореден път ще паразитира и трупа допълнителна печалба, покривайки частните си бизнес разходи с парите на данъкоплатците. Защото парите от този план са на европейските данъкоплатци, сред които сме и ние, или ние ще плащаме целия масраф - ще покриваме разходите за производство и като инвеститори в бизнеса им, и като потребители на произведените от същия бизнес стоки и услуги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полифония

    01 Sep 2023 22:55ч.

    Христо Христев едно време беше член на младежката организация на БСП, но явно не му се е отворил парашутът там - цитат от интервюто на Вежди Рашидов: "А колкото до вулгарната дума, би било хубаво хората с големи претенции за интелигентност да разлистят речника на Найден Геров, защото няма друга българска дума, за да се определи една прослойка с разгулно поведение, която преследва порочни цели и печалби в живота."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    01 Sep 2023 23:20ч.

    Безуханова е баси тъпото парче. Не че "капитаните на бизнеса" и на Запад пращят от интелект , преливащ от ушите им, ма тая дори да чете сценария прави скандал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашката и Галбриелата - едно към едно на визия

    01 Sep 2023 23:27ч.

    Като че ли един ... калъп ги е правил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    01 Sep 2023 23:48ч.

    Такава наглост, безпардонност и безсрамие, само боко тиквата имаше. Е, вече не е сам!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамунчо

    01 Sep 2023 23:51ч.

    Въздуханова пак я таковаха,уредиха.А за изобретението-аз бих патентовал ядливи картончета под бирените чаши.Ама то в Русия отдавна е внедрено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега ако направят

    02 Sep 2023 1:06ч.

    Чашите от скакалци може да добавят още няколко милиона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мухобойка

    02 Sep 2023 7:09ч.

    По- интересни са ми ,, независимите " оценители,които са решили,че за най-бедната страна,превърната в сметището на Европа е особено нужно да развива мухопроизводство и ядливи чаши.А ЕС ще изкупи нашата продукция и ние ще забогатеем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    02 Sep 2023 12:12ч.

    Еее, голяма новина, голям скандал ! Като отчетем, че (цитирам:"В "Кълфи" ООД дял от 18,72% има дружеството "2625 Кепитъл", а в "2625 Кепитъл" 10,84% се държат от г-жа Саша Безуханова-Йорданова.") излиза, че Безуханова има участие в сделката с цели .... 2%. Два процента. Ужаст !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    02 Sep 2023 15:16ч.

    На снимката виждаме Саша Безуханова, Киро Безакълов и Кольо Безликов, всички до един без морал и скрупули. https://www.youtube.com/watch?v=4FAI-gJHiXc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин

    02 Sep 2023 22:22ч.

    Кюошеви. Къдеси. Да. Им. Сложиш. Прангите. На. Тези. Обезумял. Боклуци. Мамицатаим. Крадлива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин

    02 Sep 2023 22:27ч.

    Преди. Девети. Септември. Шев. На. Отделение. А. Никола. Гешев. Всички. Са. Треперене. От. Него. Министи. Депутати. И. Министър. Прецедателя. Един. Полицаи. Сега. Да. Има. .като. него. Всички. Ще. Ги. Нашата. Във. Затвора. При. Баи. Ставри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи