Христо Иванов: Трябваше да дадем оръжие на Украйна без посредници

Христо Иванов: Трябваше да дадем оръжие на Украйна без посредници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"България още от самото начало трябваше ясно да заяви, че подкрепя Украйна, и не е имало необходимост военната подкрепа чрез оръжие да минава през посредници, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов казуса със статията на "Ди Велт", в която се твърди, че "България тайно спаси Украйна".

"Вие знаете, че ние винаги сме успявали България да окаже всячески помощ на Украйна и в рамките на търговски сделки, за които става в случая дума, и в рамките на други ангажименти, включително безвъзмездна помощ, която отваря възможността България да получи подкрепа за модернизация на своята армия чрез заместване".

България не е изнасяла директно оръжие и дизел за Украйна, заяви по време на брифинг в НС съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Бившият премиер обясни, че страната ни е изнасяла оръжие за редица страни, между които САЩ, Англия, Полша и Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна. Крайна точка Киев не е била декларирана при българския износ.

Очакваше се статията да предизвика бурната реакция на лидера на БСП Корнелия Нинова, която беше министър на икономиката в правителството на Кирил Петков. Тогва Нинова заяви, че ако се докаже, че България е изнасяла оръжие за Киев, левицата ще оттегли подкрепата си за правителството.  Днес заседава Националният съвет на левицата и се очаква там да има бурна реакция заради факта, че Нинова като министър на икономиката е разписвала разрешителните за износ на оръжие. Досега тя винаги се е оправдавала, че оръжието не отива в Украйна. 

Депутатът от БСП Иван Ченчев коментира статията на "Ди Велт" с думите, че "това е несериозно. Няма нито един изнесен патрон, призна го и сегашният министър на икономиката по време на парламентарен контрол". 

Германският всекидневник "Ди Велт" пусна обширна статия, в която бившият премиер Кирил Петков разказва как правителството му тайно е помагало на Украйна с оръжие и гориво. В нея има твърдения, които вероятно ще предизвикат остра реакция от засегнатите лица като лидера на БСП Корнелия Нинова, която б
18 Ян. 2023
"Ако сте прочели статията детайлно, "Ди Велт" казват, че няма директен износ от България за Украйна. България е изнасяла през частни компании, несвързани с правителството, гориво на север към Украйна. Няма правителствена програма за това, това е било от частни контрагенти към частни контрагенти", допълни Петков, повтаряйки написаното в германската медия.

На въпрос дали лидерът на БСП Корнелия Нинова, която беше министър на икономиката в правителството на Кирил Петков, е била информирана за крайната точка на износа, бившият премиер отговори лаконично, че задачата ѝ е била да оторизира износа, "а той отиваше за страни от ЕС и НАТО". Бившият министър на финансите и съпредседател на ПП Асен Василев обясни, че българската военна индустрия работи с контрагенти. И допълни, че "никога крайна точка Украйна не е била декларирана при българския износ."

Негодувание

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС поиска от парламентарната трибуна Кирил Петков да каже имената на посредниците, които са доставили оръжие на Украйна.

Зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов коментира, че няма нищо ново в информацията, че България е предоставяла оръжия за Украйна. "Големият проблем е защо Кирил Петков и Корнелия Нинова лъгаха? Обясняваха, че нито един куршум не е отишъл. Нинова продължава да го твърди, а Кирил Петков тръгна да се хвали с това“, негодуващо заяви Митов. И укори лидерите на ПП и БСП, че е трябвало още в миналия парламент да позволят военната помощ за Киев, за да получи в замяна армията ни по-модерни западни оръжия.

 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • И как тогава

    18 Яну 2023 15:01ч.

    щяха да се усвоят комисионите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ицо Цървуля

    18 Яну 2023 18:24ч.

    Брей колко смел юнак?!? Като си толкова ербап, айде доброволец у Украйна, че там трябва насилствено да попълват армията си, а 90% от населението въобще не иска да ходи да мре заради супернационализма и фашизма залял като чума тази страна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има справедливост и за вас

    18 Яну 2023 15:28ч.

    Без посредници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    18 Яну 2023 15:31ч.

    Искам след време да се "чества" годишнина от......сами си представете какво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ицо Тъпото

    18 Яну 2023 16:17ч.

    "Христо Иванов: Трябваше да дадем оръжие на Украйна без посредници" Ех, Ице, Ице, не само изглеждаш като дебил, но явно СИ дебил! Как не можеш да проумееш, простия факт, че ако директно бяхме доставяли оръжие на Украйна, нашите фирми и производители нямаше да видят цент на среща, защото нямаше да има сделки, а само "помощи"!... Украинците приемат само "подаръци"! Те не плащат, защото считат, че целият Запад им е длъжен, понеже водят тяхната война срещу Русия... Зеленски го нарича "инвестиция"! И в известен смисъл са прави. В основния смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    18 Яну 2023 16:22ч.

    Ицо: "модернизация на своята армия чрез заместване". Този откровен идиот не знае, че вече няма, с какво да "заместваме" и няма кой да ни "замества" въоръжението на армията, поне в следващите 5 до 7 години, просто защото всичко се изчерпа и се наля в Украйна. Западните господари само обещават, но не дават... Както стана и с хартиените ни американски хвърчила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Яну 2023 16:26ч.

    Без посредници, може само да се цаните за пушечно месо в Украйна. Щом това са ви надзаконните и наднационалните евроатлантически ценности, прав ви път за фронта, нали сте храбреци. КурСула ще предвожда лично батальона от евродебили, готови да се жертват за еврофашизма, нали има опит като военен гинекоог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха!

    18 Яну 2023 16:32ч.

    "военен гинеколог"!?... Браво, как ти хрумна тази уникална комбинация?! :-D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бесен гласоподавател

    18 Яну 2023 16:30ч.

    Край! Окончателно се отвратих от тъпотията, продажността, наглостта и нечистоплътността на всички тези отрепки и псевдо-либерали! Какво мода да направя по въпроса? Само три неща: 1. Ще ходя да гласувам, колкото и пъти да се наложи; 2. Ще гласувам САМО за Възраждане, поради липса на други алтернативи, докато не се появи нещо по-добро на жалкия ни политически небосклон; 3. Ще псувам на майка всички предатели и отрепки, ограбващи България и съсипващи бъдещето ѝ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подличко гласче

    18 Яну 2023 18:27ч.

    БРАВО! Дано още 1 - 1,5 милиона българи започнат да мислят като теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    19 Яну 2023 7:10ч.

    Напълно съм съгласен с вашето крайно становище, ще направя същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    19 Яну 2023 7:45ч.

    Напълно подкрепям това мнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    18 Яну 2023 16:46ч.

    За сега подкрепям парламентарната група на БСП ,именно те стопираха в предишното правителство военатата помощ за Украйна !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    18 Яну 2023 16:54ч.

    Бойкикиевия си пере съвестта и биографията, без да изпитва грам срам!Такива като него са срам за човешкия род!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши

    18 Яну 2023 17:02ч.

    Ристе! Що бе брат не вземеш да се запишеш доброволец и да удариш едно рамо на Украйна. То е видно - "Сърце мъжко не трае...", ами вземай си генерала под мишница ... и ходом марш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боко МУТРАТА от СИК

    18 Яну 2023 17:24ч.

    BIG5 ПРОФИЛ СИГНАЛ ДО BIG5: Назначиха бивша мутра, свързана с бандита Чората, за директор... Сигналът е изпратен до прокуратурата, министъра на вътрешните работи, министъра на образованието, ръководителя на инспектората към МОН и синдиката на българските учители

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    18 Яну 2023 17:52ч.

    Както гласи крилатият израз: '' Скритото стана явно". Време е да си признае и г-жа "нито 1 патрон''. Много добре е знаела, че подписва документи на посредници, които въоръжават страна 404. Това блато/тресавище, наречено бълг. политика трябва да се "изрине", но кой е българския Херкулес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на Кирил и Асен

    18 Яну 2023 18:21ч.

    Трябваше да дадем незабавно, директно и безвъзмездно помощ на Украйна. Но от военна фледна точка, най-важното е, че оръжията ефективно са пристигнали в Украйна . Това е най-важното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    18 Яну 2023 18:32ч.

    "........Негово високоблагородие Христофор Белокровский беше едно време сополиво, одърпано, зацапано хлапе, което се валяше в нечистотиите на селското купище. Консулът мина през тяхното село в този ден, когато съвършено случайно детето беше изкъпано: изкъпано беше, защото прасето, като излязло из обраслата локва, детето се спуснало към него, хванало го с една ръка за ухото, с друга за четината и искало непремешю да го възседне; да го яхне не могло, но успяло да налепи на кълчищената си ризка всичките хубости, които прасето е могло да понесе от гнилото блато. ...." .... "- Как ти е името? Как те викат? - попитаха детето. - Ристу! - отговори то." Ех, Алеко Константинов, колко е бил прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Ташко от Родопите кръстен съм на дядо си Мъдьо КОМИТАТА

    18 Яну 2023 20:42ч.

    На 67 години съм ако трябва 67 пъти ще гласувам но само за ВЪЗРАЖДАНЕ защото тези майкопродавци педераси и курви напълно бастисаха държавата след като пратиха синовете и дъщерите си да ги шибат в щатите след проба в козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре са се изобличили

    18 Яну 2023 21:02ч.

    Но има нещо съмнително. Защо тези предатели не си получават заслуженото? Докога ще се крият зад държавата? Не е ли време да заминат за фронта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    18 Яну 2023 21:11ч.

    Накрая ще бъдат длъжни да пратят жива сила в Усрайна, но ако не запълнят квотите, те ще отидат на фронта, а като пресни милиардери не искат това. Нещо много нагло и предизвикателно се държат напоследък .... хехе, няма да им се получи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руссиянъ

    19 Яну 2023 2:55ч.

    - Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от турско робство? - От щатско робство освободи българите... - захвана момичето погрешно. Мичо чорбаджи извика: - Събке, стой! Ти кажи, татовата, от турско робство царят, дето ги освободи, а то от щатското има кой цар да ги избави. - Което си е речено от бога, то ще стане - продума поп Ставри. Простодушието загатване на чорбаджи Мича извика съчувствена усмивка по много лица. Шъпот и глухо кискане се разнесе из залата. Събка извика звънливо: - От турско робство избави българите руският цар Александър, а от щатско робство ще ги избави цар Владимир, и той от Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    19 Яну 2023 5:51ч.

    На многоумните русофоби много им се иска да подаряваме директно оръжие на укро-нацистите, а не да го продаваме на посредници в полза на страната ни. Тези от ДБ, ПП и Герб е време да бъдат съдени за национално предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи