"Политико": Как най-бедната страна в ЕС тайно спаси Украйна с доставки на оръжие

"Политико": Как най-бедната страна в ЕС тайно спаси Украйна с доставки на оръжие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

София доставяше на Киев гориво и жизненоважни оръжия от съветската епоха, но трябваше да пази доставките в тайна заради промосковски настроените политици в правителството. През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски тип, необходими за борбата с руснаците.

Спасението дойде от неочаквана страна: България. Благодарение на фрагментираната си вътрешна политика и проруските пристрастия на голяма част от елита си, в хода на инвазията София се постара да подчертае, че не въоръжава Украйна. Според разследване на германския ежедневник WELT, сестринско издание на POLITICO в групата Axel Springer, това обаче е било само димна завеса.

 

Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български министър-председател Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, WELT състави картина за това как България е влязла в ролята на посредник и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от боевете миналата година.

Докато Петков, който беше министър-председател на България в началото на войната, се опитваше да насочи страната в по-западна, пронатовска траектория, той трябваше да се бори със силния отпор на прокремълските политици, включително сред коалиционните му партньори - социалистите, които са наследници на старата комунистическа партия. Той дори трябваше да уволни собствения си министър на отбраната за това, че е изказал мнение, близко до руското за войната. Поне публично Петков се опитваше да омаловажи идеята, че България - въпреки значителните запаси от оръжия от съветската епоха - ще се намеси и ще въоръжи Украйна.

Предвид тази чувствителност, официалната позиция на България по отношение на войната я поставя в една и съща кошница с Унгария на Виктор Орбан - твърде политически обвързана с Москва, за да може да се справи.

Но Петков и Василев, сега опозиционни политици, които търсят път към властта на очакваните предстоящи избори, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България през миналата пролет.

Докато Социалистическата партия в София наричаше българските оръжейни доставки за украинските сили "червена линия", служителите на Петков избягваха сделките между правителствата и използваха посреднически компании в България и чужбина, за да отворят маршрути за доставки по въздух и земя през Румъния, Унгария и Полша.

"По наши изчисления около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България", каза Петков пред WELT.

Също толкова важно е, че дизелът, който България доставя на Украйна, е преработен от руски суров петрол в черноморска рафинерия, която принадлежи на руската компания Лукойл. "България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите й", каза пред WELT бившият финансов министър Асен Василев.

Правителството в Киев потвърди тази версия на събитията. През април миналата година Кулеба заяви пред WELT, че страната му е била застрашена от изчерпване на боеприпасите. "Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, затова президентът [Володимир] Зеленски ме изпрати да набавя необходимите материали", каза Кулеба.

По онова време това беше въпрос на "живот и смърт", обясни Кулеба, защото в противен случай руснаците щяха да окупират още села и градове, да "убиват, измъчват и изнасилват" още украинци.

Изправен пред исканията на Киев, Кулеба каза, че Петков е отговорил, че вътрешното му положение "не е лесно", но че ще направи "всичко, което е по силите му".

"Кирил Петков прояви почтеност и аз винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", продължава Кулеба. Историята, каза той, е проста: Докато някои членове на българската коалиция застанаха на страната на Русия, Петков реши "да бъде от правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим срещу много по-силен враг".

На 25 февруари, само ден след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, на неофициална среща на Европейския съвет в Брюксел Петков подчертава пред колегите си лидери, че на Зеленски може би му остават по-малко от 48 часа живот, че е в списъка на смъртниците на Москва и че Съветът трябва незабавно да вземе тежки решения за санкции. В крайна сметка Европейската комисия подкрепи тези стъпки.

По същото време министърът на финансите Василев участва в среща на финансовите министри на ЕС в Париж. Там също е имало нерешителност, както я описа той. Всички все още бяха в шок от нападението. След това Василев произнесе реч. Не за числата и икономическите последици, а за това какво има предвид Путин под "денацификация на Украйна". Той се опираше на собствения опит на България.

"Ето какво направиха руснаците в България след Втората световна война, те убиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници", каза Василев. Той също призова за незабавни решения, а участниците в срещата потвърдиха пред WELT, че българският министър е преобърнал настроението на събралите се делегати.

Два дни по-късно Брюксел приложи тези мерки. В средите на ЕС те бяха наречени "българското предложение".

На 19 април, малко преди посещението на Петков в Киев, украинският външен министър Кулеба пътува до София, когато започва нова и несигурна фаза на войната. Украинците бяха изтласкали нашествениците от по-широката киевска област и от север, но много западни оръжия все още не бяха доставени. Сраженията са били толкова интензивни, казва днес Кулеба, че Украйна спешно се е нуждаела от попълване на запасите си, особено на боеприпасите съветско производство.

Именно това Зеленски смята, че Кулеба може да осигури по време на мисията си в София.

Сега Петков казва, че неговото правителство е разрешило на посредниците да изнасят не директно за Украйна, а на посреднически фирми в чужбина.

"Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти", казва Петков. Кадри от април са документирали товарни самолети, "натоварени догоре" с оръжия, които летят между България и Полша. Това, което се знае, е, че полското летище Жешув, на 70 км от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основен пункт за доставка. "Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони", каза Петков.

Кулеба потвърди тези доставки. Той подчерта, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от страна на българското правителство директно на Украйна, "а по-скоро за предоставяне на възможност на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят необходимото от български доставчици".

Според информацията, предоставена на WELT, САЩ и Великобритания са платили за доставките.

Международните медии останаха съсредоточени върху доставката на западни оръжия, включително американските ракетни установки "Химарс".

Котката изглеждаше извадена от торбата през юни, когато ръководителят на държавната компания за износ на военна продукция "Кинтекс" Александър Михайлов трябваше да подаде оставка след политически спор и оповести публично данни - вероятно с цел да разклати правителството. Михайлов говори за износ на стойност "2 млрд. евро" от началото на войната. Той спомена и за доставките на боеприпаси за многоцелевата ракетна установка Grad BM-21.

Но след това нещата отново затихнаха. Социалистическата партия в правителството продължаваше да заплашва, че ще развали коалицията, ако има пряка подкрепа за Киев - но не можеше, защото такава подкрепа официално не съществуваше.

Преминавайки още по-ниско от радара, България изпрати дизелово гориво на силите на Зеленски.

Василев си спомня за среща на Световната банка във Вашингтон през пролетта. Там, казва той, украински служител му казал, че горивото в киевските войски е на привършване. България има рафинерия близо до Бургас на Черно море, която се управлява от дъщерно дружество на руската група "Лукойл" и се снабдява с петролни танкери от Русия.

Василев заяви, че е насърчил Лукойл в България да изнася излишъците от петрол за Украйна. Реакцията е била положителна, а служителите там също са осъдили войната на Путин, каза той. Самата България се нуждае от около половината от горивото, което рафинерията произвежда; останалото, казва той, е било изпратено в Украйна. За пореден път доставките от местни компании са се осъществявали чрез чуждестранни посреднически фирми.

Киев потвърди пред WELT, че украинските компании са получавали български дизел на този изключително важен етап от войната.

"Камиони и цистерни редовно са пътували до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото е било товарено и на товарни влакове", казва Василев.

С тайните линии за доставки към Украйна Петков поема голям риск.

Социологическите проучвания в България показаха, че 70 процента от гражданите се притесняват да не бъдат въвлечени във войната и поради това се противопоставят на твърде голямата подкрепа за Украйна. Президентът Румен Радев, номиниран от Социалистическата партия, подклаждаше тези настроения, като твърдеше, че България ще стане страна във войната, ако бъдат доставени оръжия.

Едва наскоро играта на криеница приключи. От началото на годината рафинерията на "Лукойл" в Бургас се контролира изцяло от България, без връзка с централата в Русия, и вече търси петрол от други държави. През ноември правителството в София официално поиска от Европейската комисия разрешение за износ на дизелово гориво, рафинирано от руски петрол, за различни дестинации, включително и за Украйна.

На Кремъл не убягна фактът, че България, под ръководството на Петков и Василев, полага огромни усилия да подкрепи Украйна.

Започвайки още през май, Москва бомбардира страната му с кибератаки, казва Петков. Те засегнаха електроснабдяването и пощите, а на моменти пенсиите на гражданите не можеха да бъдат изплатени.

Москва също така се опита да подкупи депутати и да се внедри във властта. Между март и юни България изгони около 70 служители от руското посолство в София заради шпионаж.

Москва знаеше, че България е най-зависимата от руския газ страна от ЕС преди войната, и реши да я накаже за пример.

Още на 27 април "Газпром" избра България за първата страна от ЕС, в която ще прекрати износа на газ. Но София не отстъпи. В рамките на 24 часа министър-председателят Петков представи решение, което щеше да позволи на близо 7-те милиона жители на България да се справят без газ от Русия. Той организира два танкера с втечнен природен газ от Съединените щати - на същата цена за кубичен метър, която начисляваше Газпром.

Сега Петков обяснява защо САЩ са били готови да се съгласят с това.

"По време на разговорите ясно заявих, че танкерите са политически сигнал за цяла Европа, че винаги има начини да се излезе от зависимостта от Русия." Той също така поръча да се завърши тръбопроводната връзка с Гърция, за да се катализират алтернативи на руските линии за доставки.

Правителството на Петков беше свалено при парламентарен вот на недоверие през лятото. Проруските сили също изиграха своята роля за това. През есента Петков и Василев бяха на поста си само временно. Оттогава страната продължава да е в политическа безизходица, но отношението към Украйна донякъде се е променило.

През декември парламентът реши официално да разреши доставките на оръжие за Украйна. "Дълбоко сме благодарни на България за това", каза Кулеба. Той обаче отбеляза, че вече наблюдава опити за торпилиране на това решение. "Невероятно е колко упорито тези сили се опитват да привлекат България на страната на агресора и касапина".

Петков и Василев вече влязоха в историята с безпрецедентната си тайна помощ. Със своята партия "Продължаваме промяната" те искат да се кандидатират отново на следващите избори и да продължат борбата си за България, която се справя с корупцията на стария ред и поема про-западен курс.

Петков настоява, че едно нещо е необратимо: "Ние показахме, че светът е възможен без зависимост и страх от Русия".

 

Източници: darik.bg, politico.eu

 

 

 

Коментари

  • nan

    18 Яну 2023 14:17ч.

    очевидно тече някаква операция с тези стати по темата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    18 Яну 2023 14:38ч.

    Категорично си е операция, то е натрапчиво направо последните дни! Естествено има доза истина в цялата работа, ама каква е дозата не се знае. Целта е да се вбие клин между Русия и България достатъчно дълбоко. И да успеят, ще е недостатъчно, защото двата народа са с оплетени съдби по линия, която хич не зависи от нашите продажници, разни американци, англичани и т.н. А ако "елитът" я докара да се пробват да пращат под някаква форма българи да ходят да загиват заради Украйна /САЩ/, ще настъпят мотиката докрай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    18 Яну 2023 14:45ч.

    Чиста проба операция! Целта е с тези писаници да се вбие клин между Русия и България достатъчно дълбоко. Не че няма истина в писаниците, но колко е те си знаят. Нека опитват - няма да успеят, защото народите ни са с оплетени съдби по линия, която на практика е неразрушима и в същността си тя е изцяло свързана с духовното. Искам да се пробват нашите продажници да пратят българи да участват в конфликта ,сражавайки се за Украйна, пардон САЩ. Тогава ще видят мотиката настъпана докрай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вилата на вилекулата, на баба ти фърчилото

    18 Яну 2023 23:59ч.

    Клина не го вбиват писаниците, а шарлатаните Кирчо и Кокорчо драги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо

    18 Яну 2023 14:23ч.

    Щом са въоръжавали тайно от народа украинската армия с оръжия и горива,къде е гаранцията,че не са продали половината земя на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво се правиш на неразбрал

    18 Яну 2023 15:24ч.

    Всички земеделски земи, притежавани от регистрирани в България и в ЕС търговски дружества, не са български. Никой няма право да контролира какви по националност са съдружниците и акционерите в тези дружества. Това е правният режим на зем. земя у нас от почти 20 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Яну 2023 14:24ч.

    Вицът на СВО - България като най-бедната страна в ЕС, тайно цяла година спасява Евроатлантизма, като най-мощната страна в Нато! Ами тогава за какво ни е на нас Нато и ЕС, да ги пазим ли, след като можем са се пазим сами?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    18 Яну 2023 14:26ч.

    Ако ПП отново влязат в НС, това ще е пряко доказателство на думите на проф. Иво Христов за менталния статус на българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не точно,

    18 Яну 2023 14:34ч.

    това ще е доказателство, че изборите със платени социологически агенции и с машини или без машини са измама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Яну 2023 14:44ч.

    Поръчкови статийки за замазване на погледите... не виждам на Усрайна нещо да и е спасено, понеже не успяха да ни вкарат в други схеми и се съдраха да пищят с тоя железор, как сме срещу Русия - Еми НЕ СМЕ, масово хората са за Русия, ако ще и Румбата Радеф да изпратите на Усрайната, все тая, пак няма да ни запука за нея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е като изключим едни 50%

    18 Яну 2023 15:27ч.

    от контролираните от Русия територии до лятото на м.г. нищо друго на Украйна не е спасено. Смешната в случая не е България, а учудващо безпомощната Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце 50%, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

    18 Яну 2023 15:56ч.

    Козяк, козяк, незачет! И днес опорките козяшки много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго! А, и баце 50%, днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму, джендърче, мамин-сладък??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом изпадна в истерия,

    18 Яну 2023 16:46ч.

    значи съм уцелил болното ти място. А сега си представи Русия отново управлявана от прозападен елит, с 50 млн. емигранти, работещи за икономиката на Запада, и с природни ресурси, управлявани от най- големите западни компании. И всичко това - само след 10-12 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    18 Яну 2023 16:54ч.

    @Щом изпадна в истерия - един козяшки трол пак се отдал на фантазии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като се събуди от сладките сънища

    18 Яну 2023 20:29ч.

    юргана му на земята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    18 Яну 2023 14:51ч.

    Баси балона.... Киртака и Кокорчо спасявали Украйна.... абе тези не пуснаха Кулеба да говори пред парламента.... сега спасители. Пълни комисионери, оръжие и боеприпаси през посредници са отивали в Полша.... горива от Лукойл през посредници са отивали в Молдова.... Тези схемаджии са правили пачки.... Алоу, кого лъжете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    18 Яну 2023 15:20ч.

    Вдигат им реномето на "Шарлатаните", умре циганката дето ги хвалеше, та почнаха от западните медии. Като са толкова хубави, що не си ги вземете. Като някакви ятаци помагали на Украйна и го пазели в тайна, за да не ги разкрият колко са свестни. Като във вица: Мамо, а какво беше това толкова тежко нещо снощи в спалнята, дето каза на татко, че и господ не може да го вдигне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    18 Яну 2023 15:36ч.

    Зеленски да вдига паметник на кирчо и кокорчо в центъра на Киев! И да именува една улица кирчо и една кокорчо, по възможност пред руското посолство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    18 Яну 2023 15:37ч.

    Мисля, че това е акция срещу Нинова. Факт е, че благодарение на нея, беше невъзможна директната военна омощ за Украйна и на Евроатлантиците им се налагаше да действат чрез посредници! Същите я отстраниха и първата им работа бе гласуването на директна военна помощ! Така се завъртяха нещата, че Нинова е пак на ход и понеже им е най-неудобната, както казват "се случва тази акция". Чисто американска работа е това "случване".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    18 Яну 2023 15:41ч.

    Поредното активно мероприятие... Въпросът е, кой е поръчителят и срещу кого точно е насочено - персонално или срещу имиджа на държавата?... Четох до някъде със смесени чувства. От една страна ме напушваше смях, заради откровено наивния елементарен пропагандисти стил на изходилия тази "статийка", от друга страна ми се повръщаше, заради помията, в която е вкарана цялата ни държава, заради едни тъпи, лъжци и кални американски подлоги, като дуото Петков/Василев, които де факто се рекламират в този жалък памфлет, като някакви велики комбинатори и екшън герои... Въпроси много. Кой стои зад тази явната поръчка? (защото темата се поде и се дъвче вече втори ден и по западните средства за масова дезинформация). Самия Петков ли я е поръчал, защото му стана ясно, че американските му господари са на ръба да го отсвирят и сега търси подкрепа от други колониални марионетки? Опит за дискредитиране и още по-голяма отрицателна настройка към нас, като държава, от страна на Русия? Създаване на интрига целяща на следващите избори, чувствително да се намалят гласовете за Пълната Подмяна?... И т.н... За това и поръчителят е трудно да бъде предположен. А може би се търси целият комбиниран ефект от тези въпроси или както се казва - с един куршум, два заека... Е, трябва все пак да се признае на сценаристите на тази сценка, че опитът им е успешен. Ефектът е налице!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така,

    19 Яну 2023 15:17ч.

    омерзение и гняв, смях през зъби. Изключително лош образ на България - подли задкулисни действия срещу Русия, измама на собствения народ, който не иска да застава срещу Русия, но са го сложили там с измама и очакват от него да се гордее с това. Иде ти да удушиш Кирил и Асен, но нашите "партньори" ги хвалят и ги представят като супергерои. Спасили били Украйна?!? Украйна спасена ли е? Войната свърши ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гледна точка

    18 Яну 2023 16:23ч.

    Изкараха ги спасители на Украйна, а дефакто те съсипаха България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поръчка е за очестване на кокорчовците

    18 Яну 2023 20:35ч.

    от излагацията с криптото. Явно някой има интерес да ги ползва още.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недоумение

    19 Яну 2023 15:24ч.

    Какво очистване, това си е допълнително оцапване - измамили са народа, официално говорят едно, а действат наобратно. Ако това им вдига имиджа на запад, тука го срива. "Позор ли е или слава?" Те за кого работят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    18 Яну 2023 17:28ч.

    Нали точно промосковски настроените от правителството го доставяха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подличко гласче

    18 Яну 2023 17:31ч.

    Волът рие, на гърба му пада. Тези усещат ли се, че като обесняват колко много са помагали шарлатаните ЗАД гърба и ПРЕЗ главата на българския народ, толкова повече си го вкарват. Ма това е вица на годината. Политико официално ги обяви за лъжците на века и ги хвали за това :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Платена статия

    18 Яну 2023 18:40ч.

    Асен и Петко(в) вдигат мизата с хаоса който творят, защото съществуването им е застрашено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    18 Яну 2023 19:50ч.

    Слава Богу. Да поизмием малко "срама от челото". Макар, че не е баш така, доколкото разбирам, сме продавали ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИХАЙЛОВ

    18 Яну 2023 20:11ч.

    ...КОЙТО ТАЙНО И НЕЗАКОННО БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА УМИШЛЕНО И С ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА СНАБДАВА С ОРЪЖИЕ ЧУЖДА И ПРИ ТОВА ФАШИЗИРАНА ДЪРЖАВА, Е ПРЕСТЪПНИК - ИЗВЪРШИТЕЛ НА ТЕЖКО КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ПРИСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ И СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ И ТОВА Е И ПРЯК ОПИТ ЗА ВЪВЛИЧАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЧУЖДА ВОЙНА, КОЕТО СЪЩО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ... ...А ЗА ТАКИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС НА БЪЛГАРИЯ ПРЕДВИЖДА ОТ 15Г. ЗАТВОР ДО ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР... ...СЛЕДОВАТЕЛНО ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ТАКИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ АРЕСТУВАНИ, ДО КАТО ТЕЧЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО И ДА ИМ БЪДАТ ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ, СЪДЕНИ И ОСЪДЕНИ ЕФЕКТИВНО... ...ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СА ИЗВЪРШЕНИ ОТ НАЙ - ВИСОКОПОСТАВЕН ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ В СЪУЧАСТИЕ С ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА И С ОСОБЕНА НАГЛОСТ, ДЪРЗОСТ И ЦИНИЗЪМ И НАНАСЯТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКИ ЩЕТИ НА БЪЛГАРИЯ ВКЛЮЧИТЕЛНО РУШАТ НАЦОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ И ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПОДБУЖДАНЕ И ПОДКТРЕКАТЕЛСТВО И РАЗГАРЯНЕ НА ВОЙНА МЕЖДУ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ И ВЪВЛИЧАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ТАЗИ ВОЙНА НА СТРАНАТА НА ФАШИЗИРАНА ДЪРЖАВА... ...СЕГА ЩЕ ПРОЛИЧИ ИМА ЛИ БЪЛГАРИЯ ПРОКУРАТУРА, ДАНС, ГДБОП, МВР , НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА... ...ИЛИ НЯМА...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласувайте пак за тях

    18 Яну 2023 20:54ч.

    Да видим какво нови измами ще измислят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ах гиди серсеми

    18 Яну 2023 23:57ч.

    Сега стана ли ви ясно, какво е носел българският кораб в пристанището на Мариупол и защо Киро лъжеше като изоглавен, докато руснаците спасяваха екипажа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи