Христо Грозев пред "Свободна Европа": Украйна разследва за корупция оръжейни сделки с България по времето на Корнелия Нинова

Христо Грозев пред "Свободна Европа": Украйна разследва за корупция оръжейни сделки с България по времето на Корнелия Нинова

Автор: Генка Шикерова, "Свободна Европа" Следвайте "Гласове" в Телеграм

В Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие през първите месеци на войната на Русия в страната. Това стана ясно от думите на Христо Грозев в "Студио България" на "Свободна Европа" с Генка Шикерова.

„Тези схеми са транснационални, те включват верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия, но организацията, която се нарича „Държавно бюро за разследване“ в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България“, каза той.

"Свободна Европа" попита българската прокуратура и украинското Държавно бюро за разследване дали се води подобно разследване и кои са заподозрените фирми, но до публикуването на текста не получи отговор.

Новината идва, след като в началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова твърдеше, че "България не е доставила и един патрон на Украйна". Впоследствие тогавашният министър-председател Кирил Петков каза, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно - чрез фирми посредници.

От думите на Грозев стана ясно, че хора, свързани с БСП, са получавали комисионни за това, че са помагали на конкретни фирми да имат предимство при сделките за износ на оръжие за Украйна.

"Свободна Европа" попита пресцентъра на БСП как ще коментира това твърдение, но той не беше на разположение за незабавен отговор.

"Към онзи момент за Украйна беше толкова важно да продължава достъпа си до българския пазар, че дори те си затваряха очите за тази злоупотреба. Само и само да не се прекъсне този канал на тайни продажби към Украйна", каза Грозев.

"Свободна Европа" се свърза и с директора на най-големия държавен производител на оръжие ВМЗ "Сопот" - Иван Стоенчев. Той обаче каза, че няма информация за водено разследване в Украйна във връзка с доставките на българско оръжие.

В началото на войната в Украйна България беше една от двете страни от Европейския съюз, които отказаха официално да я подпомогнат с оръжие.

Въпреки това от отговор на Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента през април 2022 г. стана ясно, че през първите два месеца от войната България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период предходната година.

В интервю за "Свободна Европа" през април 2022 г. бившият шеф на държавната оръжейна търговска фирма "Кинтекс" Александър Михайлов коментира, че търсенето на оръжие е огромно, а основните дестинации, които се одобряват, са Чехия и Полша.

Почти година по-късно Кирил Петков съобщи, че чрез индиректен износ през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания голяма част от снарядите в Украйна в началото на войната са били българско производство.

 

 

 

 

Коментари

  • Христо Грозев пред

    01 Март 2024 9:08ч.

    Ицето Бонд не бил фен на Невални, а на жена му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    01 Март 2024 9:18ч.

    всичката му раб'та е такава на ицето - каквито са му "разследванията" такъв му е и вкусът. поне на мария певчих фен да беше. но, вероятно, тя е твърде голяма риба за него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие

    01 Март 2024 9:09ч.

    хехехе, Украйна си мери корупционната пишка с корупционните мъде на България. Зе срещу Шиши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ръфат се

    01 Март 2024 9:26ч.

    Не случайно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Март 2024 9:29ч.

    Ясно е че Колнелия е била подложена на безумен натиск от посолството, но имаше напълно достоен ход. Да си подаде оставката и да разкаже за подмолните игри. Но как беше - между позора и войната тя избра и двете и пътьом срина БСП-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя ако беше способна на достойни ходове, нямаше да влезне в политиката

    01 Март 2024 9:42ч.

    Не видите ли, че нормалните хора бягат като дявол от тамян от това блато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    01 Март 2024 9:46ч.

    Другарката Нинова е начело на българска социалистическа партия и главната й грижа е да осигури препитание за работниците във военните ни заводи, а не да защитава интересите на руските фашунгери. Повече продажби означава повече приходи в бюджета и повече пари за пенсии и социални помощи. Ако не ги искате тия пари, можете да купите некой китайски дрон от Али експрес на рашетата в Донбас, в телеграм каналите непрекъснато вървят такива кампании.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едва ли бюджета вижда нещо повече от крадците на Ф-ки

    01 Март 2024 10:02ч.

    освен недоставени и чертежи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Март 2024 11:29ч.

    @ д-р Косев Глупаво използвате чата за глупава пропаганда. Квалификации като “рашета”, “фашунгери” говорят повече за вашето фашизоидно мислене и политически мотиви. Не замърсявайте и бездруго гадната тема. Нека да чуем рационални мнения и оценки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    01 Март 2024 9:43ч.

    "Украйна разследва за корупция..." - това се нарича оксиморон. И Грозев и той намесен... изобщо...голям майтап. Да не са се объркали, че е 1 април днес... 1 Март сме, ей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    01 Март 2024 9:52ч.

    Украйна разследва БСП-то ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    01 Март 2024 9:52ч.

    Точно украинците да обвиняват някого за корупция буди смях във всеки от кохортата на здравия разум. Все пак има малък процент на вероятност това да е вярно, но по съвсем прозаични намерения. Няколко пъти писах, че действията на Нинова бяха изключително в интерес на нашите военни заводи. Причината е следната: При продажба на трета страна ( държава, фирма) посредник, парите от сделката ще влязат със сигурност в сметките на заводите. Ако продаваме директно на Украйна, това се оформя като дълг или с надежда да получим някога около 50 процента по европейските програми ( по думи на Тагаренко). Парите от ЕС ще ги вземе Правителството и ще ги усвои по Асенчовски метод, а заводите ще пият студена вода. Та това ги боли някои анализатори от "Свободна Европа". Важното за тях е и последните заводи, които нещо допринасят за българската икономика да хлопнат кепенци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоз юнак с "Фес",

    01 Март 2024 9:59ч.

    от "Филибето" си е еманация на съвременните "Хаджипенчовичи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    01 Март 2024 10:02ч.

    Половината от въоръжението доставено от САЩ, джавелини с боекомплекти, ракети, стрелково оръжие и боеприпаси, средства за защита и дори рез. части за танкове и БМП бяха открити в сектора Газа- Хамас, Ливан-Хизбула и някои африкански страни. Грозев е издирван от РФ във връзка с подозирано участие в убийството на Даря Дугина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възхитен

    01 Март 2024 10:33ч.

    Доживяхме, най-корумпираната държава в Европа да ни разследва за корупция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петко Слъ.

    01 Март 2024 10:47ч.

    Нинова нямаше полезен ход. Ще се гърчи и ще дава. Българския народ произвежда Киро, Боцо и Шишо, Пейков, Божанко и Терзийски. Това е положението. Един народен поет беше описал този народ. За сравнение унгарския народ произвежда Орбан, словаците Фицо, турците Ердоган. Ама дори и те дават. А зад Костадинов кой стои? Една шепа народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Март 2024 11:44ч.

    Едно време имаше Алекс Алексиев(няма да припомням ролята му в инсценировката с Агжа) сега е Грозев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига бе

    01 Март 2024 11:59ч.

    Критикуват пердишния режим, че е героизирал престъпници, убийци, шпиони и какви ли не други подобни лица. Ами сега как е? Пак се героизират същите, но вече с "правилната" ориентация. Какво ми пробутват всеки ден някакъв, който е известен в британските служби с прозвището "тоалетното казанче", защото това ме у и функцията. Както и издирван от други държави за вероятна съпричастност към престъпления. На редовия българин се гади от тези нови "герой", които в същност са новите "национални предатели".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    01 Март 2024 12:07ч.

    На тая жалка марионетка не трябва да се вярва!!! Толкова жалък боклук - само тагаренко му е конкуренция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    01 Март 2024 12:17ч.

    Този за пари е готов и майка си да предаде ,продажник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де

    01 Март 2024 12:29ч.

    Остана да се позове и на Белингкат, та да му повЕрваме. Мисир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    01 Март 2024 13:30ч.

    Укробандюгите какво разследват, защо някой им дава оръжие ли. Или защо им иска пари за него, те са свикнали всичко да им е безплатно. Нинова вече не е в управлението, там са само изявени НЕкорупционери от НЕкоалицията. И вече всичко се дава на покрайнината безплатно, после ще чакаме брюкселските бандюги да ни ги "възстановят", от нашите данъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    01 Март 2024 13:33ч.

    Иначе за къде сме без "разследванията" на "Свободна Европа", Ицко Грозев и шукарната Генка. Единствената им "конкуренция" в манипулациите е "Дойче веле".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    01 Март 2024 13:54ч.

    Играта е такава! Нинова си свърши работата, затова я пускат на пързалката! Любопитно кой е следващия? И наште шушумиги да си знаят, че нищо няма да ги спаси, когато вече станат безполезни! Той затова и Кулеба заяви, че е готов да воюва с Китай и Северна Корея, за да защити американските интереси. Интересно нашите продажници на какво са готови за своя сюзерен?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Март 2024 14:42ч.

    Като изключим ВМЗ другите са частни фирми(Дунарит е на Гебрев, Арсенал е РМД, Ркус е на Банков(почина в навечерието на войната), оптикоелектрон е РМД. Нинова е давала разрешения(всъщност междуведомствената комисия) на посредници представящи сертификат за краен получател различен от Украйна. Ако търсим корупция то е в страната посочена за краен получател. Инак Нинова и да нареди на ВМЗ да не продава(щото се съмнява)как да спре сделка на частник с изрядни бумаги?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Март 2024 14:46ч.

    Имаме си корупция достатъчно, но що Грозев сочи България вместо да посочи посредниците? Е туй е да си лъжливо мекере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Март 2024 14:57ч.

    И за протокола-авторските материали в Свободна Европа на журналиста Шикерова са под бранд "произведено от Гинка Шикерова' . Проверих-пасквилът на Грозев не и се води за авторски. Досрамяло я е да подпише клеветата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи