Хиляди протестираха в Брюксел заради кризата с високите разходи за живот

Хиляди протестираха в Брюксел заради кризата с високите разходи за живот

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Над 15 000 души демонстрираха в столицата на Белгия - Брюксел, в знак на протест срещу високите цени на енергията и с искане за по-добро заплащане на труда, за да се противодейства на бързо растящата инфлация.

Заради протеста, който беше подкрепен от трите основни профсъюза, бяха засегнати обществените услуги в цялата страна, особено железопътната система и метрото в столицата и околностите ѝ, както и международното летище в Брюксел.

Протестът беше организиран от трите най-големи профсъюза в Белгия. Те твърдят, че федералното правителство на страната и органите на ЕС не успяват да окажат адекватна помощ на гражданите по време на настоящата ескалираща криза, свързана с разходите за живот. Мнозина се питат и как ЕС е в състояние да задели поне 20 млрд. евро за Украйна през 2023 г.

Енергийните санкции на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна дадоха обратен резултат. Цените на петрола, газта, дизела, бензина и електроенергията се повишиха до небето. Инфлацията в еврозоната достига 10 %. Заплатите обаче не се увеличават.

Сега наемодателите ще имат още едно оправдание. В четвъртък Европейската централна банка повиши лихвените проценти с половин процент.

Националната стачка доведе до отмяна на полети по данни на летище Брюксел. Имаше и сериозни смущения в трамвайните, автобусните и метро услугите.

Членовете на профсъюза, не само в Белгия, но и в целия ЕС, предупреждават за протести през цялата 2023 г., които ще се отразят на обществените услуги, ако не бъдат решени проблемите им, свързани с разходите за живот.

 

Източници: "Евронюз", tasnimnews.com

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    17 Дек 2022 17:55ч.

    А в България всичко е ОК под мъдрото президентско ръководство и с лидерството на евроатлантическата коалиция. Слава на героите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зануляването върви по план

    17 Дек 2022 18:05ч.

    точно протести искат занулителите;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    17 Дек 2022 18:13ч.

    Империята САЩ остава да се обърне към последния бастион на своето самопровъзгласило се предимство: бялото превъзходство. Няма по-убедителни и легитимни рационални аргументи за поддържане на капитализма и създадените му йерархии, нито за подчинение на Империята.Другите цветове ги изритаха и смалиха оперативното им пространство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кольо Вейронов

    17 Дек 2022 19:02ч.

    Другарят Сталин за настоящата ситуация. „Европейските страни, продължавайки да експлоатират колониите си, самите те вече са изпаднали във финансово подчинение на Америка, в резултат на което на свой ред са и ще бъдат експлоатирани от Америка. В този смисъл кръгът от основните държави, които експлоатират света финансово, е сведен до минимум, докато кръгът на експлоатираните държави се разширява." И.В. Сталин. („XIV конгрес на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките“, том 7, стр. 269.) „1925 г. Не всеки може да гледа в бъдещето. Малко хора го могат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    17 Дек 2022 19:39ч.

    Нищо им няма да мизерстват,ние сме така от както толупите са на власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От както в пристъп на алчност се отказахме от достиженията на Народна Република България

    17 Дек 2022 20:32ч.

    Затова и сега правим като вятъра

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Colas Breugnon

    18 Дек 2022 3:15ч.

    Европа не е хомогенна. Има поне три обособени типа европа - латинска , франко-германска, австроунгарска. От източната част на Европа най-важната държава е България , но само ако е суверенна и автономна . Ако е зависима - пропада. Засега България е част от нещо по голямо - бутафорна възстановка на Римската империя. Бъдещето ще покаже накъде ще отиде България, защото тя е важната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изявление на Клуба на презадоволените българските пенсионери с минимални пенсии

    18 Дек 2022 10:31ч.

    Ние пък сме си екстра. Натресоха ни едни огромни увеличения на пенсиите и сега се чудим и се маем как да си изхарчим минималните пенсии. На стари години се наложи да тръгнем по барове, дискотеки, 7 звезди хотели, да колекционираме оригинали на Дали, Шагал, Ваньо Гогов, Йерунимус Бошус, Пикасо, Ел Гръко, Кандински и мн.др. , яйцета на Фаберже, диамантени бижута, яхти, частни аероплани и да харчим пари за луксозни едномесечни крузове по далечни дестинации или за екзотически обиколки на земните кълбета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    18 Дек 2022 10:58ч.

    "Инфлацията в еврозоната достига 10 %". Горките европейци. А ние тук сме си много добре с нашата "официална" инфлация от 19%. Ние си знаем в магазина колко е инфлацията. Къде са нашите синдикати? Крият се под килима на управляващатаа клика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи