Хиляди португалци протестираха в Лисабон и други градове срещу високата инфлация

Хиляди португалци протестираха в Лисабон и други градове срещу високата инфлация

Около 20 протестни прояви са се състояли в цяла Португалия. Хиляди португалци протестираха в Лисабон и други градове на страната срещу рязко покачващата се инфлация, настоявайки за значително увеличение на заплатите и пенсиите, предаде ДПА.

В столицата Лисабон демонстрантите се насочиха към сградата на парламента, скандирайки "Разходите за живот нарастват и хората не могат да издържат", "Не можем да приемем да сме бедни работещи" и "За да върви страната напред, трябва да се увеличат заплатите".

Общата конфедерация на португалските трудещи се (CGTP) организира протеста, обявявайки вчерашния ден за "национален ден на възмущението". Демонстрациите бяха придружени от стачки на работещите в здравеопазването и обществения транспорт.

Генералният секретар на синдиката Изабел Камaриня каза, че протестите са преминали с успех. В речта си снощи пред парламента тя изтъкна, че португалците страдат от "тежка загуба на покупателна способност", която засяга всички области на икономиката.

Хората "искат от компаниите и правителството това, което заслужават, а именно - достоен живот", каза тя.

Камaриня посочи, че има спешна нужда от увеличаване на заплатите и пенсиите с 10% и не изключи възможността да се организира обща стачка за постигане на това искане.

Около 20 протестни прояви са се състояли в цяла Португалия, въпреки че още няма данни за броя на участниците.

Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза нарече демонстрациите "добър знак".

"Политическата система става по-крехка и по-слаба, когато икономическите и социалните партньори не дават израз на интересите на обикновените хора", каза той.

Потребителските цени в Португалия се повишиха с 8,3% през януари в сравнение със същия месец на миналата година. По официални данни средните брутни месечни доходи в Португалия достигат малко над 1350 евро, припомня ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • читател

    10 Фев 2023 9:01ч.

    "Потребителските цени в Португалия се повишиха с 8,3% през януари в сравнение със същия месец на миналата година. По официални данни средните брутни месечни доходи в Португалия достигат малко над 1350 евро, припомня ДПА." - Официалната инфлация в милата ни родина е 2 пъти по-висока, а средният доход - 2 пъти по-нисък. Но никой не протестира. Дали защото всички са доволни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    10 Фев 2023 10:20ч.

    Много точен коментар ? а иначе, кой да протестира ?! 80-те% ли ?! Та те са щастливи ... имат пари за 2 л. бензин, кутия цигари и 2 мазни баници ... животът е прекрасен. Вечер цъкат във "Фаце"-то и на изборите гласуват отнова за "нашите" ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заложници на англоамериканската алчност и глупост

    10 Фев 2023 9:37ч.

    Европа се срива заради неправомерните претенции за глобално господство на иноконтиненталната сила САЩ. Крайно време е европейците да скъсаме синджира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    10 Фев 2023 10:32ч.

    Не съм сигурен в ползата от протестите . Навсякъде се протестира за нещо, но след това не се се съобщава резултата. Говори се за погроми, бити и арестувани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо протестират?

    10 Фев 2023 12:24ч.

    Ако португалците не могат да си позволят ВСЕКИ ДЕН да се хранят на ресторант, ще вдигнат революция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • англосаксонски келнер

    10 Фев 2023 12:46ч.

    Сори, вечерята приключи, време е да плащате сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    10 Фев 2023 12:55ч.

    Ех, кога ще ги настигнем португалците с 8,3% инфлация? Но тях не ги управляват кировци, кокоровци, тикви, корнели, бойкиковци и гълъби радеви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    10 Фев 2023 12:58ч.

    Няма страшно - като приемем еврото България ще им се притече на помощ! Само бедните португалци да устискат и да доживеят да 2024 година!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи