Хърватският президент: Украйна не е съюзник. Цинично е да е кандидат за членство в ЕС

Хърватският президент: Украйна не е съюзник. Цинично е да е кандидат за членство в ЕС

Украйна не е съюзник на ЕС и предоставянето ѝ на статут на кандидат за членство в ЕС е цинично. Това заяви хърватският президент Зоран Миланович във вторник по време на церемония в Загреб по случай годишнината на хърватското военно училище "Туджман".

"Украйна не е съюзник, а се опитват насила да я превърнат в съюзник. Цинично ѝ е предоставен статут на кандидат за членство в ЕС, което е ужасен цинизъм. Бедната Босна и Херцеговина трябваше да чака - ужасно унижение. Това е днешният ЕС, мизерия, нула", заяви хърватският президент, цитиран от вестник "Ютарни лист".

Миланович смята, че конфликтът в Украйна "е бил неизбежен". "Цялата западна и американска философия на войната е да нападнеш много по-слабия и да му изпиеш кръвта, да го пребиеш, да унищожиш страната му", каза той, изразявайки мнение, че в този случай Русия и САЩ са влезли в конфликта умишлено. "Това е американска война, която се води на гърба на Украйна, но с американски пари", убеден е хърватският президент.

Миланович говори и за катастрофалното състояние на военната готовност на страната, като изтъква, че се иска цялото хърватско въоръжение да бъде предадено на Украйна. "И кой ще ни защити? Американците? Начинът, по който те защитават Украйна? Интересува ме бойната готовност на пехотата в случай на криза, защото пехотата е всичко", подчерта президентът.

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • братът на Иван Георгиев от Попово

    20 Дек 2022 23:12ч.

    "...че се иска цялото хърватско въоръжение да бъде предадено на Украйна". Като ви е толкоз акъла, хак ви е! Що не се случва така у нас, а? Мигар някой български политик е поискал да си дадем всичкото (доста оскъдно) оръжие на Украйна, МиГ-29, С-300? Да не би военният ни министър да е отишъл в Украйна да ги пита дали да не събуем и униформените гащи на войската и да им ги пратим? Ами, ъпсурт! Щото сме ентелегентни и еврохатлантици и в червата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    20 Дек 2022 23:18ч.

    А, без ирония: Postovanje, gospodine Predsjednice! Де да имахме и ние някой като Вас или господин Орбан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е, ама тия неща

    20 Дек 2022 23:15ч.

    ги е казал, след като е наложил вето на предложението да тренират украинци на хърватска територия и лично е предложил на премиера, ако толкова много държи, да хваща автомата и да бяга в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев,

    20 Дек 2022 23:16ч.

    ЧЕТЕШ ЛИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може да чете

    21 Дек 2022 0:21ч.

    Може да слушка е да папка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И този се оказа

    20 Дек 2022 23:37ч.

    И този се оказа рубладжия. Дали и в Хърватия дават по 4000 и в куни ли е или евраци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    20 Дек 2022 23:53ч.

    Ми да питат Лена Бориславова , тя ги разбира тези работи. Както разбира и други работи, де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро Иванов

    21 Дек 2022 3:26ч.

    Какви “други работи” имаш предвид ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парапутене например

    21 Дек 2022 5:11ч.

    Минджофръцкане също

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    21 Дек 2022 7:29ч.

    А ти ? си? Доларджия или евроджия или глупакоджия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е лесно

    21 Дек 2022 1:49ч.

    Да си нормален мъж в днешно време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чутовен подвиг

    21 Дек 2022 2:10ч.

    ако беше се случил с българския президент щеше да остане в историята ни завинаги и "певци песни за него" щяха да пеят. Толкова голяма е разликата между желаното и реалното у нас, че само вяра в някакъв митичен образ може да я запълни. Ама едва ли ще ни се случи като чудо за Коледа, щото дядо Мраз не работи за тази възрастова група, пък и от Йотова каква Снежанка става? И журналя нямаме, например да имаше Ботев заместник, че да опише сегашната "Политическа зима" по света и у нас. Няма такъв щото други са били времената, уж робство ама България е изгрявала, сега уж демокрация, а пък тя залязва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лелйа Жейн, директно от Уошингтон ДеСе

    21 Дек 2022 2:44ч.

    Утри, сряда, всички българи, куито ръботим срищу ексЕсесер в Цинтралнуту, с нитърпение учаквами пусищението на ПРезидента на Украйна господин Зиленский, придружаван от своята госпожа мадам Зеленский, които щи си срещнат с висопоставени лица и след това и със самият Президент, за да му си пухвалят какви Разрушителни уРЪЖИЯ, СА ПОЛУЧИЛИ ОТ БРАТСКА БЪЛГАРИЯ, сред които се открояват СВЪРМОЩНИТЕ 208 ММ САУ извадени от дълбоко гресиране в складовете в село Костена Река провадийско, които имат огромната далекобойност от 35км и могат да бъдат оснащавани с обикновени но и със НУКЛИЯРНИ ЯДРИНИ БОЙНИ ГЛАВИ, и така да нанасат внизапни тактически ядрени удари върху нищо неподозиращите ексесерски войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ви ли е неудобно

    21 Дек 2022 7:42ч.

    да се гаврите с българския правопис? Заблуждавате се, ако си мислите, че стилът ви е много оригинален, или забавен. Не, само е досаден. И ОТВРАТИТЕЛЕН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина, не е остроумно.

    22 Дек 2022 14:20ч.

    А казвате интересни неща. Кого подигравате? Българин "от село"? Или източнобългарските говори? Във всеки случай ефектът е обратен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изтрезвяването на Европа е в пълен ход.

    21 Дек 2022 4:21ч.

    Балонът с лъжи на колективния запад се спука. Все повече гласове се чуват от тресавището на зомбираните консуматори. Както е известно, истината има неприятния навик да изскача тогава, когато най-малко я очакваш. Днес в Загреб, утре и в други градове.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FuckEU

    21 Дек 2022 5:31ч.

    Осрайна не само не е съюзник, тя е тумор, който се мести в България и Румъния. С толкова много безродници в родината ни, няма начин да не бъдем жестоко засегнати. Все пак според наглосаксонските гниди, сме православни, подлежащи на заличаване. Колега, дори да има други градове, не очаквай змийско-сатаниското гнездо софия да е сред тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София е била благословена поместен събор да се проведе тук

    22 Дек 2022 14:36ч.

    да даде мъченици... но днес май отива натам, където казвате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    21 Дек 2022 6:58ч.

    Мисля, че изказването на З. Миланович обобщава ситуацията в ЕС:" Това е днешният ЕС-мизерия, нула." Относно войната в У. :"Това е амер. война, която се води на гърба на У.,но с амер. пари''. Споменава и за настояване/от кого ли?/за предаване на хърв.оръжия-колко познато. Тази страна е в ЕС и НАТО, но има собствено лице и нац. интереси. За бълг. политици - или добро, или нищо...;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    21 Дек 2022 7:04ч.

    на'алник, ма тоз к'во си позволева?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    21 Дек 2022 7:55ч.

    Гласове на разума...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Дек 2022 9:06ч.

    Само за информация: До скоро хърватите плащаха по 80-100 евро за цялото парно на 3-стаен апартамент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баа урси

    21 Дек 2022 11:01ч.

    Време им е да се пжертвати да плащат няколко пъти повече, заради проамериканска Уркия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    21 Дек 2022 10:52ч.

    А казват, че България е малка страна, а Хърватия е на половината и по територия и население, но и футболът им е футбол и политиците им с топки, а не като наще със СРАМНИ УСТНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    21 Дек 2022 10:59ч.

    Браво на Хърватския президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    21 Дек 2022 11:52ч.

    Като говориш истината и не лобираш за чужди интереси, хората ти вярват. З. Миланович обвинява Украйна, че прославя участниците в кланетата на поляци и евреи (Степан Бандера), протестите на Майдана, с елементи на държавен преврат и сваляне на законно избраното правителство със сърдечната помощ на ЕС и Вашингтон. Обяви. че ще изтегли войските си от силите на НАТО в Източна Европа в случай на конфликт между Русия и Украйна. Изразява мнение, че Украйна "няма място в НАТО“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ХУБАВИ НОВИНИ В ТОЗИ БРОЙ:-)

    21 Дек 2022 12:51ч.

    Благодаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Дек 2022 12:58ч.

    Няма да проверявам, но дори да приемем, че Миланович е произнесъл точно тези думи, намирам ги за странни. Хърватска я приеха 6 години след нас в ЕС. Хората масово не знаят или забравят бързо, но това се случи точно по време на премиерстването на др. Миланович и тогава там имаше надувки, изхвърляния и народни празненства. С неговото участие. Кога точно той разбра за ЕС. Апропо, той остана на премиерския пост няколко години след приемането им - 2015-16??, та се предполага, че цялата техническа работа и напъните по еврото и Шенген са се случили с неговото лично и много ангажирано участие. Не познавам тази страна, нито Конституцията им, но през последните две години, вече в качеството си на президент, той изпълнява съвсем различна партитура. Какво става?! Изведнъж прозряха в Хърватска! Или пък, основавайки се на по-голямата им историческа близост с онези с "ценностите", както и във връзка с преобладаващата там католическа вяра, т.н. западни партньори са взели курс към драстично и грубо асимилиране на страната, което се е случило във форми и срокове, които пораждат някаква "съпротива". Ами, Миланович да вземе и да дойде при Синергетика, киро и БХ, пък да вземе да се поучи, че в целия този процес мърдането е вредно. В казармата така говорехме - колкото повече мърдаш, толкова повече ти влиза. Е, бяхме все момчета и тази мисъл ни ужасяваше, сега войничките вероятно мислят иначе! Миланович, на този етап стената между двата свята (бъдещите) се изгражда, като вие сте напълно неизбежно вътре. Не знам как ще стане с Косово. Няма механизъм за излизане от еврото. Да знаеш ако си пропуснал. Спасение няма, а ти си вече вътре! Може би най-накрая се усетихте, че без собствена валута няма суверенитет. Отървававането маже да стане само с едно враждебно напускане на ЕС, при извънредни условия, което в никакъв случай няма да ви бъде разрешено. И доколкото процесът по засмукването на Хърватска върви по-бързо и резултатно от нашия, това може индиректно да е нещо като белег, лакмус, как започва да се чувства националният елит на асимилираната страна в някакъв момент - когато процесът е достатъчно напреднал. Ало, българските "елити", знаем ви вас, колко сте "елити", но тази история е поучителна като басня и е хубаво да я запомните. Отнася се най-вече за Синергетика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    21 Дек 2022 22:17ч.

    Пука му на българският "елит" за Синергетиката, а най-вече му пука за сметките в офшорките, Катар и Турция щото в Швейцария и ЮК вече може и да ги конфискуват, както стане с едни "сметки" в Дубай........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Дек 2022 14:47ч.

    "Кога точно той разбра за ЕС. " Век живи, век учись!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи