Главчев: Който не е издал указ, той трябва да носи отговорност за външната политика

Главчев: Който не е издал указ, той трябва да носи отговорност за външната политика

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев в интервю за предаването "Панорама“ по Българската национална телевизия.  Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ, така че няма друг кандидат, добави Главчев. "Това не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Съжалявам много, но нямам, Даниел Митов беше моята кандидатура. Той реши да се съобрази с президента, изтъкна и защо се оттегля", каза още служебният премиер. "Ако беше издаден указ, за българската външна политика отговорност щях да нося аз, а в момента – който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност", коментира Димитър Главчев.

Даниел Митов оттегли вчера пред премиера Димитър Главчев номинацията си за служебен министър на външните работи. Преди дни служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов да заеме поста на Стефан Димитров във външното министерство. По-рано вчера Главчев отиде при президента Румен Радев  във връзка с предложенията си за промени в служебния кабинет. Главчев обясни на излизане от президентството, че до момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват задълженията си.

Ако беше издаден указ, за българската външна политика отговорност щях да нося аз, а в момента – който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност, коментира Димитър Главчев. Той обясни и защо иска Стефан Димитров да бъде сменен като министър на външните работи. „Имаше поредица от събития, основното беше в събота срещу неделя, когато Иран осъществи нападението с дронове и ракети срещу Израел. Звъннах по телефона на всички, които имат отношение към координацията на действията в България, за да може да се погрижим за живота и здравето на българи, които биха се почувствали застрашени. Още през деня се чух с транспортния министър, за да може да бъде изпратен правителствения самолет, чух се с шефа на Ситуационния център на външното министерство, със службите. Въздушното пространство беше затворено освен в Израел, и в съседните страни, решихме сутринта в 7 часа да направим съвещание, за да предприемем необходимите действия. През цялото това време по никакъв начин не можах да осъществя комуникация с министър Димитров. Смятам, че това е доста дълъг период, в който да не осъществяваш комуникация, с който и да е министър. Но ако в такава извънредна ситуация не можеш да се свържеш – това вече е недопустимо“, обясни Димитър Главчев.

Дадох характеристика на правителството си като политически балансирано, което означава, че трябва да има представители от различни политически партии, каза Димитър Главчев. Той отбеляза, че е трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани, за всичките постове на служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил, каза Главчев за кандидатурата на Даниел Митов. Според премиера няма криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев.

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне, а освен това премиерът не бил удовлетворен и от темпа на работата му, при положение, че е бил министър и в редовния кабинет. 

За подготовката за изборите на 9 юни служебният премиер отбеляза, че има всички предпоставки за провеждане на честни избори, каквато е основната цел на служебното правителство. Премиерът припомни, че е провел среща с ръководството на ЦИК в Министерския съвет. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • баба мара

    20 Апр 2024 8:59ч.

    хаиде стига с тези министри за два месеца става въпрос стига вече с тази простотия обърнахте държавата наопаки от сутрин до вечер само глупости а в това време някои раздава порциите докато ни успивате по този начин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Апр 2024 9:40ч.

    Който от домовата книга се е съгласил, той ще духа Банкянската супа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стигнах до извода, че Дани Митов е кон

    20 Апр 2024 11:48ч.

    По-скоро куца кобила. Борисов призна, че е “взел” тая кобилка назаем от ПП ДБ, с надеждата че като се сватосат, ще я запрягат в една и съща каручка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то па една външна политика?

    20 Апр 2024 11:50ч.

    Главоча е голям глупак. На избори може да отидем (ако въобще отиде някой) и без Дани Митов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж ти

    20 Апр 2024 12:35ч.

    Главанакът предложил себе си за външен министър. Аз ако съм на мястото на Радев, ще го назнача чистачка на тоалетните в МС (на половин работен ден, за да не направи големи бели ако е на цял).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    20 Апр 2024 9:01ч.

    А някой знае ли с какво точно Къдравата Сю е полезна за МВнР?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    20 Апр 2024 9:18ч.

    Има надежда да спечели един важен конкурс - мисис МВнР между всички МВнР-та, по всички земни кълбета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и тоя загуби обра`з

    20 Апр 2024 9:08ч.

    то хора не останаха, този десетки министри назначава. Броят на депутатите трябва да бъде намален на 120. Когато населението стане отново 9 милиона, може да се мисли за увеличаване броя на хрантутниците. Дигитализиране на услугите и намаляване на администрацията е също начин за намаляване манипулацията на вота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 9:19ч.

    Начи, неговият кандидат бил Даниел Митов, а Стефан Димитров, чий беше? Нали, ти бе Главчев, го написа в списъка! Кой го написа? Президентът или ти? Ти го написа и не се опитвай да се отърваваш от отговорността. Какво се случи за 48 часа, че вече не вярваш на Димитров?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 9:25ч.

    Освен това, аз не съм издал указ - аз ли да нося отговорността за външната политика? Бахти тъпака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    20 Апр 2024 9:42ч.

    Тъпи, та чак вдлъбнат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    20 Апр 2024 12:44ч.

    Главунев си мисли, че е открил топлата вода, като първо назначава един, нопонятен, пък после го маха и слага негов човек и изнудва, че ако не бил назначен, значи бил на президента. Рокада. Ама поне малко нещо да имаше у тая главица.. да се чуди човек от де му иде името. Сигурно е трябвало да го кръстят кратунков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква

    20 Апр 2024 9:27ч.

    За кого е нашият глас? Имаме ли избор като всичките са еднакви. Затова ще избирам между войната и мира. Партии на мира или умерената външна политика. Военнолюбците в коша за боклук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Апр 2024 9:35ч.

    За съжаление, повечето от нас имат илюзията, че с едно гласуване всичко ще се оправи и нещата ще дойдат на местата си. Те, нещата, са толкова забатачени, че с едно гласуване няма да се оправят. Трябва да приемем, че оправянето е итерационен процес, ще са необходими много стъпки, много итерации, ерго - избори и гласувания. И то, ако процесът е сходящ - т.е. задачата има решение (който се е занимавал с числени методи, знае за кво става дума). Остава ни да се надяваме, че процесът е сходящ. А то не е много сигурно - има и такива задачи, които нямат решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки лакей на Бойко Българоубиец по условие е национален предател

    20 Апр 2024 9:30ч.

    До кога ще реве като вдовица за йух този дърт келеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тох

    20 Апр 2024 9:37ч.

    Това подставено лице нещо мнооого тъничко се опитва да прехвърля отговорност, още ден-два едва минали, и почва да се увива като вдовица за х.. Президентът просто се е съобразил с малоумната им конституция, плюс мнението на дипломатите. Още повече, Димитров май изглежда единственият свестен до момента от всички. Има си и излъчване, и добре формулира това, което казва, съвсем премерено и точно. Виенето на тоя главчо ми прилича на оправдание през посолството на една улица с пет букви...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    20 Апр 2024 12:27ч.

    ТОЧЕН КОМЕНТАР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЛАВАН

    20 Апр 2024 9:41ч.

    НЕ,УВАЖАЕМИ ГЛАВЧЕВ.ОТГОВОРНОСТТА СИ Е ВАША.ВИЕ ПОСОЧИХТЕ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ ЗА МИНИСТЪР,А НЕ ПРЕЗИДЕНТА.И НЕЗАБРАВЯЙТЕ,САМО ДВА МЕСЕЦА ЩЕ СИ НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТТА.СПОКО,НЕ СЕ ХАБЕТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    20 Апр 2024 9:56ч.

    При лидерските партии е така, каквото каже лидерът! Всички членове на по висши позиции са в някаква степен зависими и съответно контролирани от лидерът. Само БСП беше нормална партия до Корнелата. Така че Главчев да не ми се прави на "ощипана мома", че Митов му бил всъщност избора! Бойко каза и оня отреагира на момента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    20 Апр 2024 10:11ч.

    Дадох си труда да изгледам интервюто. Изражението на Главчев беше по-красноречиво от думите му. Той не си дава сметка, че мимиките върху лицето му издават кога лъже и кога говори истината. Докато говореше за Димитров, гледаше гузно и с леко притворени очи, сякаш да прикрие лъжите, които изрече по адрес на Димитров. Самият Димитров каза, че има три телефона, и че по времето, когато е отсъствал е оставил заместник, както е по протокол. Лошо започна Главчев, лошо, с огромна ЛЪЖА. Но какво друго да очакваме от гербераст? Те лъжат дори когато спят. А Б. Василев дори не го попита, защо като любимец му е Д. Митев, не го е включил в първия списък? И защо, след като Стефан Димитров е неговото първо предложение, сега се опитва да прехвърля отговорността на президента? Сценарият и представлението на Главчев не можа́ да заслужи аплодисменти, а по-скоро освиркване и тропане с крака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе

    20 Апр 2024 12:50ч.

    Много усилия си вложил за нищо. Виж му само френелогията и повече не ни трябва. Къв бил? Некъв в сметната палата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    20 Апр 2024 10:13ч.

    Кой те би по главата бе Главчев, да се качваш на тази шейна. Сега сърбай на ББ и Шиши айната дето забъркаха. ТЪПАНАР ТАКЪВ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заплашването

    20 Апр 2024 10:25ч.

    Нито една дръжка на микрофон, нито Бойко Василев, който нарича корупцията на ПП-ДБ ченгеджийница, не попитаха за заплашването от страна на Борисов към Главчев, че ще му се случи нещо, ако не назначи Даниел Митов. И това било избор на Главчев, много правилно Чолаков сравни Главчев с френския комик Луи дьо Фюнес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лощо, Главчев, лошо

    20 Апр 2024 10:25ч.

    Е как може един смотаняк да очаквате да се държи като държавник. Използвам смотаняк защото този същият напусна безславно като председател на народното събрание защото така му каза бб. Това не е мъж, това е безгласно двукрако.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    20 Апр 2024 10:50ч.

    Който е главанак по рождение, си остава главанак за цял живот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Констатация

    20 Апр 2024 11:26ч.

    Каквото ни задкулисието, такъв ни и премиерът, макар и служебен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    20 Апр 2024 11:33ч.

    Неразумно е да се учудваме и гневим на Главчовите сръдни! Защо ли? Достатъчно е да погледнем снимчицата му. От нея строго гледа едно одъртяло човече - зло, сприхаво, намръщено като градоносен облак. То няма да се кротне, докато не оградушка цялата реколта. Дали Главчо и като млад е бил така намусен и сърдит - това учените тепърва ще установяват. Хипотезата на агропатолози от БАН, изследващи филоксерата по лозята, е, че сприхавият нрав на Главчо днес се дължи на агресивната му и невъзпитана простата. Тя често го буди в най-неподходящото време и го кара да безпричинно да звъни на абонати от адресната книга на телефона му. Така е станало и във вечерта, когато Иран изпрати увеселителни дронове и ракети към Израел. Главчо е бил уведомен от своя набор Мартен да не се тревожи, спокойно да си ляга и обърне внимание на булката си Павлина. Но злият нрав на Главчо, насърчаван от агресивната му простата го подтиква да безобразничи. Той почва да се обажда на всичките си министри. Не успява да се свърже единствено с Димитров и това го разгневява. Главчо така е искал начаса да научи от него дали алжирският дей има точно под носа си грамадна брадавица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пуйчо

    20 Апр 2024 12:01ч.

    Няма как Даниел Митов е "моят кандидат" г-н Главчев, след като НЕ фигурира в правителството, което ПОЛОЖИ КЛЕТВА пред Народното събрание. Що създавате напрежение и що се излагате пред народа и чужбина. Потресаващ мотив за смяна на Ст.Димитров - трябвало да е на линия през нощта, за да се изпрати веднага самолет да прибира български граждани НЕбългари след атаката на Иран в Израел?! Под летящите над 300 дрона с бомби над Израел да мислиш да изпращаш самолет във въздушното пространство на Израел е меко казано неумно. Толкова за първото впечатление от новото първо лице на Дондуков 1.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Главчев искал да бъде и външен министър! Току що го съобщи от АЕЦ Козлодуй

    20 Апр 2024 12:17ч.

    Предложил на президента Радев да издаде указ за премиера Димитър Главчев да бъде и външен министър! Натиска над държавата ни е неистов и недобронамерен, все по-ясно става. Срам за българоуправляващите, срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настъплението на ГЕРБ

    20 Апр 2024 12:22ч.

    Новината е, че Главчев иска да бъде и външен министър. Това е най-новото, което е измислил Борисов и вероятно Данниел Митов ще бъде първи зам. министър. Главчев очаквал указ на президента, за да съвместява двете длъжности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    20 Апр 2024 12:24ч.

    Престанете със заплахите! И глухите разбраха, че искате външното и вътрешно министерство, защото едното прави избори в чужбина, а другото в България! Нали сте големи демократи, какво ви пречи професионален дипломат като настоящия външен министър?! Или държите всички да са неграмотни и да ги манипулира банкянския според поредните му благодетели! Опростачихте цялото общество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жална ни майка

    20 Апр 2024 12:34ч.

    Мъчително и крайно обидно е да се наблюдава как се пържи в собствената си нефелност тази изключително слугинажна бокова калинка. Та той дори сричаше и неправилно изговаряше подготвени от други писмени отговори в НС. Всички знаят, че хаотичното и паническо поведение на Главчев се дължи на Мутрата, който като си отвори устата бухалката Магнитск О'Браян и той вече е яхнал метлата От както Борисов започна да пласира кухите си подлоги в МвнР вече и външна политика нямаме. Н.Младенов, Митов, ГабриелА и куп още боклуци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    20 Апр 2024 12:39ч.

    Свободни интерпретации. Изобщо какъв е тоя въпрос за отговорността? В България отдавна никой не носи отговороност за нищо. Ама за нищо нищо. Важното е да текат комисионните. Толкова безобразно много пари се откраднаха, та сега шефа на сметната палата да ми говори за отговорност. Пълна бутафория.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Партийното поръчение

    20 Апр 2024 12:45ч.

    Този надмина и Денков като плазмодий. Партийното поръчение на Борисов стриктно се изпълнява, щял да бъде външен министър, смях! Вчера след срещата с президента, Главчев не съобщи тази новина. Вероятно след това му е наредено от Борисов. Радев да не издава указ за Кирил Вътев, за да даде възможност на Главчев да бъде и министър на земеделието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Главанак

    20 Апр 2024 12:46ч.

    И тоя кратунко уйде у киреча.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ах, тази истина, ах тази обществена реч

    20 Апр 2024 12:51ч.

    Димитров участва в конференция в София, посветена на Украйна и сигурността в Черно море, която се проведе в рамките на международната "Кримска платформа". Говори се, че са му подали за "ЗАЧИТАНЕ" един готов документ, издържан изцяло в духа на онези "ценности". Същите ценности предполагат, че съответният индивид трябва да се хвърли на пода, да се търкаля и да издава страшни звуци, да върти бясно очите си в орбитите, докато се кълне във вярност и се заканва на РФ и президента и! Говори се също, че Димитров си е позволил недопустима ВОЛНОСТ, като си е позволил да потвърди курса на страната и ангажиментите и, но е пропуснал търкалянето и дивото реване. Това е произвело ужасяващо впечатление в партньорите. Нещата са се влошили поради доста дипломатичното изказване и по отношение на кризата в Близкия Изток. Димитров е съобразил, че там имаме нерешени хуманитарни проблеми - няколко случая на нашенци с тежки проблеми с иранското правосъдие, че това всичко е негов проблем и е решил просто да не прекалява излишно. Не се е търкалял и не е крещял неистово. Второ голямо нарушение. За да подготви участието си, Димитров не е приел веднага изненадващо поискана му среща с американския чиновник. След това той все пак се среща и с помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън, но ... след дъжд качулка! Трето нарушение! За тези "нарушения" Главчев не говори, прави се на смахнат, говори леко несвързано, видимо е отвикнал от обществени изяви и практикуване на обществена реч! Измисля си някакви несъществуващи проблеми с телефоните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи