Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

За хаос в съдебната система предупреждават ръководителите на прокуратурите у нас. Причината - закриването на спецправосъдието. В момента ВСС изслушва ръководители от седем прокуратури във връзка с заложените промени в Закона за съдебната власт. 

"Това, което предстои, е юридическа катастрофа. Всички важни дела ще бъдат унищожени след въвеждането на промените в Закона за съдебната власт", заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНТ. 

Обвинител номер едно определи като "семинарно упражнение в първи курс" заложените промени. Той посочва, че отговорността за закриването на спецправосъдието е на изпълнителната власт. 

Ръководителите на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура се опасяват от "буксуване" на дела. 

Неяснота има и около висящите изпълнителни преписки. Правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви, че закриването на спецправосъдието влиза в сила от началото на юли.

Според ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова има лошо уреждане на някои въпроси, предава БТА.

Налице е противоречие с конвенцията на ООН за борба са трансграничната престъпност, както и с текстове в националното законодателство, смята тя. 

Неуреден е въпросът с прекратените преписки, защото няма да има съд, пред който това решение може да бъде обжалвано, посочи Маджарова. 

По думите й в момента в спецпрокуратурата има стотици преписки и висящи разследвания. По част от тях са назначени експертизи. Някой трябва да поеме отговорност какво ще стане с тях, защото прокурорът може да не успее да се запознае с доказателствата до 28 юли, за да реши преписката, каза още ръководителят на спецпрокуратурата. 

Тя отчете, че в последния месец има над 120 нови казуса, което означава, че спецпрокуратурата продължава да получава сигнали. "И това ще продължи до последния ден. Не е ясно кой ще се произнесе по тези документи в последния ден на работа на институцията и след него", отбеляза Маджарова. 

Създава се правна несигурност. Освен това в момента имаме над 50 случая с европейски заповеди за разследване, по част от тях вече има приложени специални разузнавателни средства, посочи тя. 

Пленумът на Висшия съдебен съвет изслушва седем ръководители на прокуратури в София. До това решение се стигна по инициатива на прокурорската колегия на съвета, решението бе гласувано вчера. 

Причина за изслушването на прокурорските началници са промените в Закона за съдебната власт, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити през лятото. 

На заседанието на пленума на кадровия орган са поканени началниците на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура в столицата. В писмо до прокурорската колегия са поставени въпроси относно изпращането на неприключилите досъдебни производства и преписки по подсъдност на съответните прокуратури в съответния срок. 

Обвинителите искат отговор на въпроса какъв следва да бъде подходът към нерешените досъдебни производства и преписки, също така относно архивите, висящите Европейски заповеди и молбите за правна помощ. 

 

Коментари

  • Pontifex Maximus

    26 Май 2022 15:43ч.

    Юридическа катастрофа си ти и присъствието ти в съдебната система. При това на толкова висока позиция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи