Гешев за законопроектите на ПП и ДБ за службите: Някой отново не чете законите и Конституцията

Гешев за законопроектите на ПП и ДБ за службите: Някой отново не чете законите и Конституцията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Някой отново не чете законите и Конституцията на страната", това бе лаконичният коментар на главния прокурор Иван Гешев за внесените от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" законопроекти, с които се отнемат правомощията на президента върху назначаване шефовете на НСО, ДАНС, ДАР и главния секретар на МВР. Ръководителят на държавното обвинение направи това след лекцията, която изнесе днес пред студенти и преподаватели от УниБИТ.

Отношенията с президента може да са напрегнати, но имаме институционално уважение, подчерта главният прокурор, който обосновано застъпи тезата за върховенството на закона и разделението на властите като стълб на демокрацията.

Иван Гешев е категоричен, че тези законопроекти целят органичаване правомощията на държавния глава, преследват политически цели, рушат устоите на демокрацията и създават предподставки за репресии.

Така главният прокурор влезе в синхрон с президента Радев, който даде същата оценка за внесените от ПП и ДБ законопроекти: "Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане на порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление на министър-председателя. Сега предлагат да се узакони корупционният комфорт".

Главният прокурор подчерта, че внасянето на такъв тип законодателство показва, че в политическото пространство у нас започват да се налагат отречените прийоми на старите авторитарни институции.

"Това е опасно за гражданите!", предупреди Гешев

Тези законопроекти са писани от хора, които са извън Народното събрание и зад тях прозират лични интереси за овладяване на властови ресурс, убеден е главният прокурор.
Без да навлиза в конкретика Гешев даде изключително ниска оценка на експретното ниво на законодателната дейност на Народното събрание.

В нашата крехка демокрация изкушенията са да овладееш правомощията на една власт, за да придобиеш още повече власт, предупреди той.

Политическата намеса върху съдебната система води до реппесии, категоричен е Гешев

На въпрос за опитите за неговото отстраняване Гешев, попита: "Отстраняването на един човек, реформа ли е?

 

Пред студенти и преподаватели от УниБИТГлавният прокурор Иван Гешев каза, че правова държава, върховенство на закона, разделение на властите, демокрация - тези думи, за съжаление, в България се възприемат като клишета от голяма част от гражданите. Те започнаха да се употребяват не с разбиране какво точно означават, а за постигане на определени конюнктурни или политически резултати. Това обаче са основни принципи на демокрацията, стълбове на държавата.

Според него демокрацията, особено в страна като България, е изключително крехка и много лесно може да се пропука. Начинът да не загубим това, което смятаме за дадено, е всеки ден да се борим и да поддържаме тези демократични принципи. Те крепят основата на нашата държава като част от европейското семейство.

Главният прокурор е на мнение, че върховенството на закона е по-стабилно при някои наши европейски партньори, защото те са имали много повече време да развиват, да налагат тези принципи. Имаме проблем със спазването на правилата и с работата в екип. В наш интерес е да наблягаме на спазването на правилата, а не да оцеляваме поединично и да просперираме поединично. Как може да живееш добре в държава, в която 90% от хората около теб не се чувстват добре и не живеят добре?
Важна е гражданската енергия. Няма как да постигнем резултатите, които всички искаме, без да искаме от държавата това, което ни дължи - правова държава, справедливост, сигурност за всички.

 

В България, за съжаление, разделението на властите се абсолютизира. Ние имаме дарба да се разделяме, но това е само едната страна на монетата, наречена разделение на властите, другата е взаимодействието между тях. Конституционният съд казва, че не може между властите да има китайски стени, добави Гешев.

Тревожат ме опитите за овладяване на съдебната власт под формите на пропагандирани реформи. Като юрист виждам закони, които се правят, не за да имат определен резултат в интерес на гражданите и борбата с престъпността, а постигане на някакви краткосрочни политически цели - овладяване на прокуратурата, смяна на главен прокурор, председател на ВКС и на ВАС. 

Историята е показала, че политическата намеса в съдебната власт, води до репресии, до фатален ефект.

 


Източници: epicenter.bg, Facebok.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Георги Ат.

    02 Дек 2022 15:26ч.

    Щом Геши и Радев са в синхрон значи Президентът е в завера с ГЕРБ и ДПС ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами

    02 Дек 2022 16:06ч.

    Ще взема да го харесам тоя Гешев най-накрая, само защото е по-умен от тези, които искат да го няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи