Германска министърка подаде оставка заради почивка след наводненията миналата година

Германска министърка подаде оставка заради почивка след наводненията миналата година

Германската министърка по семейните въпроси Ане Шпигел реши да се оттегли от поста след спорове относно решението й да излезе в отпуск  миналата година съвсем скоро след опустошителните наводнения в провинцията, в която по това време тя е била министърка на околната среда, съобщи Ройтерс.

Шпигел, която е член на Зелените, е първият министър, който напуска федералното правителство на канцлера Олаф Шолц, в което влизат неговите социалдемократи, екологическата партия и либералната Свободна демократическа партия (СвДП).

"Днес поради политическия натиск реших да освободя поста на федерален министър по въпросите на семейството", гласи изявление на Шпигел. Тя обясни, че се оттегля, за да не пострада работата на министерството, което има да изпълнява важни политически задачи.

В неделя Шпигел се извини, че е взела четириседмичен отпуск за семейна почивка малко след бедствието, причинено от наводненията през 2021 г. По това време тя беше провинциална министърка на околната среда в провинция Райнланд-Пфалц, която пострада най-тежко от най-смъртоносните наводнения в Германия от шест десетилетия насам, при които загинаха повече повече от 170 души.

Решението на Шпигел да се оттегли дойде преди регионалните избори следващия месец в Северен Рейн - Вестфалия, германската провинция с най-многобройно население, която също беше силно засегната от наводненията.

Миналата седмица министърката на околната среда на Северен Рейн - Вестфалия също подаде оставка след разкрития, че след наводненията е прекарала много време в Майорка.

Решението на Шпигел да напусне поста си във федералното правителство дойде въпреки подкрепата на Шолц за нея. Съпредседателят на партията на Зелените Омид Нурипур заяви пред журналисти, че решението на Шпигел е правилно.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Детска градина

  11 Апр 2022 20:31ч.

  ................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жизел Каракютукова

  11 Апр 2022 22:06ч.

  !!!!!!!!!!!Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок каза днес, че Албания и Северна Македония трябва да започнат преговори за членство в ЕС през първото полугодие на 2022 година, предадоха германски медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  12 Апр 2022 10:45ч.

  фасаден морал. аре нема нужда. всичко свързано с днешна Европа и т.нар. "Цивилизован Запад" е псевдо. вижда се с просто око от километри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи