Германия затваря магазини и училища до 10 януари

Германия затваря магазини и училища до 10 януари
Всички магазини, предлагащи стоки от несъществено значение, както и училищата и детските ясли ще затворят врати в Германия от сряда, 16 декември, до 10 януари. Това обяви днес германската канцлерка Ангела Меркел след заседание с ръководителите на германските провинции, предадоха световните агенции.

 

Канцлерката Ангела Меркел съобщис, че лидерите на германските провинциите са се съгласили с налагането на по-строги ограничения, след като настоящите не са довели до намаляване на случаите на Covid-19.

Отворени остават само супермаркетите и аптеките, както и банките.

"Принудени сме да действаме и ще действаме сега", каза Меркел.

Като част от стриктните мерки се забранява и използването на спиртни напитки на обществени места от 16 декември до 10 януари, както и продажбата на пиротехника.

От работодателите ще бъде поискано да прекратят работа или да се работи дистанционно.

Мерките ще ограничат още повече социалните контакти. Те се налагат, след като досегашните мерки не възпряха разпространението на вируса.

Въвежда се и забрана на национално ниво на събиранията за 31 декември и за 1 януари.

Германците, които искат да празнуват Коледа със семействата си, трябва да редуцират максимално контактите си седем дни преди семейното събиране. Иначе социалните контакти се ограничават до петима възрастни от две различни домакинства. В периода 24-26 декември контактите също ще бъдат много ограничени и тогава ще имат право да се срещат само най-близки роднини.

Що се касае до забраната за консумация и продажба на продажба на алкохол на обществени места, това нанася нов удар по кафенетата и баровете, които са затворени още от началото на ноември. Много от тях започнаха да продават на улични сергии греяно вино - една германска коледна традиция. Но това породи безпокойство у властите заради струпването на повече хора пред сергиите.

Германия е в частична карантина за 6 седмици, не работят барове и ресторанти. Някои региони обаче вече въведоха по-строги мерки. За последното денонощие страната регистрира нови 20 200 случая на коронавирус, сочат данни на института "Роберт Кох".  Починалите са се увеличили с 321 до 21 787.

И Швейцария пред национален локдаун

Директорът на университетската болница в Цюрих Грегор Цюнд призова за по-строги национални мерки срещу разпространението на коронавируса на фона на разрастването на пандемията в Швейцария, като поиска почти изцяло спиране на дейностите в страната, съобщава днес вестник "Зонтаг цайтунг", цитиран от Франс прес.

"Необходим е национален локдаун. Няма да го избегнем," каза пред изданието Цюнд. Според него от средата на декември до средата на януари животът в Швейцария до голяма степен трябва да бъде спрян. Той призова за затваряне на магазините, ресторантите, музеите и спортни съоръжения. Цюнд също така настоя да се забрани карането на ски и да бъде задължително носенето на маски навсякъде.

Според вестника петте университетски болници в Базел, Берн, Цюрих, Лозана и Женева тази седмица са изпратили писмо до министъра на здравеопазването, за да изразят "голямото си безпокойство от сегашната ситуация."

"Натискът върху болниците остава висок, а ситуацията с медицинските сестри е критична", се казва в писмото от петте болници, които очакват трета вълна от вируса през януари.

Здравната ситуация в Швейцария, която е с едно от най-високите равнища на заразяване в Европа, не е била толкова лоша - с около 5000 нови случая на ден спрямо няколкостотин по време на първата вълна, а делът на положителните тестовете остава твърде голям.

Въпреки сложната ситуация правителството не обявява извънредно положение, както при първата вълна, което позволява въвеждането на еднакви национални мерки за 26-те кантона.

По-рано тази седмица правителството нареди ресторантите, баровете и магазините да затварят в 19 ч. в повечето райони на страната. Новите мерки са в сила до 22 януари. В по-слабо засегнатите от пандемията райони се разрешава по-късно затваряне - в 23 ч.

Решението за тези мерки бе взето след обсъждания между правителството и местните власти. Те се отнасят и за събития и културни дейности, които са ограничени до групи от по петима души.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • той е тука

  13 Дек 2020 14:54ч.

  Танте АнжелО, той ще се скрие под тезгяха и пак ще излезе, като отворите на 11.1.2021. Защото това значи, че отваряте на 29 декември 2020, демек на датата на избиването на младенците от Ирод. Защото само лековерните вярват, че Земята се движи по йезуитския ви календар. А за 13-те по 1000, кой ще плаща? А, лельо? Кой?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • падналият атгел

  13 Дек 2020 15:13ч.

  Какво да очакваш от него

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужаст

  13 Дек 2020 15:55ч.

  На 16 декемви до 10 януари през коледната ваканция немзите затварят училищата Ужаст ужаст ... А тук тъпунгирите са занворили училищата от февруари месец с прекъсваниа он 4 седмици Съд съд и съд за българите нарушаващи правото на образование и спорт на децата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Ганьо

  13 Дек 2020 16:53ч.

  Германците са толкова дисциплинирани и съвестни като народ, че и без нарочни забрани и норми, те пак ще спазват правилата на епидемията. А тук премиерът обеща, че ще "отвори всичко на 21.12.", което значи ....не ни се мисли какво ще стане след 7-8 януари Тук властта слуша кръчмарите, собствениците на молове, бардаци, барове, чалготеки, фитнес-клубове, нощни барове, бутици, магазини за козметика, скъпи дрехи и други парвенюшки неща. Беден народ с една забогатяла от далавери малка прослойка от простаци и парвенюта, които управляват държавата, а народът измира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  13 Дек 2020 17:02ч.

  бай Ганьо на 13.12.2020 в 16:53 Абсолютно. Същото стана пролетта в Бергамо и гробищата не можаха да поемат починалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Измама

  13 Дек 2020 17:30ч.

  Назаем от „ха ха ха на 13.12.2020 в 14:10”: Разкажете за скандала с ПСР тестовете в Германия, не ни облъчвайте с глупости... покажете как два теста с една и съща течност, дават различни резултати. Покажете думите на Майкъл Шнедлиц в австрийския парламент за измамата с тестовете: https://www.facebook.com/180102758673855/videos/308678887000827 Просто показвайте истината! Кока-кола, сокове, чайове - всичко е болно от коронавирус... покажете истината! https://www.europereloaded.com/coronavirus-scandal-breaking-in-merkels-germany-false-positives-and-the-drosten-pcr-test/ Всичко е една огромна лъжа! Престъпление срещу човечеството, което ще получи възмездие!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  13 Дек 2020 17:33ч.

  Християните са нежелани, нямат вече право да празнуват и ако имате мозък, ще забележите, че УЖ пиковете са все около християнските празници ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Пасков

  13 Дек 2020 17:58ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=0MZvHYieHaM&list=PLwTQSBo6gRpHMl8vYbf4XHyFqSBtNgB4f 39.4K subscribers С подкрепата на Патреон: https://www.patreon.com/plamenpaskov Благодарение на Вас борбата със СМРАД напредва! Ковидни приказки, скъпи предложения към НОЩ. 11.12.2020 00:03 1. Как върви работата по новия вирус, Бил? 08:29 2. Болен, но не от модни болести... 14:43 3. Официално институционално предложение: €350,000!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елена Гунчева

  13 Дек 2020 18:15ч.

  Едно съвсем "случайно" съвпадение... https://ic.pics.livejournal.com/matveychev_oleg/27303223/21170166/21170166_600.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия

  13 Дек 2020 20:23ч.

  Ако разхлабят мерките- Господ да ни е на помощ! Ще трябва да търсим спасение навън- Германия или другаде в културния свят- там да се лекуваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи