Германия: Русия прекрати ядрените заплахи след международната реакция

Германия: Русия прекрати ядрените заплахи след международната реакция

Доставките на двигатели за бойни дронове от Иран също ще влязат в черния списък на Евросъюза

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Рискът Москва да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна намаля, защото международната общност "постави червена линия" на Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

"Едно нещо се е променило за момента: Русия спря да заплашва с използване на ядрени оръжия", каза канцлерът в интервю за германската медийна група "Функе" и за френската "Уест Франс". Според него това е последица от факта, че международната общност, включително Китай, "е поставила червена линия" пред Москва по този въпрос.

Германският лидер смята, че неотдавнашното му пътуване до Китай е дало резултат в това отношение: "По време на посещението ми в Пекин заедно с китайския президент Си заявихме, че не трябва да се използват ядрени оръжия. Скоро след това страните от Г-20 потвърдиха тази позиция.

Действително - след няколко заплахи за използване на ядрени оръжия от страна на руски официални лица през последните месеци, вчера президентът Путин заяви, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на такава атака.

"Смятаме оръжията за масово унищожение, ядрените оръжия, като средство за защита. (Използването им) се основава на така наречения "ответен удар": ако ни ударят, нанасяме ответен удар", добави руският президент.

Олаф Шолц взе отношение и по скорошната полемика, предизвикана от френския президент Еманюел Макрон, който смята, че на Русия трябва да се дадат гаранции за след края на войната в Украйна.

Германският канцлер призна, че в дългосрочен план ще възникне въпросът за архитектурата на сигурността.

"Приоритет е Русия да прекрати войната незабавно и да изтегли войските си. Вярно е, че тогава въпросът е как да гарантираме сигурността на Европа. Разбира се, ние сме готови да обсъдим с Русия контрола върху въоръженията в Европа. Предложихме това преди войната и позицията ни не се е променила", добави той.

Девети пакет санкции срещу Русия

Европейската комисия предложи да бъде наложен нов, девети пакет санкции срещу Русия. Този път те ще са насочени срещу още висши командири от въоръжените сили на Русия, доставките на двигатели за дронове, три банки, медии и десетки държавни служители.

"Русия продължава да причинява смърт и разруха в Украйна. Тя умишлено се насочва към цивилни граждани и гражданска инфраструктура. Но ние подкрепяме Украйна и ще накараме Русия да си плати за своята жестокост", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз вече наложи осем пакета от санкции на Русия, откакто тя започна войната в Украйна на 24 февруари. За постигане на съгласие относно новия пакет е необходимо единодушно решение на всички 27 държави членки.

Фон дер Лайен заяви, че сега ЕС ще се стреми да добави "почти 200 физически и юридически лица" към черния си списък за забрана на визите и замразяване на активите, който включва военни, министри и фирми от отбранителния сектор. Еврокомисията предлага също така да бъдат наложени санкции на още три банки, включително на Руската банка за регионално развитие.

ЕС обмисля да наложи и забрана за доставка на двигатели за дронове на Русия и Иран, откъдето руската армия също се снабдява с безпилотни военни летателни машини. Освен това на прицел е и свалянето от ефир на още медийни четири канала на "руската пропагандна машина" и забрана за нови инвестиции в миннодобивната промишленост в страната.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Гост

    08 Дек 2022 8:47ч.

    Докато ЕС заедно с САЩ експлоатират територията на Украйна като натовския полигон ще има заплаха за мирни граждани на Европейския континент. Не е лошо Шолц да опресни своите знания по история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    08 Дек 2022 8:59ч.

    Много са ми смешни разни балтийски републики, Полша и т.н. Дървят се на руснаците щото имат един бабаит зад тях. Ако сте мъже дървета се сами, без бабаита. Ама те мъжете взеха да привършват с тези истанбулски конвенции!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    08 Дек 2022 10:06ч.

    Тия щампи вървяха преди комичната армия на Путин да стане за смях в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • напушване на смях от жалката перспектива на който и да е западащ играч

    08 Дек 2022 10:20ч.

    На тоя отчаян малоумник, напсал наглото горно постче трябва да му припомним, че в тоя конфликт Русия е сама срещу целия Запад. Хайде да си те представим тебе в тая роля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Дек 2022 9:02ч.

    Абе, тия у ред ли са? Чуват ли се, какво говорят? Много тъпо. Първо, казват, че Русия се готви да използва ядрено оръжие, като руснаците си мълчат, после Русия казва, че никога не е казвала, а те - Русия се отказа да ползва ядрено оръжие. Що за идиотщина? Ядреното оръжие не е обещание, то се използва последно, когато врагът не го очаква. Ясно какви ни управляват, ами да идват онези лекари с белите ризи с дълги ръкави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Дек 2022 9:06ч.

    Шолц съвсем е скъсал с реалността. Според руската военна доктрина ядреното оръжие е средство за защита и Путин никога не е казвал обратното. Твърденията на фон дер Лайен няма да коментирам, те са по-бесмислени и от тези на Шолц.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    08 Дек 2022 10:24ч.

    Доколкото разбрах, трябва да благодарим на другарят Шолц за преминалата ядрена заплаха! Другарю Шолц , ти си луд за връзване педераст!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Дек 2022 10:32ч.

    Да , от изявленията му излиза, че е спасил човечеството :) Благодарим ти, спасителю наш Шолц.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е

    08 Дек 2022 9:14ч.

    за референдум. За членството ни в ЕС и в НАТО. Но първо - за членството ни в ЕС - да или не. БУЛЕКЗИТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    08 Дек 2022 9:21ч.

    Те и на Ким чертаят червени линии.Но той гърми по някой снаряд и не го закачат.Русия за 30г. ''партнерстване''е в поза партер.И и се точат.Жужо вика докато .....няма.Е жалко човече наистина.Наместо да подравни Дрезден както го подравниха САЩ той -няма няма.Е сега ония с голите............му се подиграват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    08 Дек 2022 10:04ч.

    Не е въпросът, че Ким и Путин се дървят на Запада, а как живеят хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Дек 2022 10:13ч.

    До Ким Чен Ун - ти защо гледаш в чуждата паничка? В България минималната пенсия е 467 лв. и с нея живеят повече от 1 млн. души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Едно нещо се е променило за момента: Русия спря да заплашва с използване на ядрени оръжия"

    08 Дек 2022 9:24ч.

    някой може ли да посочи поне един цитат от официално лице на Русия, което открито и недвусмислено да е заплашвало "международната общност" с ЯО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от лъжи за промити мозъци!

    08 Дек 2022 10:00ч.

    Вие овикахте света с лъжата, че Русия ще използва ядрено оръжие, не Русия. От вас ли се уплаши Путин - от Лебервурста ви ли, от невежата ви кухарка на вънкашните афери ли, или от фон-дерката ви. Или трябва да надвикате признанията на Тантето ви от вчера?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Дек 2022 10:17ч.

    +++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    08 Дек 2022 10:03ч.

    Др. Си му дръпна ушите на джуджето и то си седна на задника. Явно това работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Дек 2022 10:16ч.

    Много са ти тъпи опорките. От Козяк напразно си дават парите за теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Дек 2022 13:01ч.

    Ким, а кога КБЖ е правил пакости? Би ли ни дал една негова цитата, с която плаши с ядрено оръжие. Щото така излизат на аба думите ти. Един вид тъпа пропаганда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иди доказвай, че нямаш сестра

    08 Дек 2022 10:33ч.

    По-скоро помня оная грозната англичанка, дето попита, за какво са ни ядрени оръжия, ако няма да ги използваме и мераците на Зеленски за такова оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Дек 2022 10:34ч.

    За думите на Шолц-"Докато истината си обува обувките, лъжата е обиколила света''. Тази поговорка важи с пълна сила за САЩ, Англия, страна 404, ЕК...Да не забравяме и признанието на фрау Меркел за Мин. споразумения, французите все още мълчат...защо ли?Макрон е много словоохотлив, но сега не коментира-поне казаното от фрау М.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Дек 2022 10:43ч.

    Оланд е подписал споразуменията от френска страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Дек 2022 11:14ч.

    Дали Оланд или Макрон -това е решение на фр.държава. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Дек 2022 21:31ч.

    Имах предвид, че Оланд сега е наред за изповед, след Порошенко и Меркел :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    08 Дек 2022 10:54ч.

    Тая война се сведе до обикновен териториален грабеж. Нищо друго вече няма в нея. В момента рекетират украински фермери да прехвърлят земите си на руски арендатори. Жалка работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалка работа си действително с тъпите си лъжи

    08 Дек 2022 11:13ч.

    И с още по-тъпия си ник, измекярино. И вонлива. Колкото и да ти плащат, няма да намериш такъв сапун, който да ти измие вонята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Дек 2022 11:11ч.

    "Украински" ознчава, че въпросният фермер живее на територия, контролирана от Украйна. Я обясни как точно руснаците успяват да го рекетират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    08 Дек 2022 11:55ч.

    Тя работата стана, като със сестрата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    08 Дек 2022 18:55ч.

    Шолц разказва за своите желания, сякаш са действителност. Въпросните висши командири от въоръжените сили на РФ и без това нямат навика да чакат покорно пред КПП за да пресекат границата. Те я пресичат със собствени умения и средства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи