Германия пое ръководството на силите на НАТО за бързо реагиране

Германия пое ръководството на силите на НАТО за бързо реагиране

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В началото на новата година Германия пое ръководството на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 войници, като 8000 от тях са военнослужещи от германските въоръжени сили.

Идеята на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност е да могат да бъдат разположени където и било в рамките на от 48 до 72 часа.

НАТО окачествява тези си сили, чието ръководство се сменя всяка година, като ключов елемент от системата за възпиране и отбрана в Европа.

"Докато незаконната война на Русия в Украйна продължава да застрашава мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отбранява всеки сантиметър от територията на алианса", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску в Брюксел преди настъпването на новата година.

Другите осем държави от НАТО, които участват в многонационалните сили тази година, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.

Силите с много висока степен на готовност на НАТО бяха създадени на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г., в отговор на руската анексия на Крим, припомня ДПА.

Междувременно косовският министър-председател Албин Курти призова НАТО да увеличи мироопазващите си сили в Косово, след като етническото напрежение със Сърбия отново се разпали, предаде ДПА.

"Значително увеличаване на броя на войниците и военното оборудване на НАТО в нашата страна би подобрило сигурността и мира в Косово и в целия регион на Западните Балкани", заяви Курти пред германския вестник "Велт".

Ръководените от НАТО сили КейФОР са натоварени със задачата да гарантират сигурността в Косово от 1999 г., след войната за областта, приключила през същата година. Те се състоят от близо 3800 войници от над двайсет държави.

Косово, което днес е населено почти изцяло с етнически албанци, бе част от Сърбия, но през 2008 г. обяви независимост, която Белград и до днес не признава.

През последните седмици косовски сърби издигнаха барикади на десетина места в Северно Косово и блокираха пътищата за достъп до два гранични пункта със Сърбия. Те протестираха срещу ареста на бивш сръбски служител на косовската полиция, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи.

В края на декември напрежението се засили, но след това отслабна, след като сръбският президент Александър Вучич обяви, че барикадите ще бъдат премахнати.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • паф

    01 Яну 2023 20:09ч.

    и как ще ни защитават нас? едно самолетче прелетя през целия ЕС и кацна в буховци и досега никой нищо не разбра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един българин

    01 Яну 2023 21:40ч.

    Да де, ама ако в самолета е Брендо и наркотици за шитване, не може да се говори нищо. Който трябва, е разбрал – на нас няма да кажат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косово "през 2008 г. обяви независимост, която Белград и до днес не признава"

    01 Яну 2023 22:56ч.

    и САЩ и 9/10-ти от света не признават,... ама Косовари - "те имали право да избират", дори и без Референдум, но другите - НЕ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горките сили

    02 Яну 2023 8:44ч.

    Сега ще им направят педерастията задължителна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горките сили 02 Яну 2023 8:44ч. Сега ще им направят педерастията задължителна

    02 Яну 2023 10:07ч.

    Точно! При ръководители германци това ги чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    02 Яну 2023 8:54ч.

    Не разбирам какво точно са "поели" славните германци, ама да внимават да не ги "поемат" руснаците, че ще го "поемат" на два ката за две седмици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеята на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност е да могат да бъдат разположени където и било в рамките на от 48 до 72 часа.

    02 Яну 2023 10:06ч.

    Силите на НАТО, а вероятни и онази част от тях, която е "с много висока степен на готовност" са специалисти по разполагане. И като се разположат, к'во?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    02 Яну 2023 11:57ч.

    Наследниците са запазили план "Барбароса". А сега наужким те ще ръководят американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи