ГЕРБ: Ще бъдем в пленарна зала, когато се обсъждат законите, свързани с бюджета и Плана за възстановяване (видео)

ГЕРБ: Ще бъдем в пленарна зала, когато се обсъждат законите, свързани с бюджета и Плана за възстановяване (видео)

Нашата парламентарна група ще бъде винаги в зала, когато се обсъжда закон, касаещ План за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС, както и Закона за държавния бюджет, съответно бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на брифинг на партията.

"За да няма спекулации по отношение на това, защо ПГ на ГЕРБ-СДС не е в пленарна зала, за да осигури кворум, съм длъжна да кажа няколко неща. На проведения тази сутрин председателски съвет отново беше представена програма за седмичните заседания на парламента, която е извън обществения дневен ред. На председателски съвет заявих на всички колеги, включително и на настоящия председател на НС, че дневния ред на обществото е предложенията по Закона за държавния бюджет, съответно бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Нашата парламентарна група направи своите предложения по законопроектите ДОО и НЗОК.

Нашата парламентарна група внесе част от предложенията по закона за държавния бюджет и осигуряването на ръст на пенсиите за българските пенсионери. Нашата парламентарна група настоява обсъжданите законопроекти в пленарна зала да са от дневния ред на българското общество, от дневния ред на България и на Европа.

Ние предложихме на председателски съвет да се изработи дневен ред, който отговаря на обществените очаквания, а именно - всички законопроекти, които касаят средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, защото вече няколко дни се спекулира и с тази тема. Този законопроект, който е внесен в програма за работа на НС, е законопроект за гласуване на първо четене и е внесен от МС на 2 юни. Нищо друго по темата План за възстановяване и неговите законодателни измерения няма постъпило в деловодство на НС. В този смисъл отново заявявам, че нашата парламентарна група ще бъде винаги в зала, когато се обсъжда закон, касаещ План за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС", обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Втората тема, по която ние ще бъдем в пленарната зала, ще бъде закона за държавния бюджет, съответно този за ДОО и НЗОК. Имаме направени предложения, ще ги защитаваме и те гарантират, че парите, свързани с доходите на българските пенсионери, свързани със защита на най-уязвимите групи от нашето общество, ще бъдат подкрепени. Третата тема, която излиза и извън рамките на българския парламент и е тема от дневния ред на Европа, е темата за РС Македония. И тук имаше редица спекулации - нека отново да подчертая, че МС не е внесъл проект за решение в НС, това направиха две от парламентарните групи.

С 1/3 от членовете на външната комисия предложихме да има извънредно заседание на комисията по външна политика, на която да се обсъдят тези два проекта за решение. Колкото е нужно да се дебатира в комисия, колкото е нужно да се дебатира в пленарна зала, но това решение, тези проекти за решение, да станат част от дневния ред на парламента. Такова заседание, въпреки че по правилник има всички условия, не е свикано и до този момент. Разбирам, че председателят на комисията по външна политика вече не отговаря включително на обаждания на нашите колеги-членове на тази комисия и не се знае кога ще бъде свикано това заседание, за да има достатъчно време то да бъде обсъдено и взето решение по двата проекта за решения. Гарантираме, че ако днес външната комисия свика заседание, обсъди и гласува тези проекти за решения, ние в утрешния ден ще бъдем в пленарна зала, за да защитим нашия проект за решение и да гласуваме", допълни Атанасова.

"Второ и много важно уточнение - по отношение на точка първа от предложения дневен ред за избор на председател. Когато предложихме на колегите от другите парламентарни групи този избор да се проведе в рамките на няколко дни след оставката на г-н Минчев, нито една от ПГ на управляващата тройна коалиция към онзи момент, не се съгласи с довода, че има ръководства на партиите и трябва да се вземат решения в какъв формат. Има законно установена процедура по правилник, този срок е 14 дни, в този срок могат да се приемат процедурни правила и в този срок могат да се номинират кандидати", каза още тя.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи