ГЕРБ иска да бъде свикван КСНС заради изявленията на Русия

ГЕРБ иска да бъде свикван КСНС заради изявленията на Русия
Опозицията поиска правителството да подкрепи искането им за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) относно желанието на Русия НАТО да изтегли войските си от Румъния и България. "Очакваме позиция на правителството за незабавно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност", каза народният представител Даниел Митов (ГЕРБ-СДС), след като в пленарна зала бе изслушан министър-председателят Кирил Петков.

 

По-рано днес от ГЕРБ-СДС поискаха, освен премиера, в парламента да дойдат министърът на външните работи и министърът на отбраната. Единствено министър-председателят се отзова на искането на опозицията. В пленарната зала Кирил Петков заяви, че България е суверенна държава, която отдавна е направила своя избор, ставайки член на НАТО. Той призова Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението.

 

Даниел Митов оцени позицията, представена от премиера Петков като ясна и до голяма степен в подкрепа на направената по-рано днес декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В нея се настоява правителството и президентът незабавно да вземат недвусмислена позиция по руските заплахи и поведение.

 

"Очаквахме нещо по-детайлно, което да дава яснота накъде върви България в тази ситуация, да вземете отношение по поведението на министъра на отбраната, който се появява на антинатовски протести и изразява лични мнения, които не е много ясно защо контрастират с вашето. Очакваме ясна позиция по отношение на това, какви мерки и каква позиция ще заеме България в НАТО. Очакваме позиция на правителството за незабавно свикване на КСНС и как вие оценявате по-широкия геополитически контекст, в който се намира България", заяви Митов.

 

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България" (ДБ), изрази удовлетвореност от бързата реакция на премиера, който по думите му от най-високата трибуна е заел ясна позиция в полза на българското членство в НАТО и в полза на нашата воля да развиваме своето партньорство за сигурност със страните от НАТО. "Ние от ДБ ще подкрепяме в рамките на управляващата коалиция усилията на правителството за развитие на нашата принадлежност към НАТО", каза Иванов.  

 

Цончо Ганев заяви, че депутатите от ПГ "Възраждане" считат, че единствено българският народ има право да решава какви войски ще има на българска територия. "Тези въпроси не могат да бъдат обсъждани от чужди държава. Недопустимо е Вашингтон или Москва да се разпореждат с българската отбрана и българската външна и вътрешна политика. България няма нужда от конфронтация", каза той. В становището си от "Възраждане" осъждат наличието на американски бази на територията на България и намесата на чужди държави в отбраната ни. 

 

 

Коментари

  • Кеф се на....

    21 Яну 2022 16:17ч.

    Бг РУСОФОБИТЕ, Които ПРЕДСТАВЯТ ИНТЕРЕСИТЕ На ГОСПОДАРИТЕ За "наши"....Въшки сте а не управници.Радвам се че емигрирах!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази нощ.....

    21 Яну 2022 16:23ч.

    Отново са тествани "Цирконите" успешно така че Русия , която не е разпадащата се СССР , ще направи всичко за държавата си!Това за натовци е лошо, неправилно, грешно....плача от умиление. ..Вън НА ТО от БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОПГ ГЕРБ „Гешефт Груп“

    21 Яну 2022 16:46ч.

    Ако НЯМА войски на Националната Атлантическа Терористична Организация - НАТО в Булгаристан, Русия НИКОГА няма да ни нападне !!! Защото знаят, че ще ги посрещнем с музика и песни !!! Това споделиха журналисти от „Соросоидна Правда“, „Реститутски Зов“,"Козяшка мисъл","Гъдел нюз"и “Фекалий Нюз“ на ОПГ ГЕРБ „Гешефт Груп“!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На някои ин запари под краката

    21 Яну 2022 16:50ч.

    На някои взе да им пари под краката само от едно искане на Русия. Какво ли ще стане, не дай боже някой нашмъркан плиткоумник от нато да провокира военен конфликт с Русия? Какво ще правят продажниците от всички политически партии, когато руските "Калибри" и "Циркони" се стоварят по американските военни бази на наша територия? Никой няма да шукне, защото са само едни "книжни тигри"! Как ли ще изглежда "Къдравата Сю" с каска и противогаз? За "патриотарите" вече имам представа от вожда им със синята каска сложена наопаки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • беновска лапа

    21 Яну 2022 17:31ч.

    ТОВА НЕЩО МИТОВ ВИЖДАЛ ЛИ СЕ Е В ОГЛЕДАЛО ,БАСИ МОИМ ГО ПРАСНА В ТЪМНОТО МИНАВА ЗА ЖЕНСКА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз искам

    21 Яну 2022 17:53ч.

    И аз искам политиците да си вършан съвестно работата с грижата на добър стопанин на България, да не крадат, да не продават страната, да не се навеждат, като видят на улицата долар или евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    21 Яну 2022 18:27ч.

    И? Като се съберете какво ще правите? От такива като вас, нищо не зависи! От политическа гледна точка условията на руската федерация са висш пилотаж в шахматната игра. Те не касаят колониалните администратори! Българският народ никога не е избирал да бъде член на НАТО, защоот никой не го е питал! Ето какво казват, онези, от които зависи крайният резултат: Блинкен: Разговорът бе "откровен и съдържателен". Лавров: Чакаме писмен отговор от САЩ за гаранциите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Д. Чолаков

    21 Яну 2022 20:10ч.

    ГЕРБ са точни и печени, както винаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    21 Яну 2022 22:03ч.

    Гледам го този и се чудя няма ли един български политик, който да не е американски пудел? Седнали да се състезават, кой е по-предан на американците та да се докопа до властта с помоща на машинките за гласуване! Правят се на неразбрали и се пишат патриоти, че ние сме си решавали дали да има чужди войски у нас, сякаш някой са питали, когато ни набутаха в НАТО! Руснаците ясно го казаха-искат да се изтеглят чуждите войски от България (в случая американски, ами ако бяха турски, какво правим?) и нищо повече. Никой няма други претенции към нас. Дори не казват, че трябва да излизаме от НАТО! Просто не искат на наша територия да има американски войски и оръжия, които могат да се насочат към тях! Какво толкова трябва да се обяснява? Какво ненормално има в исканията им? Просто те отстъпваха, отстъпваха, но вече няма на къде! При това е срамно за български политици да искат да се разполагат чужди войски на наша територия. Вместо да приветстват шанса да бъдем независими, седнали да искат чужда зависимост. Ботев и Левски се обръщат в гробовете си при тези напъни на нашите пудели! На всичкото отгоре благодарение на Русия и руското оръжие ние сме държава, а за благодарност ние предоставяме територията си за нападение на братска православна Русия! Тази черна неблагодарност Господ няма да ни прости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кинолог

    21 Яну 2022 22:13ч.

    Тъй като има добродушен и весел нрав, тя и до днес е предпочитан семеен любимец и обичан компаньон особено за деца. Болонката обича упражненията и игрите, лесно се нагажда към стопаните си и обикновено е в добро здраве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи