ГЕРБ: "Продължаваме промяната" повтарят приоритетите на кабинета, срещу който гласуваха

ГЕРБ: "Продължаваме промяната" повтарят приоритетите на кабинета, срещу който гласуваха

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Без изненада част от политическите опоненти на "Продължаваме промяната" се изказаха не особено ласкаво за кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател. От ГЕРБ и "Възраждане" намекнаха, че едва ли ще се отзоват на поканата за разговори в търсенето на общи политики и последващо съставяне на правителство.

Лидерът на депутатите на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова определи поведението на "Продължаваме промяната" като девиантно, а опитите им за съставяне на правителство - като коалиционен кръжок. Тя използва факта, че Денков е бил зам.-министър в кабинета на Бойко Борисов, за да заяви, че може да се говори за модела "Борисов - Радев - Петков", и попита дали заради това, че е бил зам.-министър на Меглена Кунева, това означава, че НДСВ или тройната коалиция се завръщат.

"Някои твърдят, че вторият ешелон на ГЕРБ може да оглави кабинет на "Продължаваме промяната", заяви тя, цитирайки колегата си Тома Биков, въпреки че по-рано днес самият Денков каза, че никога не е бил кадър на ГЕРБ.


"Мандат на "Продължаваме промяната" е неуместно дори да питате дали ще подкрепим. Някои ги наричат шарлатани, други аматьори, смятате ли, че искаме да разговаряме с такива хора. Особено след всичко, което чухме в една пленарна зала", каза Атанасова и добави, че според нея кандидатурата на Денков е обречена.

Атанасова заяви, че никой все още не е поканил ГЕРБ на разговори, нито пък им е връчен и мандат, а на въпрос дали партията на Бойко Борисов ще подкрепя политиките, които сочат от "Продължаваме промяната" за приоритет, като Шенген и Еврозоната, посочи, че ден по-рано те не са подкрепили същите теми в програмата на проф. Габровски.

"Това поведение на моменти е девиантно - не може да отречеш приоритетите на едно правителство, а после да ги преповториш в свое писмо", каза председателят на парламентарната група.

По думите ѝ партията на Кирил Петков и Асен Василев си правили "коалиционен кръжок", затова ГЕРБ отказали да участват в председателския съвет, на който било обсъдено писмото на "Продължаваме промяната" към останалите парламентарни групи. "Само преди 2 седмици тези, които сега се скриха зад вратите на председателския кабинет, настояваха за публични разговори. Ние искаме публични разговори, за да заявим на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" мнението си не само за евентуалния им кабинет на малцинството, но и за всичките им приоритети", добави Атанасова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също заяви, че партията му няма да се отзове на поканата за разговори с "Продължаваме промяната". Той определи като "подигравка с Народното събрание" кандидатурата на акад. Николай Денков, защото по думите му в момента, в който този човек напуснал системата на образованието, предизвикал мощна колективна въздишка на облекчение сред всички, които работели в системата. Според Костадинов ГЕРБ и "Продължаваме промяната" предлагат едно и също и затова няма да подкрепят и втория мандат.

От ДПС запазиха мълчание по въпроса, както и от БСП. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев беше лаконичен, като каза единствено, че се водят разговори и всяка кандидатура е приемлива.

В подкрепа на номинацията на Николай Денков се изказа единствено съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той го определи не само като експерт, но като човек с ясна политическа кауза - образованието. По думите му тя може да е основа не просто за излъчване на някакво кратковременно управление, а и за дългосрочен политически курс на страната. Според Иванов кандидатурата на Денков подсказва "продължаващи политически знаци, търсене на диалогичност и малко по-различен формат на експертност" и затова има много смисъл в нея.

Лидерът на "Да, България" коментира и въпроса за министерските постове в бъдещия проектокабинет. По думите му ситуацията е толкова сложна, че едва ли някой гледа на министерските постове като на нещо привлекателно. "Ако сключим коалиционно споразумение за управление с "Продължаваме промяната", това означава, че ще споделим отговорността за действията на този проектокабинет, включително и чрез свои хора в него. Но това е въпрос за носене на отговорност, а не за наши претенции за места в изпълнителната власт", добави той.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

  • НАТО Мантрите за Ф-16

    15 Дек 2022 18:33ч.

    Само в угода

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Дек 2022 18:36ч.

    деса е уникална поетеса! Колкото всеки нагаждач!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    15 Дек 2022 18:41ч.

    Което означава, че не приоритетите и политиките са проблема, а чия да бъде властта. Всъщност всички приоритети, икономически и социални намерения са само смокиново листо, зад което прикриват жаждата за власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААА

    15 Дек 2022 19:55ч.

    Другара Денкич е несравнимо по-голям интригант и мръсник от доктора. Може да мине за премиер на мафиотска държавица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Дек 2022 22:17ч.

    "Стефан Янев беше лаконичен, като каза единствено, че се водят разговори и всяка кандидатура е приемлива." - Уникално!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи