ГЕРБ към Денков: Познаваме ви добре, бяхте наш зам.-министър, но сега влизате в роля на кукла на конци

ГЕРБ към Денков: Познаваме ви добре, бяхте наш зам.-министър, но сега влизате в роля на кукла на конци

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Неприятно започнаха консултациите на кандидат-премиера на ПП Николай Денков с парламентарните формации. От ГЕРБ-СДС дойдоха единствено, за да обяснят, че няма да го подкрепят, защото го смятат за "кукла на конци" на водачите на ПП Асен Василев и Кирил Петков. Веднага след това депутатите на Бойко Борисов напуснаха срещата.

На срещата дойдоха представители на "Демократична България", БСП и "Български възход". Поканата приеха и от ГЕРБ. Макар и с малко закъснение, към срещата се присъединиха и ДПС, забавени поради други ангажименти.

"Възраждане" твърдо заявиха, че няма да седнат на една маса с ПП. 

Целта на срещата е да обсъдим кои могат да са приоритетите, които да ни обединят, обясни в началото акад. Денков.

Сред изброените от него приоритети са намаляване на неравенството в обществото, чрез увеличение и на минималната работна заплата, както и на заплатите на медици и учители, индексация на пенсиите. За бизнеса се предлага облагане на свръхпечалбите в енергетиката, приемане на законите за плана за възстановяване и много други мерки.

След встъпителните думи от ПП помолиха медиите да излязат, но ГЕРБ се противопоставиха.

Като системна евро-атлантическа партия и с уважение към избирателите, ние много отдавна сме преценили щои са важните теми за България и сме ги поставили на обсъждане, обясни шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова. Считаме обаче, че този разговор е дълбоко закъснял. Търси се подкрепа за втория мандат, след като са изгорени много мостове.

Влизате в ролята на кукла на конци и зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите на лидерите на ПП, обърна се Атанасова към Денков. И обясни, че те не могат да бъдат номинация в правителство, за което се търси консенсус.

Поздравления за вас, ние ви познаваме добре, бил сте зам.-министър в наше правителство, имате своите качества,  каза още Атанасова. Силно ни притеснява, че без програма, без подписан официален документ от лидерите на партиите, нашият разговор ще се изчерпа дотук, допълни тя. Желая ви успех, ако намерите съмишленици, нашият вот ще го видите в пленарната зала, каза още Атанасова и тя и Томислав Дончев напуснаха срещата.

Щом говорим за горени мостове, трябва да започнем от свалянето на правителството на ПП. Затова да не се връщаме назад, а да гледаме напред. Към политики и как да се намери съгласие по тях, отговори Денков.

 

Георги Свиленски от БСП пък бе доволен, че е отпаднало първото условие на ПП - за Изборния кодекс.  Това бе притеснително за нас, каза зам.-шефът на лявата група.

Разбирам опитите да се намери виновник за пред избирателите за това, че няма правителство. Но България има нужда от правителство и политиците трябва да положим всички усилия това да се случи, да преодолеем разделителните линии, допълни Свиленски. И изброи общите политики, които имат с ПП.

Той похвали кандидатурата на акад. Денков, но обясни, че това не е достатъчно, за да има правителство, напомняйки за проф. Габровски и първия мандат.

Без да бъде разглеждано като ултиматум, но за Изборния кодекс подходът е чисто конструктивен - може да обсъдим различни варианти, в които да бъде отчетен вашия приоритет, но и машинното гласуване да се запази. Включително и търсене на машинно броене, както предлагат ДПС. Но това не може да стане бързо, категоричен бе Денков. Той обясни, че е възмутен от начина, по който е било представено машинното гласуване, защото не е справедлив. Нека рестартираме тази тема, допълни той. 

Изборният кодекс стои на дневен ред, но нека да търсим това, което ни обединява, каза още Денков. 

Мустафа Карадайъ използва темата за изборите и попита Денков каква е оценката му за Кирил Петков, който бил нарушил конституцията и за Бойко Рашков, който бил извършвал незаконни нахлувания в домовете на хората.

Лидерът на ДПС напомни, че по темата за съдебната реформа отдавна са изготвил конкретни свои предложения и призова да се спре с партийния популизъм по темата. Той критикува, че ПП търсят подкрепа по политики, пък искат да са в правото те да предложат кабинет.

Има много теми, които подлежат на оценка от ваша страна, за да видим до колко са ви добри намеренията, допълни лидерът на ДПС. Освен цени и приоритети, за нас са важни програмата и персоналния състав, каза още той.

България има нужда от кабинет и правителство. За да се решават другите кризи, първо трябва да се реши политическата криза. Имаме нужда от нормалност, от промяна, но не и от незаконен реваншизъм и прищевки, каза още Карадайъ. И банковата категоричен, че борбата с престъпността не трябва да се води с престъпни средства.

България има нужда от промяна на промяната. Промяната е промяна в посока същия модел на ГЕРБ от лошо към по-лошо. Но тези оценки са необходими, за да знаем от каква база тръгваме, допълни лидерът на ДПС.

Законността трябва да се спазва, отговори акад. Денков. А по повод Кирил Петков поиска да бъде изваден пред скоби и обясни, че има две школи.

Разбрах ви, отвърна му Карадайъ. Петков направи доста лични жертви, които трябва да бъдат оценени, допълни Денков. 

За биографията не сме питали, а за оценката ви на КС, каза Карадайъ и напусна залата.

Всички се кълнем, че трябва да има кабинет, а виждаме подготовка за избори, започна Христо Иванов от ДБ. Той призова да се подхожда отговорно и видя желание за диалог в ПП.

 

 

Източници: "24 часа", segabg.com

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Костов

    16 Дек 2022 12:34ч.

    Да бе, Денков бил кукла на конци... А Габровски, дето не си познаваше половината министри, беше един такъв самостоятелен, самостоятелен ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    16 Дек 2022 13:06ч.

    Мдаам, тъй наречения академик Денков познава повече от министрите си, половината от тях са му партийни началници и бизнес партньори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пепе неро

    16 Дек 2022 14:05ч.

    Денков е джендъро-мултикултурник та дрънка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    16 Дек 2022 14:40ч.

    Българският народ има една хубава приказка за тези стуации: Присмял се хърбел на щърбел! След като крадоха с ръце, крака, усти и гъзове, СУДЖУЦИТЕ сега отварят и дума по темата, че освен грозотията, да се разнесе и непоносима воня. Те ще говорят за "кукли на конци"?! Забравиха ли за командоренето на цялата им парламентарна група, какво ти, за цялата им партия по един отвратителен и най-примитивен начин. Това не само се вършеше открито и назидателно от БХ, но той държеше допълнително НАРОЧНО ДА ИЗВЕСТИ, ДА РАЗПРОСТРАНИ на широка, обществена нога подробности от информацията за грозния и унизителен начин, по който третираше "другарите" си като крепостни селяни. Срещу трохите от господарската си трапеза, той си беше присвоил правото да притежава душите им и се опиянянаше от изнасянето на тези мръсни и унизителни практики. Това ако не е белег на социопатия и непростимо поведение, което бележи АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ПРИ ТЯХ, кое друго да е?! А помните ли, когато посочвайки челото на насралия се от срам Плевнелиев, изнесе култовото съждение, че: "и магаре да бях посочил, щяха да го изберат за президент!". А може ил някой да си позволи забрава, колчем стане дума за демокрация, институционалност, ОБЩЕСТВЕН СМИСЪЛ, как открито, подкупващо и естествено изрече, че: "за да има стабилност, ще им (на опозицията) дам 10-20 депутата от моите!" Това не е партия! Да замълчи! Или пък да се скрие някъде из най-тъмните кътчета на горите тилилейски! Да си ядат там суджука, пък като свърши да се ядат един други, а чак тогава оцелелите да дойдат с наведени глави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    16 Дек 2022 15:28ч.

    Денков се доказа като некадърен с образователните си глупости в министерството, дето само сертификати и подобни тъпизми лансираше. А, да, искаше да почваме от 1-ви септември училище. Голям реформатор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи