Ген. Сирски: Руските сили засилиха натиска на източния фронт, ситуацията се влоши

Ген. Сирски: Руските сили засилиха натиска на източния фронт, ситуацията се влоши

Главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски заяви днес, че ситуацията на източния фронт се е влошила през последните дни, като Русия е засилила щурмовете с бронирана техника и че се водят боеве за контрол над селище западно от опустошения град Бахмут, предаде Ройтерс. Сирски заяви, че руските бронетанкови щурмови групи атакуват украинските позиции край Лиман и Бахмут и че използват десетки танкове и бронетранспортьори в опит да пробият отбраната в района на Покровск.

Изявлението на Сирски повече от две години след началото на инвазията на Русия показва все по-мрачното настроение в Киев, тъй като жизненоважната военна помощ на САЩ, която Киев очакваше да получи преди месеци, остава блокирана в Конгреса, отбелязва Ройтерс.

Сириски каза, че е пътувал до проблемната част от фронта, за да я стабилизира, докато руските щурмови части използват танкове и бронетранспортьори, възползвайки се от сухото и топло време, което им позволява да маневрират по-лесно.

„Ситуацията на източния фронт през последните дни стана значително по-напрегната. Това е свързано преди всичко със значителното активизиране на настъпателните дейности на врага след президентските избори в Русия“, написа той в социалната мрежа „Телеграм“.

Откакто президентът Владимир Путин беше преизбран на изборите през март, Русия засили атаките си срещу Украйна и нанесе три масирани въздушни удара по енергийната ѝ система, разрушавайки електроцентрали и подстанции.

Забавянето на военната помощ от Запада оставя Украйна уязвима от въздушни нападения и отстъпваща по отношение на въоръжението на бойното поле. През последните седмици Киев отправя все по-отчаяни призиви за доставката на противовъздушни ракети.

По-рано канали в социалните мрежи съобщиха за падането на източноукраинското село Богдановка, западно от Бахмут, което накара днес министерството на отбраната в Киев да излезе с официално опровержение, като същевременно призна, че боевете в района са ожесточени. „Вражеските щурмови групи достигнаха покрайнините на селището. Богадановка е под контрола на силите за отбрана“, пише в документа. Селището е разположено североизточно от град Часов Яр, контролирана от украинските сили твърдина, която Русия се опитва да достигне, след като през февруари превзе разположения на юг град Авдеевка.

Сирски заяви, че руските бронетанкови щурмови групи атакуват украинските позиции край Лиман и Бахмут и че използват десетки танкове и бронетранспортьори в опит да пробият отбраната в района на Покровск.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна заяви, че единствено технологично предимство над Русия може да позволи на Киев „да отнеме стратегическата инициатива“ от по-добре въоръжения си и по-многочислен противник.

Той призова за по-добра подготовка на войниците, по-специално пехотинците, обръщайки внимание на украинските проблеми с живата сила. По-рано тази седмица украинската Върховна рада прие законопроект за реформа на правилата за мобилизация. Президентът Зеленски също така подписа миналата седмица закон, с който възрастта за наборна служба в армията се понижава от 27 на 25 г.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Ще се справите.

    13 Апр 2024 18:51ч.

    Горе главите и повече позитивност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ген. Сирски: Руските сили засилиха натиска на източния фронт, ситуацията се влоши

    13 Апр 2024 19:09ч.

    Няма страшно - НАТО плаща!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Язък за Ф-ките ни и крадците на реактори

    13 Апр 2024 20:21ч.

    кьоркьопеците в листата на Галя, окупирани сме, за векове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Апр 2024 18:51ч.

    “на източния фронт“. А как стоят нещата на западният фронт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опа

    13 Апр 2024 20:02ч.

    и аз това се чудех, ебати идиотите,то целия фронт е изтчен реално .И на север и юг ,по източния фронт се водят боевете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ти се изясни!

    13 Апр 2024 20:21ч.

    Както вървят нещата, нищо чудно руснаците да цъфнат в София, някъде около 9септември и да попитат къде им е паметника на Червената армия! Бъди сигурен, че нито сащ, още по малко НАТО, ще си мръднат пръста да ви дадат туба вазелин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Яга

    13 Апр 2024 20:54ч.

    Чул те Господ, чедо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    13 Апр 2024 23:32ч.

    Ще цъфнат, ама не бързайте толкова, нека първо вземат Богданова😁😁 Минаха вече повече от две години война и руските палячовци още не са успели да завземат Донецка област, каква София ви гони, те вече за Киев не смеят да мечтаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    14 Апр 2024 2:13ч.

    Ами те Богдановка още онзи ден я взеха бе и укрите поголовно се сдават в плен. Първата им работа е да обявят, че не искат размяна. Проверявай си инфото поне три пъти на ден. Събитията се развиват много интензивно. Апропо, има само още три места на десния колесник. Резервирай немедленно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    14 Апр 2024 7:35ч.

    Абе на кого му дреме за някаква кирлива Богдановка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Босев

    14 Апр 2024 14:00ч.

    То пък и една Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Папата ви подсказа

    13 Апр 2024 18:52ч.

    Бяло знаме и спестявате хиляди човешки живота. Колкото по-късно, на по-висока цена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски съм

    13 Апр 2024 19:13ч.

    Лошо ми е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Навални бях

    13 Апр 2024 19:17ч.

    Ще се оправиш. От опит знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Призовавам Бай Пън да разпусне НАТО

    13 Апр 2024 19:15ч.

    На США им се прецака инвестицията нещо... Сега ще вземе Иран да нападне Сраиль и ще се наложи да помпат на два фронта. Тогава съвсем ще се сдухат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Апр 2024 19:24ч.

    Как точно пътуването на един генерал (Сириски) до "проблемната част от фронта", я "стабилизира"? Може би този е украинската версия на "Капитан Америка" и сам се разправя с "орките"... Друг въпрос - това да не е ВСВ, че да атакуват САМО с "танкове и бронетранспортьори в опит да пробият отбраната"? Или може би най-накрая на "ватенките" наистина им свършиха снарядите и бомбите, затова разчитат само на пехотен щурм... Реалността обаче май е друга - тежки бомбардировки и артилерийски обстрел, които унищожават "цвета на украинската нация", докато карикатури като Сирски се правят на важни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха-ха

    13 Апр 2024 19:30ч.

    Съвсем случайно вчера намерих видео на Форбс в YouTube показващо запис от камерата на руски войник при атака на украински огневи пункт. Като бивш офицер от БА, служил в бойно поделение бих казал, че съм впечатлен от подготовката, координацията, работата в екип, бързината на вземане на решения, смелостта и професионализма на руската армия. Проверих други източници да не се окаже руска пропаганда но повечето данни показаха подобни резултати. Да оставим украинците, които даже нямат умения да стрелят и да се прикриват правилно, но аз не мога да проумея с какъв акъл такива олигофрени като Тагарев и бившите военни министри тикат България във войната. Резултатът ще бъде пълна касапница за нашите войници. В същото време някакви проучвания за бъдещите избори показват някакви умопомрачително високи изборни резултати за ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които изобщо няма да се поколебаят да ни вкарат във войната ако САЩ желаят това. Не мога да проумея защо българското общество е толкова дебилизирано и тотално деградирало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лонгър

    13 Апр 2024 19:46ч.

    Всъщност хиляди от НАТО отдавна умират на фронта в качеството си на уж "наемници". Това донякъде кара самите укровояци да се държат, иначе отдавна фронтът щеше да бъде разкъсан на парчета, което пак ще стане, но се изчакват предстоящи ходове на редовни части от побеснялото НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кронос

    13 Апр 2024 20:14ч.

    Ако е вярно, че на тия кап.ути, са им такива резултатите и те вкарат България в касапницата, тогава всеки си заслужава съдбата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не гласувайте и ще ви (го) вкарат

    14 Апр 2024 11:07ч.

    Това е резултатът от "няма да им гласувам". Те това точно искат - да се вдигне стойността на талибанските гласове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    13 Апр 2024 20:00ч.

    Ха ха. Нещата почват да приличат на сводките на Левитан отпреди 80 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    13 Апр 2024 20:05ч.

    Мани ни нас, но ген. Сирски е учавствал на парада на Червения площад. Не му ли е звннало нещо в куфалницата. Постоянно пиша - четете я тая история бе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЕРОЯТНО

    13 Апр 2024 20:28ч.

    тоя скоро ще извърти куйрука...а ако стане така че ....загине...това е сигурен знак че го еизвъртял...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 🌈маке лове🌈

    13 Апр 2024 20:47ч.

    🌈нот вар🌈

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    13 Апр 2024 23:20ч.

    Айди без таквиз шаренийки битешойн..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъка, загинали осетинци!

    14 Апр 2024 4:31ч.

    https://youtube.com/shorts/wmn7lqWAcQo?si=Wsj7Gsz0HBmC1XkY

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    14 Апр 2024 6:13ч.

    Източния фронт винаги е бил и е много проблемен,особено когато от източната страна са руснаците.Новините за Сирски са много лоши,нормална,справка Вермахта 1943 по същите места. Това със стабилизацията на фронта и други героични активности са плод на отличното въображение на тов.Сирски,не че от това после по малко ще боли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украинците сте кретени

    14 Апр 2024 9:27ч.

    Ще изядат солта, ще понесат тоягите, и накрая пак ще платят ! Още по-висока цена ! Ще останат без мъжко население, демографията им заминава в киреча за десетилетия. Украинките ще се спасяват из Европата и извън нея, чужди мъже ще ги плющят безплатно или за жълти стотинки. Защо бе ? Каква е тази национална лудост да бъдете АНТИ-РУСИЯ ? Не се ли поглеждате в огледалото , да видите че сте едно и също с руснаците ? Спрете стрелбата ! Подписвайте примирие ! Оставете 4-те области на Путин, и без това те са само 1/4 от досегашната ви територия ! Ще си запазите държавата, ще си спасите животите, ще можете да започнете да си възстановявате икономиката ! Ще почнат да се връщат милионите бегълци от войната... Неутрална Украйна, Украйна - мост между Европа и Русия, имате невероятни възможности за процъфтяване и благополучие ! Какво ви донесоха майданите и войната с Русия ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “на източния фронт“. А как стоят нещата на западният фронт?"

    14 Апр 2024 10:40ч.

    "На западния фронт нищо ново" 😉

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи