Ген. Сирски: Русия си е поставила за цел да превземе Часов Яр до 9 май

Ген. Сирски: Русия си е поставила за цел да превземе Часов Яр до 9 май

Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, заяви вчера главнокомандващият украинските въоръжени сили - генерал-полковник Олександър Сирски, съобщава Ройтерс. Агенцията допълва, че така висшият украински военен началник е отдал първостепенна важност на сраженията в източната част на Украйна, където Москва засилва нападенията си. Ройтерс отбелязва, че евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на СССР във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия, още повече като се има предвид забавянето на военната помощ за Киев от Запада.

Според Сирски, който в края на миналата седмица предупреди, че положението на източния фронт се утежнява, Русия концентрира усилията си западно от окупирания Бахмут в опит да превземе Часов Яр, преди да продължи настъплението си към град Краматорск.

Часов Яр се намира на десетина километра от Бахмут в Донецка област, уточнява Ройтерс. Подразделенията на Киев засега отблъскват руския щурм в близост до града, като са били снабдени с нови боеприпаси, дронове и електронни бойни средства, заяви Сирски в изявление в приложението "Телеграм".

"Заплахата все пак си остава съществена, като се има предвид фактът, че висшето руско командване е поставило на военнослужещите си 9 май като краен срок за превземането на Часов Яр", каза Сирски, без да дава повече подробности.

Ройтерс посочва, че в последните седмици Русия е осъществила три масирани въздушни атаки по украински електроцентрали и подстанции. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви снощи в традиционното си видеообръщение към нацията, че "ситуацията на фронта по време на такава ожесточена война винаги е тежка".

"През тези дни обаче - най-вече на Донецкия фронт - положението става още по-тежко", заяви държавният глава. Украинският лидер предупреди, че Кремъл може да подготвя мащабно настъпление за края на пролетта или за лятото на тази година, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Мдааа

  15 Апр 2024 8:25ч.

  Е , имате време да избягате, не чакайте последния момент! Дадохме ви и БТРи, бягайте!🤔

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко от сабрутковците на Киро и Кокоро

  15 Апр 2024 8:50ч.

  Zелю, плюй си на зелените пети и бЕгай! Бегане му е майката! Имоти по света си имате със zелената достатъчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  15 Апр 2024 9:02ч.

  Като кажат, че на източния фронт е тежко, то е ясно, че на Западният фрон нищо ново :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  15 Апр 2024 9:44ч.

  Проблема е, че руснаците имат навика да изпълняват петилетката за три години и може да се окаже, че радостта от завземането на Часов Яр да е отшумяла за празника и да цари унило настроение на Червения площад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човек с очи

  15 Апр 2024 9:59ч.

  Учуден съм че руският генерален щаб споделя плановете си с предателя Сирски, въпреки че е удобен поради некадърността си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • предупреждение

  15 Апр 2024 10:00ч.

  Човек с очи, не ми пречи, за да не останеш без тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  15 Апр 2024 9:59ч.

  Нарочно ги говори... да се разбързат и да сбъркат. "Който бърза в работата си, се проваля до самия й успех" - Лао дзъ, древнокитайски мъдрец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май”

  15 Апр 2024 10:23ч.

  Ами да ѝ пожелаем успех тогава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  15 Апр 2024 10:30ч.

  Всяка година по това време измислят цели за Русия за 9ти май 😂🤣😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи