Газът в Европа поскъпва обратно над 120 евро за мегаватчас

Газът в Европа поскъпва обратно над 120 евро за мегаватчас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Газът в Европа поскъпва обратно над 120 евро за мегаватчас с оглед на опасения относно вноса на втечнен газ от САЩ на фона на отложеното рестартиране на голямото LNG съоръжение Freeport в Тексас.

Според информация на Ройтерс федералните регулатори на САЩ са казали на Freeport LNG да предостави възможно най-скоро информацията, необходима за планираното рестартиране на съоръжението за износ на втечнен природен газ (второто по големина подобно съоръжение за износ на LNG от Съединените щати), за да имат достатъчно време за преглед на тази информация.

Freeport затвори на 8 юни поради експлозия на тръбопровод. Компанията заяви, че очакват съоръжението, осигуряващо за износ по 2,1 млрд. кубически фута втечнен природен газ, да се върне към поне частична работа в началото до средата на ноември. Freeport не може да рестартира дейността си без регулаторно одобрение.

Най-малко четири кораба вече са в очакване да вземат LNG от Freeport, според данни на Refinitiv. Танкерите Prism Brilliance и Prism Diversity чакат край брега на завода, докато Prism Courage се очакваше да пристигне на 1 ноември, а Grace Freesia на 27 ноември.

Freeport LNG заяви, че има за цел да възстанови през ноември повече от 85% от капацитета за обработка преди пожара през юни  и да завърши ремонтите, за да върне съоръжението на пълен производствен капаците до март догодина.

Рестартирането на централата ще осигури необходимото гориво за отопление и електроенергия, когато зимата настъпи в Северното полукълбо.

Износът на втечнен природен газ от САЩ през октомври остана ограничен от прекъсвания на газовите съоръжения, като в същото време производителите прехвърлиха повече товари към азиатски купувачи, според данните от мониторинга на танкерите на Refinitiv Eikon, като това стана факт след като тръбопроводен теч прекъсна доставките от Малайзия.

В Азия декларация за форсмажорни обстоятелства за доставките на газ от малайзийската държавна енергийна компания Petronas накара клиентите на LNG в Япония да се борят за алтернативни товари. Малайзия беше вторият по големина доставчик на LNG за Япония през 2021 г.

Общо 88 танкера, превозващи 6,27 милиона тона втечнен природен газ, са тръгнали през октомври от пристанищата на САЩ, като повечето все още се насочват към Европа, показват данните. Делът на продажбите за азиатски клиенти обаче се повиши до 24% от 19% през предходния месец, докато доставките за Латинска Америка и Карибите спаднаха до няколко товара.

Обемът на износа беше малко под септемврийските 6,32 милиона тона.

Въпреки че газовите хранилища в Европа вече са запълнени средно на близо 95% преди началото на зимния сезон, което предполага сравнително леко преминаване на идващи месеци, ако обаче няма прекалено големи застудявания, нарастват опасенията относно резервите на синьото гориво за следващата година, тъй като потоците на руски газ през "Северен поток 1" остават нулеви и има притеснения, че оставащите потоци през Украйна и през т.нар. "Турски поток" също да бъдат спрени.

Спад на производството на газ от "Газпром" с 18,6% от началото на годината
Всички това води до известно поскъпване на газ в Европа през последните дни, като декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват към 14.30 часа българско време в сряда с 6% към 123 евро за мегаватчас. Точно седмица по-рано (на 25-и октомври) цента на синьото гориво падна до 92,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниско ниво от средата на юни насам.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  02 Ное 2022 16:23ч.

  хохохо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така, така...... хубаво да се издои "европейската крава"!

  02 Ное 2022 18:00ч.

  А когато свърши млякото....................................................................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Ное 2022 18:41ч.

  Скоро на Европа ще се наложи да търгува в натура, но няма да има с какво . От голи П*ки дърти и смрадливи, никой няма нужда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е как ве, еврото е една от двете основни резервни валути в света

  02 Ное 2022 20:28ч.

  И са таквизи красиви тез шарени хартишки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи