Гърция смята, че България е изпълнила критериите за членство в Шенген

Гърция смята, че България е изпълнила критериите за членство в Шенген

Гърция смята, че България е изпълнила предварително поставените ѝ критерии за членство в Шенген, каза президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу на пресконферения в президентството, след като държавният глава Румен Радев я удостои с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция. По думите ѝ това се потвърждава и от многократното оценяване на Европейската комисия. Президентът на Гърция е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев.

Според Сакеларопулу членството на България в Шенгенското пространство не бива да се бави повече. „Гърция последователно и непреходно подкрепя присъединяването на България в Шенгенското споразумение“, каза тя.

Многобройните настоящи предизвикателства изискват укрепване на европейското семейство и демонстриране на солидарност във рамките на държави членки на ЕС и на България в случая, коментира гръцкият президент. Сакеларопулу добави, че проблемите трябва да бъдат решавани с диалог и несъгласните страни трябва да се съгласят с президента Румен Радев, че България и Румъния охраняват европейски външни граници. 

Орденът „Стара планина“, с който президентът на Гърция беше наградена, отразява отличните взаимоотношения между двете страни, смята Катерина Сакеларопулу. Тя изрази надежда, че те ще продължат да се подобряват.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Кой пък я пита Гърция?

    08 Дек 2022 14:34ч.

    Гърция смятала била

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да

    08 Дек 2022 14:47ч.

    няма само при тях да се установяват тълпите мигранти на път за Западна Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТУРСКО БЪДЕЩЕ

    08 Дек 2022 14:55ч.

    Хитрата (и ехидна) гъркиня ги говори тези неща, защото знае много добре онова, за което Румен Радев не си дава сметка (поради недостиг на сиви мозъчни клетки). Гъркинята се страхува — съвсем основателно — че ако България (каквато е в този момент) не влезе час по-скоро в Шенген, няма да е далеч денят, в който Северна България ще се окаже руски анклав, а България на юг от Балкана ще се превърне в Тракийският мост, който ще свърже Мюсюлманска Турция с мюсюлманска Албания и мюсюлманска Босна. (Това, което се самоназовава Северна Македония, отдавна е в същността си част от Велика Албания!) И без това Тракийският мост е населен с огромен брой българо-мохамедани, които считат себе си ТУРЦИ. Изобщо — много е вероятно южната част на България скоро да придобие ТУРСКО БЪДЕЩЕ, както пък някогашното Княжество България да стане потребният на Русия мост между Руското Черно море и Православна Сърбия. И тогава — жална и майка на „славната“ Гърция: тя ще бъде изолирана по суша от Европа, заобиколена от притесняващото я съседство на Модерната Отоманска Империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи