"Галъп": ЕС е най-предпочитаният партньор за българите, Русия е на второ място

"Галъп": ЕС е най-предпочитаният партньор за българите, Русия е на второ място

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите - и в икономическата сфера (42%), и в сферата на сигурността (40%). Стойностите на България са над средните за света, като я подреждат и сред водещите проевропейски страни на Балканите. 

Това сочат данните от проучване на общественото мнение в 64 държави за предпочитанията за стратегически партньорства между страните, проведено от световната Асоциация "Галъп интернешънъл" през периода август-октомври 2022 г. То обхваща над две трети от световното население и повече от 90% от онези страни, в които има свобода да се провеждат и да бъдат публикувани проучвания на общественото мнение. 

Русия се нарежда на второ място сред предпочитанията на българите за партньорска сила - съответно с 20% за икономиката и 24% за сигурността.

Китай получава одобрение от българите като партньор в сферата на икономиката в 11% от отговорите.

САЩ са одобрявани в 9% от отговорите. 12% у нас приемат като партньор в сигурността САЩ, а Китай - 3%.

До какви обобщения и изводи водят глобалните данни извън българския ракурс?

Снимка: Галъп интернешънъл

Запад/Изток

Колективният Запад (ЕС и САЩ) остава по-привлекателен и като икономически партньор (58% от предпочитанията по света), и като партньор в сигурността (59%). В сравнение, Китай и Русия, заедно, получават съответно 29% и 26%. Важно е да се отбележи, е, че това съотношение две към едно е валидно, но без гласа на Китай - където изследователското съдържание е ограничено. Също така, и без някои значими арабски и африкански държави - отново по същата причина. Като се имат предвид тези специфики, най-вероятно действителното деление по света е равно между Запад и Изток.

 

Снимка: Галъп интернешънъл

Четирите сили

Европейският съюз е най-привлекателният партньор в областта на икономиката (31%), докато САЩ запазват позицията на най-предпочитан съюзник в сигурността (33%). Както вече беше споменато обаче, тези числа са валидни само за изследваната част от света и не включват китайското обществено мнение.

Докато Русия е на последно място сред четирите сили като партньор в сферата на икономиката, тя отбелязва по-добър резултат по въпросите на партньорството в областта на сигурността и се позиционира пред Китай.

 

Снимка: Галъп интернешънъл

Пакетни предпочитания или не

За повечето от изследваните общества икономиката и сигурността вървят ръка за ръка и мнозинствата търсят и двете от един и същи блок (ЕС/САЩ или Русия/Китай), но има и малки изключения, които са от съществено значение. Например, докато Китай изглежда най-предпочитаният икономически партньор за мнозинствата в Йемен, Пакистан, Русия, Палестина, Ирак и Етиопия, оказва се, че в нито една от изследваните страни, икономическо партньорство с Русия не може да събере одобрителни мнения в мнозинство.

Що се отнася до предпочитания за партньорство в сигурността, Русия се възприема за най-предпочитан потенциален партньор в дузина страни, докато Китай само в две - Русия и Пакистан.

 

Снимка: Галъп интернешънъл

\Разделени мнения в някои страни

В друга дузина страни общественото мнение е разделено между четирите суперсили в предпочитанията си за икономически партньор - Афганистан, Камерун, Гърция, Индонезия, Кот д'Ивоар, Казахстан, Либия, Северна Македония, Перу, Сирия. В областта на сигурността пък, примери за сериозно разделена общественост са Афганистан, Аржентина, Босна и Херцеговина, Гърция, Либия, Северна Македония, Перу, Виетнам, Йемен и ОАЕ. Общественото мнение във Великобритания пък е дълбоко разединено в оценката си за САЩ и ЕС като предпочитани партньори и в двете области - и в икономиката, и в сигурността.

 

Снимка: Галъп интернешънъл

"Големият въпрос не е дали ще има нов многополюсен световен ред, а дали изобщо ще има глобален ред. Както беше посочено по-горе, глобализацията се разпадна на регионализация, основана на възприемането за общо бъдеще - икономическо, политическо, военно. Но тези нови региони все още не са добре дефинирани и установени - такъв е само така нареченият колективен Запад. И истинското предизвикателство е не само как да се осъществи регионализацията мирно, но и как да избегнем по-голяма война", анализира президентът на световната Асоциация "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев.

 

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    19 Дек 2022 15:44ч.

    Поредната лъжа! Аз не виждам България като член на сектата ЕС, да има някакъв избор? Партньор?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    19 Дек 2022 15:51ч.

    Мили Боже!... Лъготеното замества референдума, СМИ - гласът на народа, политиците- -самият народ! Подмяна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    19 Дек 2022 15:55ч.

    явно Галъп е един от бенефициентите на грантовете отпуснати от ЕС за подобряване комуникацията и информираността на българите за еврото и останалите дитирамби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    19 Дек 2022 19:14ч.

    Щеше да е супер ако бяха само те.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    19 Дек 2022 19:24ч.

    могат да се изброят поименно. няма да е трудно. затова и написах "... е един от... "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вервайте ми,

    19 Дек 2022 15:59ч.

    По- добре е да ни онождат европейците, отколкото всякакви други.. Горе -долу, туй е пойнта в тоз пасквил..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Партнирайте си с ЕС, докато е налице, че скоро няма да го има

    19 Дек 2022 16:02ч.

    И вниманайте за спин и трипер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянка

    19 Дек 2022 16:29ч.

    Значи целият Европейски съюз /27 страни/ - 40 % Русия сама 20 % И като цяло предпочита се Колективният запад 58 % На това се вика статистически "свинско със зеле"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак се налива масло в конфликти,

    19 Дек 2022 17:09ч.

    които не съществуват. Когато дойде времето ще се прелеем в който съюз трябва. А със статистиките ще се избършем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС е най-предпочитаният партньор за българите

    19 Дек 2022 17:54ч.

    по пристата причина, че народът е заблуден от масираната американска пропаганда, че руснаците живеят мизерно, че Русия е бедна страна, ако знаеха истината, щеше да искат да сме пак в руския блок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    19 Дек 2022 19:41ч.

    Сигурно е така! Като знаем че лицата Райчев Андрей и Стойчев Кънчо са собственици на българската социо-измамна фирма, няма начин и проучванията на Галъп в световен мащаб да не са по-"верни", дори "достоверни".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако

    19 Дек 2022 19:46ч.

    Бяха питали зелените чорапи резултата щеше да е в полза на Рашастан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Нидерландия вече обмисля да напуска Еврото и ЕС,

    19 Дек 2022 19:55ч.

    освен Италия, Франция, та дори и Германия... Тече усилен дебат по въпроса - само тук, никой нищо не ни споменава, а продължават да ни тласкат към пропастта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    19 Дек 2022 20:45ч.

    Забележете къде е САЩ в статистиката. Да, ЕС е най-предпочитан партньор, Русия е на второ място, на трето място е Китай и САЩ е чак на четвърто. Така че, да, предпочитаме ЕС, ама без влиянието на САЩ и с много по-добро отношение към Русия и Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • апостола

    19 Дек 2022 21:12ч.

    Левски, Ботев, Бенковски не чакаха и не търсеха да се убедят, че българите са единодушно желаещи свобода и независимост. Напротив, те извършиха своето свято дело, въпреки скотското търпение и пълзене на масите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а руският Цар Освободител

    19 Дек 2022 23:14ч.

    едва ли се е опирал на данни на социологията, когато е взел решение и изпълнил свещения си дълг да възвърне християнските царства от мрака на "прекрасния" османски интеграционен евромалоазийски проект, който от своя страна беше финансиран и проведен не без помощта на "доброжелателния" запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в 1453 година

    19 Дек 2022 23:59ч.

    При щурма на православната християнска столица Константинопол обединеното османско командване на колониалните войски използва огнестрелни оръжия, предоставени от... европейски инженери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баси не е ли историята едно

    20 Дек 2022 0:02ч.

    дежавю

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    19 Дек 2022 21:17ч.

    Странно, лично на мен и многобройните ми познати, всичко европейско ни е противно. Като се почне от долнопробната им храна, просташкото им държание и неблагозвучните им езици. За морал и тем подобни не отварям дума. С две думи от мен бойкот или както сега е модерно санкции .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    19 Дек 2022 22:38ч.

    Подкрепям

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи