Гълъб Донев: Следващата седмица ще започнат активните разговори за предоговаряне на Плана за възстановяване

Гълъб Донев: Следващата седмица ще започнат активните разговори за предоговаряне на Плана за възстановяване

Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г., съобщава БТА.

Следващата седмица екипът на вицепремиера Атанас Пеканов ще започне активните разговори в Брюксел по процедурата за предоговаряне на частта енергетика от Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев след форума „Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053“, организиран от Министерството на енергетиката.

Не бавим обоснованото предложение да започнем преговорите с Европейската комисия (ЕК) за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в Европейския съюз, подчерта Донев.

Той добави, че нито една друга държава не е заявила и не е претендирала предоговаряне на части или на целия план за възстановяване. Така че, ние в момента водим разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговаряне, обясни премиерът.

Това е процедура, по която Европейската комисия и правителството на България трябва да постигнат разбирателство и синхрон, каза още Донев.

Служебният премиер припомни, че в началото на февруари предстои отварянето на REPowerEU - планът, по който България очаква да получи 480 млн. евро за проекти, които са насочени към енергийния сектор.

БТА припомня, че на 12 януари парламентът задължи Министерския съвет (МС) да промени Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в част енергетика. С приетото решение Народното събрание задължава МС в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия, въз основа на промяна в обективните обстоятелства, невъзможността на България да изпълни поетия ангажимент и с цел постигане на приоритетите на плана REPowerEU да отправи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК за неговото изменение в няколко раздела.

Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Това не е "възстановяване"

    17 Яну 2023 13:03ч.

    Това е план за евтаназия на България ! Започвайте преговорите и отменяйте евтаназията ! Иначе българите ще отменят вас !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом Пеканов е в преговарящия екип

    17 Яну 2023 13:09ч.

    Надежда тука, всяка оставете.. Младото лъвче само ще сговняса още повече и така смърдящата ситуация..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А компетентни ли сте изобщо

    17 Яну 2023 19:05ч.

    за да знаете какво и как да предоговаряте? Със сукалчето Пеканов начело, по-добре оставете темата за следващото правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашите политически аргументи могат да тръгнат от недостатъчните научни доказателства

    18 Яну 2023 0:07ч.

    и това да породи фундаментална дискусия за обективността на въглеродната тематика. Трябва и политици, и обществеността да са наясно, че науката няма кой знае какви сигурни аргументи, става дума по-скоро за псевдонаучни хипотези в идеологически контекст. Имаме много резерви, които могат да се привнесат в преговорния процес, например преизчисление на въглеродното усвояване от страна на българската гора. България превъзхожда европейските страни по гори и е завиден пример за дела на горските площи, средна възраст на дървостоя (т.е. повече заключен въглерод на единица площ), преобладаващ дял на естествените горски местообитания пред изкуствени промишлени насаждения, т.е. по-устойчиви дървостои и по-голяма способност на самовъзобновяване. Горският сектор на България може да излезе пред Европа с уникална програма на събиране на опадалата дървесина от горите (милиони тонове годишно) и тяхното включване в енергийния комплекс на страната. С тази мярка България може да размести всички съставки във въглеродния си баланс така, че да отпадне необходимостта тецовете да отчисляват въглероден данък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи