Г-7 дава на Украйна 18,4 млрд. долара, за да посреща разходите си

Г-7 дава на Украйна 18,4 млрд. долара, за да посреща разходите си

Финансовите министри на страните от Г-7. Снимка: АП

Седемте най-развити икономически страни в света се договориха вчера за 18,4 млрд. долара, с които да помогнат на Украйна да посреща разходите си през следващите месеци и заявиха, че са готови да подкрепят Киев по време на войната му с Русия и да направят повече, ако е необходимо, показва проектът на комюнике, съобщи Ройтерс.

Финансовите министри и управителите на централните банки на САЩ, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия - страните от Г-7 - провеждат преговори, когато Украйна, която бе нападната от Русия на 24 февруари, се бори да отблъсне нападението и изпитва недостиг на парични средства.

"През 2022 г. сме мобилизирали 18,4 млрд. долара за бюджетна подкрепа, включително 9,2 млрд. долара от неотдавна поетите задължения", се казва в проекта на комюнике, видян от Ройтерс. "Ние ще продължим да подкрепяме Украйна през цялата тази война и след това и сме готови да направим повече, ако е необходимо", се посочва още в него.

В проекта Г-7 приветства инициативата на Европейската комисия да отпусне 9 млрд. евро на Украйна и отбеляза, че Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация са планирали подкрепа на стойност 3,4 млрд. долара. Но не става ясно дали тези средства са част от споменатите 18,4 млрд. долара или са отделни.

Преди това германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че Германия ще предостави на Украйна 1 млрд. евро, а  Япония обеща да удвои помощта си за Украйна до 600 млн. долара, с които страната да покрива краткосрочните си нужди.

Украйна изчислява, че се нуждае от около 5 млрд. долара на месец, за да поддържа заплатите на държавните служители и работата на администрацията въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия.

Войната промени ситуацията за западните сили, принуждавайки ги да преосмислят десетилетните си отношения с Русия не само по отношение на сигурността, но също така и по отношение на енергетиката, храните и световните доставки от микрочипове до редкоземни метали.

В по-широк план политиците от Г-7 се борят с въпроса как да овладеят инфлацията и да увеличат санкциите върху Русия, без да се предизвика рецесия.

В сряда Европейската комисия предложи да се създаде фонд с неуточнен размер за безвъзмездни средства и заеми за Украйна, за да има средства за следвоенното възстановяване на страната. От Г-7 заявиха, че подкрепят инициативата, но не посочиха никакви подробности.

Оценките на икономистите за разходите по възстановяването на Украйна варират между 500 млрд. евро и 2 трилиона евро ( между 524 млрд. и 2.09 трилиона долара)  ), в зависимост от предположенията за продължителността на конфликта и обхвата на разрушенията.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • Сметката плащаме всички

  20 Май 2022 10:36ч.

  Така се раздува балонът на световната инфлация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  20 Май 2022 11:10ч.

  Тези 18.4 млрд.$ не се подаряват ей така, а се дават на заем със съответната лихва. Ама нямали как да ги върнат Укрите. Е имате ЗЕМЯ и то чернозем, най-плодородната в Европа. Даа, ще се сбъдне мечтата на Гьоринг. На такава земя не може да живеят такива примитиви. Предам думите му по-смисъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трифонич

  20 Май 2022 10:44ч.

  Трябват още стотина млрд. за да бъде размазана "Несокрушимая и легендарная"...След края на войната украинската армия ще бъде въоръжена с най-модерни натовски оръжия, а не с руските боклуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Световната змия си е захапала опашката

  20 Май 2022 11:08ч.

  Това е стар змийски номер - самоизяждането. Така змиите регулират популацията си. В резултат може и да я няма вече измислената държава Украйна, създадена на 03.03.1918 г. от юдо-болшевишките хазари и от германците, в съюз с австроунгарците. Не тъжи за Осрайна, Трифонич!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕХ, TРИФОНЯ

  20 Май 2022 11:49ч.

  Пий една водка , гледай да не е руска, че може да се опариш, а най доре удари едно смути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сервизчия

  20 Май 2022 11:53ч.

  Тоя я кара на евтина мексиканска текила в американската провинция, закотвен сред негрите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  20 Май 2022 10:52ч.

  И какво ще си купят с тези пари, въздух ли ? Световната инфлационна корпорация се разпра от "инициативи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  20 Май 2022 10:54ч.

  Нека печатат още хартийки нали разчитат бедните и остатъците от средната класа да покрият сметката. Инфлацията винаги на Путин ще я преписват, а тези заеми, които ще дадат на банкрутирала Украйна разчитат, че по един или друг начин ще се върнат в джобовете им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъката

  20 Май 2022 11:58ч.

  През март комедиантът отправи искане за 7 млрд. на месец, който били дъното. Сега пък те същите били изчислили, че са необходими 5. Разминаването числата може да има няколко (доста) обяснения. Технически, иконом. и др. Аз лично не бих загърбил и хипотезата, че кликата си панаправила устата да открадне по 2 млрд. на транш. То беше и си остана една продънена "държава".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славин

  20 Май 2022 12:19ч.

  Абе, никой току така не дава. Укрите ще платят помощите заедно с лихвите. А, кога ще ни кажат с колко десетки милиона банковите сметки на Zеленски в западните банки за набъбнали след началото на военната операция на Русия в Украйна. Евакуирай се клоуне при парите си, че иначе плен те чака. Слава Кокаини, наркоманам слава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо много нервни ми се виждате, путиногъзолизци.

  20 Май 2022 14:00ч.

  Зачервили сте се яко. Треперите нещо. Гледайте да не се изприщите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  20 Май 2022 22:53ч.

  И ти си ядосан бледичък си,недей така ще се скапиш от нерви.Америкогъзолистите отдавна се изприщихте.Както каза проф.Чуков,българире вече не вярват на глобалния либерален елит и разчитат на такива като тебе и управляващите като национални предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи