Френският финансов министър няма да подкрепи радикалната левица срещу Националния сбор

Френският финансов министър няма да подкрепи радикалната левица срещу Националния сбор

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер днес изключи възможността да бъде отправен призив към избирателите да гласуват за крайноляв кандидат от "Непокорна Франция", ако това е единствената реалистична възможност да бъде спрян кандидат от крайнодясната партия "Национален сбор", предаде Ройтерс.

"Национален сбор" отбеляза исторически успех и спечели първия тур на парламентарните избори във Франция. Дали обаче партията ще спечели абсолютно мнозинство в Националното събрание ще зависи от изграждането на съюзи през идните дни преди втория тур на изборите.

Лидери от левицата и от центристкия блок на президента Еманюел Макрон заявиха, че ще изтеглят собствените си кандидати от изборни райони, в които друг кандидат е в по-добра позиция да победи крайната десница.

"Непокорна Франция" представлява заплаха за нацията", заяви обаче Льо Мер пред радио "Франс Ентер" и добави, че въпреки че самият той би насърчил гласоподавателите да изберат кандидати от други леви партии на места, където центристките кандидати са се оттеглили от надпреварата, той "никога" не би призовал да се гласува за "Непокорна Франция".

Коментари

  • Тарильома

    01 Юли 2024 12:40ч.

    Разбира се, че няма. Той произхожда от La Republicans, които са в коалиция с Льо Пен. Имайки предвид опортюнизма и елитаризма на Макрон, можем да предположим, че той също е на страната на крайната десница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Les Républicains

    01 Юли 2024 14:43ч.

    В интерес на истината, още не са в коалиция с Льо Пен-Бардела. Може и да опитат такава коалиция след втория тур , ако Националният Сбор няма абсолютно мнозинство. Но по-скоро не... саркозистите са прекалено върти-опашки и не може да им се има доверие. Освен това Льо Пен би трябвало да е злопаметна, как на предишни избори те не само че нея подкрепяха на балотажите, но дори влизаха в "народните фронтове" срещу нея ! Единственият десен политик, който не се кльопа много с Маринката /смята я за интелектуално слаба/ е Ерик Земур, все пак остана почтен към избирателите си и призова за пълна подкрепа на Расамблеман идната неделя. Земур е пич от класа, политик от старата школа, почтен и принципен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи