Националният сбор печели първия тур на изборите във Франция с 33,15% от гласовете

Националният сбор печели първия тур на изборите във Франция с 33,15% от гласовете

Ръководителят на парламентарната група на дясната партия "Национален сбор" Марин льо Пен беше преизбрана за депутат в Националното събрание (долната камара на френския парламент) след резултатите от гласуването в окръг Енен-Бомон

Френската дясна партия "Национален сбор" и нейните съюзници събраха 33,15% от гласовете на първия тур на парламентарните избори, съобщи вътрешното министерство, предаде Ройтерс. Левият "Нов народен фронт" е втори с 27,99%. Центристкият блок на президента на Еманюел Макрон "Заедно за републиката" получава 20,04% на сто от гласовете.

Избирателната активност е 66,71% и тя е най-високата цифра за подобни избори от 2002 г. насам, според вестник "Паризиен". На първия тур на предишните избори през 2022 г. избирателната активност е била 39,42%, посочва ТАСС.

До момента нито една партия не е получила абсолютно мнозинство от гласовете. Решаващ ще бъде вторият тур на изборите, който ще се състои на 7 юли.

Според социологическата агенция Elabe на втория тур на изборите Националният сбор може да получи от 260 до 310 места в Националното събрание (долната камара на френския парламент), Новият народен фронт - от 115 до 145 места, а "Заедно за Република" - от 90 до 120 места.

Анализаторите не изключват споразумения между президентската коалиция и левия Нов народен фронт за предотвратяване на избора на кандидати от Националния сбор. Основателят на "Непокорна Франция", която е част от Новия народен фронт, Жан-Люк Меланшон заяви, че кандидатите от лявата партия ще бъдат готови да се оттеглят от гласуването на втория тур , ако това е необходимо, за да се предотврати победата на десния Национален сбор.

Коментари

  • Българинът

    01 Юли 2024 10:24ч.

    Банкерчето на ротшилд май го изритаха от властта, като мръсно коте. Скоро и у нас - от 39 на 66% активност, при нас ще е от 32 на 52. И на партии Величие + Възраждане + Меч 130 депутата и евроатлантиците в затвора и конфискация. Дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Юли 2024 12:07ч.

    В Европа се зазорява ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи