Френски депутат обвинен в расизъм заради думите му към чернокож колега: "Да се връща в Африка!"

Френски депутат обвинен в расизъм заради думите му към чернокож колега: "Да се връща в Африка!"

Грегоар де Фурна и Карлос Мартен Билонго

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Крайнодесен депутат във Франция беше лишен от правото да посещава заседания на парламента за 15 дни, след като отговори на въпрос на свой чернокож колега за блокирани в морето мигранти с думите: "Да се връща в Африка!", предаде Асошиейтед прес. Грегоар де Фурна от партията Национален сбор направи този коментар в камарата на Националното събрание. Малко след това председателката на долната камара на френския парламент Яел Браун-Пиве прекрати заседанието, съобщи БТА.

Де Фурна напарви този коментар по време на изказване на Карлос Мартен Билонго от лявата партия "Непокорна Франция", който отправяше запитване към центристкото правителство на президента Еманюел Макрон относно кораб за морско спасяване в Средиземно море със стотици пътници на борда, който не е получил разрешение да акостира в пристанище. Думите "il" (той) и "ils" (те) звучат еднакво на френски, така че не стана ясно дали депутатът е имал предвид "Да се връща в Африка" или "Да се връщат в Африка". 

Впоследствие обаче протоколът от заседанието показа, че при размяната на реплики точното изречение, произнесено от депутата от партията на Льо Пен е: "Да се връща в Африка!", съобщи "Фигаро".

Парламентарната групата на Марин Льо Пен публикува вчера прессъобщение, в което посочва, че Грегоар дьо Фурна, произнасяйки това изречение, е имал предвид „лодката, превозваща мигранти към Европа“, а не Мартен Билонго. „Полемиката, създадена от нашите политически противници, е груба и няма да измами французите“, заяви по-късно Марин льо Пен в Туитър.

"Расизмът няма място в нашата демокрация", заяви междувременно френският премиер Елизабет Борн. Тя добави, че долната камара "ще трябва да наложи санкции" заради изказването на де Фурна, но не уточни какви биха могли да бъдат те.

 

 

 

Коментари

  • france

    04 Ное 2022 10:59ч.

    Първото име на чернокожия депутат е Карлос, а не Мартен- Карлос Билонго. Реакцията на крайно десния депутат касае мигрантите, за които отправя питане Карлос Билонго. Но тъй като чернокожите са коплексирани на тема Африка, депутатът е сигурен, че реакцията на неговия колега касае него самия, в този смисъл се чувства много обиден и въпросът се раздува излишно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    04 Ное 2022 12:09ч.

    ДА, а и трябва да очернят партията на Марин Льо Пен. И го правят посредством черни лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    04 Ное 2022 11:08ч.

    черните са най-отвратителните началници във франция. Силно комплексирани и със значителен мисловен цефицит...французите сами си го направиха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    04 Ное 2022 11:11ч.

    Расизмът няма място никъде. Само че как да окачествяваме вандализма от последните години?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    04 Ное 2022 11:43ч.

    Добре де, по-добре ли щеше да е, ако беше предложил да продължат да плуват на север към Антарктика?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    04 Ное 2022 12:03ч.

    всичката работа им е такава, на носителите на ценности. когато тук кажем на някого да се връща на село, имаме предвид поведението му, не произхода му. предполагам, същото е и с тоя гусин. но носителите на ценности не са пропуснали да яхнат метлата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    04 Ное 2022 12:18ч.

    Какво да очакваш от това вторачване в темите за бялото господство и особено това на беля хетеросексуален мъж на Запад. Припомнете си, че това са общества, които толерират две объркани момичета, заливащи картина на Ван Гог с доматено пюре и лепящи се на стената с моментно лепило, докато охраната и гостите на музея ги гледат, а журналистите снимат без никой да каже нищо. между другото всяка от двете дегенрирали жени искаше да се обръщат към тях с "той тя те" за едната и "те тях"' за другата. Значи не може да я наречеш "Мис Пиърс"' например, трябва да се обърнеш към нея с " Той-тя-те Пиърс" и съответно "Те-тях Симънс (примерно, че не им знам имената) 0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    04 Ное 2022 12:37ч.

    Бившите колонизатори сега ще бъдат колонизирани и претопени от скоро двумилиардна черна Африка. Такава е цикличността на историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предците на колонизаторите преди ~1500 г. се довлякоха от Азия в рамките на тогавашното "Велико преселение на народите", завариха тогавашния Европейски съюз в кофти момент и му ебаха мамата

    04 Ное 2022 14:46ч.

    Сега е техен ред да са от към страната на булката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От етническата палитра на антична "Европа" днес съществуват баските, гуанчите и автохтонното население на о. Сардиния, доколкото се е съхранило

    04 Ное 2022 14:51ч.

    Нещо подобно (ще се) може да се случи с днешните европейски народи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • измисленяци

    04 Ное 2022 13:55ч.

    Не разбирам къде има расизъм в думите му- " да се връща в Африка" ???? Това си е географско понятие , а не основата на раса. И още повече , че някакви бежанци родени е една държава искат да преминат границите на друга държава, т. е, да нарушат даден закон, за което се води някакъв дебат за физически лица нарушители , а не за това каква раса са ????? Какво лошо вижда черния депутат в Африка, че се обижда пък ? Та нали цвета няма значение и расата пък се обиждаме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто нормален

    04 Ное 2022 14:00ч.

    Напълно си прав. Или вече не може да казваме и имената на континентите. Този Обонго защо се обижда на Африка? А ако беше казал да се връщат в Америка обидно ли щеше да бъде? Кретени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи