Франция ще изпрати на Украйна леки бойни машини

Франция ще изпрати на Украйна леки бойни машини

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на Франция Еманюел Макрон на срещата им миналото лято в Киев. Снимка: АП

Френският президент Еманюел Макрон е казал на украинския лидер Володимир Зеленски, че правителството му ще изпрати леки бойни бронирани машини А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC), за да помогне във войната срещу Русия, предаде Ройтерс, като се позова на френски служител, съобщил за телефонен разговор снощи между двамата президенти.

"Това е първият случай, в който произведени в Западна Европа бронирани машини ще бъдат доставени в подкрепа на украинската армия", заяви служителят пред репортери. Той не даде никакви подробности за обема или сроковете на планираните доставки, но заяви, че разговорите ще продължат относно потенциалната доставка на други видове машини.

Зеленски благодари на Макрон за съобщението и заяви, че то показва необходимостта други страни да предоставят по-тежки оръжия. "Това е нещо, което изпраща ясен сигнал към всички наши партньори - няма рационална причина, поради която Украйна все още не е снабдена със западни танкове", каза той в свое видеообръщение.

"Тази година трябва да сложим край на руската агресия", заяви Зеленски и добави, че "модерните западни бронирани машини и танковете от западен тип" са основните средства, от които Украйна се нуждае.

В свое изявление, публикувано в "Телеграм", Зеленски заяви, че двамата лидери са се договорили "за по-нататъшно сътрудничество за значително укрепване на нашата противовъздушна отбрана и други отбранителни способности". Той не даде повече подробности.

По информация от сайта на министерството на отбраната на Франция произведената във Франция А Ем Икс-10 Ер Се е въоръжена разузнавателна машина с висока мобилност, която може да превозва четирима души.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Винкела

  05 Яну 2023 9:28ч.

  Франция да внимава Русия да не им изпрати Сармат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така, така,

  05 Яну 2023 12:29ч.

  Тя Русия онзи ден изпрати на Макрончо парче от ракетка. Следва цяла, очевидно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Танковете им вече са там

  05 Яну 2023 9:36ч.

  На 3.01 прелетяха 2 транспортника над дома ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  05 Яну 2023 11:43ч.

  Четиридесет годишни дъртаняни, във Френската армия ги изхвърлят от 2021 г. Вместо да идат за скрап, не халал да са им на украинците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне да бяхте обяснили за какви"танкове " става въпрос

  05 Яну 2023 11:44ч.

  Тези "танкове" вършат някаква работа само в Африка при диваците воюващи с лъкови. Украина можеше теоретически да ги използва за ... вътрешна сигурност - борба с демонстрации, но към днешна дата и това не е сигурно- има толкова нелегални противотанкови гранатомети в населението, че живота на тези "танкове" се изчислява на не повече от денонощие... Те и Великобритания изпратиха едни такива "танкове" бракувани от полицията, които Украинците ползваха само за евакуация на ранени... А едно време АМС10С беше "РАЗУЗНАВАТЕЛНА МАШИНА", която да се крие в храстите и да насочва то ли бомби, то ли тежки танкове Леклерк... Днес вместо тях има ...дронове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи