Франция пуска религиозни карикатури във всички училища

Франция пуска религиозни карикатури във всички училища
Подборка от карикатури на религиозна и политическа тематика ще бъде публикувана във Франция в знак на протест след бруталното убийство на училищен преподавател, който показа на децата карикатури на пророка Мохамед в клас. Това съобщи в понеделник председателят на Асоциацията на главите на френските региони Рено Мюзелие, цитиран от ТАСС.

Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланке на откриването на учебната година. Снимка: AP/БГНЕС



„Ние, ръководителите на регионите на Франция, поемаме инициативата днес да подготвим публикуването на селекция от най-впечатляващите карикатури на религиозна и политическа тема, които са се появявали в регионалните и националните медии, - заяви Мюзелие, говорейки на конгреса на регионалните глави. - Фактът, че има карикатури от всички религии, както и широк спектър от политически произведения показва светския характер на републиката“.



Във всички училища



Френското министерство на народното образование ще участва в проекта, каза той. Неговата задача ще бъде да осигури разпространението на тази брошура във всички училища във Франция. „С този жест, в съответствие с нашата компетентност, искаме да покажем ангажираност към ценностите на републиката и основните права на всеки наш гражданин да живее в мир и свобода“, обясни той.
Мюзелие подчерта, че „богохулството не е престъпление“ във Франция и нейната територия не е място за „разгул на мракобесието“. „Що се отнася до хумора, наше право е да защитаваме преувеличението и пародията“, каза той.



„Нападателят беше само на 18 години и това за пореден път показва важната роля, изиграна от училището <...> и учителите. Ние, ръководителите на регионите, тържествено изразяваме цялата си подкрепа към всички, които всеки ден работят самоотвержено и са страстно отдадени на тази трудна работа, съпровождаща нашите деца до зрелостта им в контекста на ценностите на републиката“, заяви ръководителят на асоциацията.

Превод и редакция: Иван Христов, агенция "Фокус"

 

 

Снимка: БТА

 

Четирима ученици са сред 15-е арестувани във Франция във връзка с убийството на учителя Самюел Пати, който показа спорни карикатури на пророка Мохамед на своите ученици.

 

Сред другите задържани са четирима членове на семейството на убиеца, баща на ученик в училището и известен ислямист.

 

Полицията претърси около 40 жилища на заподозрени радикални елементи, днес предстоят още обиски. Жестокото убийство на Пати шокира Франция.

 

Десетки хиляди излязоха на митинги през уикенда, в памет на учителя и в подкрепа на свободата на словото.

 

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен поиска да бъде затворена джамията в град Пантен (предградие на Париж), разпространила във Фейсбук видео с критики към учителя, предаде ТАСС.

 

"Поисках от префекта (на департамент) Сен Сен Дени да затвори джамията в Пантен", отбеляза министърът пред телевизионния канал ТФ1. По думите му префектът ще подпише съответното разпореждане веднага. Преди това стана ясно, че джамията в този град е разпространила на страницата си във Фейсбук видео с баща на ученичка в лицея, в който работел убитият. В него мъжът критикува действията на преподавателя.


В събота самият ислямски проповедник в джамията беше поставен под стража. 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Спиноза

    20 Окт 2020 8:51ч.

    Религиозни карикатури може, карикатури на дебели негърки, не може! Евроатлантически ценности!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, айде!

    20 Окт 2020 9:01ч.

    На туй му се казва, с гол г.з таралежи мачка! Т.е., файда никаква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо светска свободолюбива Франция се ограничава само с религията?

    20 Окт 2020 9:11ч.

    Къде са карикатурите на негри, гейове и лесбийки, защо никой не се подиграва на майките с деца, кога ще осмеят Великата френска революция, Жана Д’Арк, Дантон, Робеспиер и Наполеон, няма ли да има карикатури на евреи в газови камери, на участници в Съпротивата, а учени, художници, писатели, те не заслужават ли присмеха на свободолюбивата тълпа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е Франция да покаже на цял свят,

    20 Окт 2020 9:12ч.

    че неуважението към другия е основата върху която се изгражда свободата,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В исляма

    20 Окт 2020 9:14ч.

    са забранени, съгласно нормите на шариата, изображения на пророци и изобщо човешки изображения. А карикатурите са за тях кощунство. Когато се разтвориха широко вратите на Европа за мигранти мюсюлмани, които живеят единствено според тези норми, нямаше ли кой да се сети за това? Да не говорим, че сред тях има и направо фанатизирани. Тези хора не са в състояние да разберат и да приемат норми на светския живот. За това трябваше да се мисли първо, сега вече е късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дофина

    20 Окт 2020 9:18ч.

    Просташка политика, хора с промити мозъци. И всичко иде от абсолютното непознаване на метафизиката на свободата. Язък им за големите мислители, просветители и хора на изкуството, които са дали на света. Не са се поучили от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук до дофина

    20 Окт 2020 9:30ч.

    Да, Франция е дала такива "просветители" на света, които организираха кланета на 5 милиона души и разрушаване на християнски църкви в касапницата, наречена "Велика френска революция". Всичко днес в Европа е последица от дейността на подобни "просветители". Тук има нещо интересно по въпроса: https://sites.google.com/site/sajttnalubomircholakov/literaturni-opusi/demokratura-ili-diktatura-na-demokraciata/glava-10---vandea-1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз пък мисля че тов не е лоша

    20 Окт 2020 9:32ч.

    идея!Тази постъпка на официална Франция ще вбеси ортодоксалните мюсюлмани и най-паче фундалистите които ще предприемат мащабни терористични актове които ще са повод да ги наритат от Францата към’то родните им страни!Така Републиката ще си отдъхне малко от тази арапска напаст!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дофина на 20.10.2020 в 09:18

    20 Окт 2020 9:37ч.

    Решението е само едно. Всички мюсюлмани вън от Европа. Които искат да останат задължително трябва да приемат и да живеят съгласно християнското учение. На пръв поглед това е крайна мярка но пък животът показва че друга нито се разбира, нито се приема от мюсюлманите. А и от много християни! За това пък последствията са катастрофални за цивилизованият свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • либерализмът е вид тероризъм върху духа, а русофобията е направо човекоубийство

    20 Окт 2020 9:49ч.

    Франция днес е ужасена от чеченските зверства. А в края на деветдесетте възторжено приветстваше чеченското уахабитско свободолюбие, и даже мастите интелектуалци от тая страна осмиваха руснаците заради това, че нарушавали правата и свободите на борещия се за независимост чеченски народ. Руснаците напоително им обясняваха, че чеченският уахабитски тероризъм е страшно нещо, а същите тия французи пееха оди и дитирамби за ония, които убиха децата на Беслан. Така днес им обясняват, че украинската хунта убива децата на Донбас, но тия пак си правят оглушки и се занимават с някакъв си Навални, обвинявайки руската държава във всички възможни грехове... След двадесет години ще пищят, този път от украинския фашизъм на своя територия. Лоша карма очаква всеки, който не слуша Русия. Защото Бог забавя, ала не забравя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шмуел дьо Шекелщайн

    20 Окт 2020 10:02ч.

    Карикатури на евреите ще има ли? Друг път! А на светската власт с нейните доста особени разбирания кое е позволено и кое не, и с амбициите и да си налага разбиранията върху всички? Ще има ли? Друг път! Очаквайте поздрави от г-н Ердоган и компания - съвсем скоро! Обезглавяването на идеен противник също е свобода на изразяване, а разстрела на група опоненти с автомат е категорична позиция изразена по категоричен начин. Кой си позволява да слага граници на свободата на изразяване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Защо светска свободолюбива Франция се ограничава само с религията?

    20 Окт 2020 10:03ч.

    Това вече е правено и всички тези карикатури ще бъдат показани. Само преди два дни беше публикувана карикатура с Републиката. Хуморът е форма на интелигентност. Материалният свят, в който живеем е илюзионен и подлежи на рециклиране. Чувството за хумор е присъщо и на Бог. Онова, което е престъпление е да убиваш живота. Човекът няма власт над живота, той му е подарен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    20 Окт 2020 10:18ч.

    Мюзелие подчерта, че „богохулството не е престъпление“ ...дали този пишман либераст знае, че за богохулство и атеизъм в Саудитска Арабия директно дават ефективна смъртна присъда, и тя се изпълнява чрез обезглавяване със сабя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ..........................

    20 Окт 2020 10:22ч.

    На това в Саудитска Арабия му се вика "фанатизъм"- болестта на това човечество. "Пътищата към Ада са постлани с добри намерения."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анархист

    20 Окт 2020 10:23ч.

    Идеално, сега ще колят наред там...и без това франсетата от десетилетия с примрели от страх от 8-те милиона шалвари, които са ги налазили. Там араби и негри фраш, и те упорито се множат, без ни най-малко желание да се "интегрират" и да излязат от родовообщинния строй и племенните си групи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • позор

    20 Окт 2020 10:24ч.

    тинтири-минтири ! французите трябва да престанат със своята либералност и демагогия и да извадят калъчките и да колят всичко забрадено и брадато наред, иначе бял ден няма да видят от изродите които приютиха и които ще ги заличат като нация. И стига с това банално "аз съм шарли, аз съм самуел, аз съм......тинтири-минтири" и купища цветя. С цветя се видя че не става а с пушки и ножове !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Хуморът е форма на интелигентност."

    20 Окт 2020 10:40ч.

    Да, но само когато пародиращият наистина създава изкуство, а не изпълнява конюнктурни политически поръчки. И ако питаш мене, хуморът, когато се предозира или не е намясто, само предизвиква умора от занимаване с периферни въпроси. Самата дума го подсказва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    20 Окт 2020 10:44ч.

    Ако си спомняте въпросните карикатури, те първо се появиха в Дания. И типично по скандинавски не бяха никак смешни. Всъщност бяха гадни, един вид издевателство, продиктувано от чувство на превъзходство. А имаше и един друг случай на свобода на изразяване, когато пак Шарли Ебдо публикува карикатури на едно удавено сирийче - https://m.24chasa.bg/novini/article/4983930

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    20 Окт 2020 10:45ч.

    Цитат: На едната карикатура край удавеното дете е изобразен човек, приличащ на Христос. Надписът гласи: "Доказателство, че Европа е християнска - християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят". На другата карикатура над тялото на Айлан стърчи реклама на "Макдоналдс" с клоуна Роналд Макдоналд, на която пише "Две детски менюта на цената на едно". Заглавието е "Толкова близо до целта".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм Шарли, аз съм Крум

    20 Окт 2020 10:47ч.

    Интересно е друго, защо такива демонстративни кланета не стават в Наглосаксия? Там да не би да има по-малко мигранти-мюсюлмани? Много ми мирише тая история пак на поръчков теракт на едни служби, представляващи ционската мафия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • do --- Аз пък мисля че тов не е лоша на 20.10.2020 в 09:32

    20 Окт 2020 10:53ч.

    Как ще стане тази работа като 90 % от "бунюлс" са си родени във Франция ?! Те са френски граждани "пар сол натал" ! Какво ще прави Държавата ? Ще им отнема без причина гражданството ? Ще ги репатрира... къде ? А ще ги приемат ли страните им от където са корените (на родителите им) ? Това е абсурдно и няма как да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДОЛУ МАСКИТЕ

    20 Окт 2020 10:55ч.

    Колкото и да си говорим и възмущаваме по форуми и места за коментари нищо няма да постигнем освен едно моментно изпускане на парата. Докато не се обединим срещу всички които ни тикат към пропастта от която няма връщане, да се обединим срещу погазването на морала, на семейството, нормалността, християнските ценности всичко това ще ни задуши и унищожи нас и децата ни. Ще мачкат децата ви защото не са цигани, или защото не са обратни, няма а си намерите работа защото сте казали няма трети пол, че казвате че децата имат майка и баща и това е и от както свят светува. Позволихте да сложат намордници на лицата на децата ви, скриха им усмивките, скоро ще изискват маски и на открито и навсякъде и пак масата чинно и ропотно като овце ще се го направят без съпротива и без да мислят. Трябва да се обединим и активно да се действа, активна гражданска позиция, гражданско неподчинение към всяко безумие и всяка дори и минорна крачка в страни от истината и посегателство над нормалните хора защото вече сме малцинство!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на 20.10.2020 в 10:55

    20 Окт 2020 11:32ч.

    Да !!! И обединението трябва да е на "хоризонтален принцип". Без йерархични структури , без организации и партии , защото мигом след като бъдат създадени , те ще бъдат инфилтрирани от доносници и агенти на САТАНИСТИТЕ ! Съпротивата трябва да бъде масова , по типа на Махатма Ганди ! Бойкоти , Бойкоти и пак БОЙКОТИ !!! Комуникацията между хората да стане само устна и непосредствена , никакви цифрови технологии , никакви телефони !! Всичко се подслушва , всеки човек се следи , дори и сега !!! Сатанистите трябва да бъдат надхитрени с масовост и нелегалност ! Сатанистите са адово зло ! Всеки трябва без колебание да ги лъже , мами и да им вреди ! Както на тях , така и на слугите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ли успяха да измислят?!

    20 Окт 2020 12:13ч.

    Религиозните подигравки са проява на много лош вкус. Нито една религия не трябва да се осмива. Взаимно уважение и придържане към общочовешките ценности. Толкова е просто!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неразбираем нонсенс?

    20 Окт 2020 12:39ч.

    "Джамията в този град е разпространила на страницата си във Фейсбук видео с баща на ученичка в лицея, в който работел убитият" Значи за джамията няма свобода на словото? Стига тия глупости! Когато мюслитата станат мнозинство, ще направят законен референдум и ще направят от "Парижката Света Богородица" джамия. А също и от "Александър Невски"! Както от "Света София" в Истанбул. Тоя проблем с либерализъм, свобода на словото и подкрепа на високата раждаемост не се решава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Окт 2020 13:10ч.

    Не е коректно и не е изненада, че избиват французи. А французи опищяха махалата след като Ердоган превърна Св София отново в джамия. Как ли ще реагират французите ако мюсулманите започнат да произвеждат тоалетна хартия с образи от икони?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Окт 2020 13:15ч.

    В основата на всеки кръстоносен поход са французи. Изглежда, че Франция се връща 1000 години назад. Преди 1000 години са тръгвали на кръстоносен поход, не толкова от религиозни подбуди, а защото населението на Франция се е увеличавало стремително и е било нужно да се оттича. А сега населението на Франция се състои и от мюсулмани, около 10% - 5 милиона, Във всеки клас в училище има и мюсулмани, което ще доведе до побоища сред децата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    20 Окт 2020 13:22ч.

    E щом французите са толкова тъпи и упорити, напълно си заслужават насилието от главорезите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Окт 2020 13:39ч.

    Знаете ли защо мюсулманите не правят карикатури с Исус? Защото Исус за мюсулманите също е пророк, какъвто е и Мохамед. За тях пророк е и Йоан Кръстител и много други християнски и еврейски религиозни личности. На практика, Корана обхваща библията БЕЗ промени, но е с добавка за новият пророк - Мохамед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не прави на другите това, което не искаш да направят на теб!"

    20 Окт 2020 14:35ч.

    И на какво ще научат децата с такива примери на хейтърство и подигравки на религиозните вярвания, дори и заблуди на другите?! Подигравките са присъщи по-скоро за децата, но не и като израз на сериозна политика, защитаваща свободата на словото и изразяване. Това е тормоз и унижение и е странно от какво е продиктувано още преди случаят "Шарли". Може би е израз на собствени проблеми на тези, които първи започнаха тази политика на прием на мигранти от общества и райони, коренно различни в културно и цивилизационно ниво от местните. Заради задълбочаващия демографски срив нЕк'ви социал-инженери на Западна Европа решиха съвсем недообмислено да населят цяла Европа с такива хора. И сега, като виждат последствията от своето безсилие и как вместо мигрантите да се адаптират към европейската цивилизация, те асимилират европейците и налагат своите културни особености бавно, но с постоянство, решиха да продължат с пагубната либерална политика към тях. И да ги учат какво е свобода на изразяване. Ами, вие свободно "унищожавате" техния дух с подигравателно слово и карикатури, а те ви отвръщат със свободно унищожаване на вашето тяло със заколение в буквалния смисъл. Това е война! Явно е наложителна промяна и осъзнаване. Промяната е нещо изключително трудно, затова и няма смисъл да се реагирате на нападките с нападки. Xeйтъpcтвoтo e зapaзнo и ce пpeдaвa. Гнeвът e eднo oт нaй-тpyднo пoдвлacтнитe нeщa в cъзнaниeто. Необходимо е култивиране на агресията, а не катализиране, както в случая. Със задължението да правим добро, с любов, с емпатия към всеки отделен страдалец. А не с безнаказаност и толерантност към джихадистки идеологии, строеж на храмове на радикални религии, проповядването им и налагането на престъпни "културни" практики на територията на цяла Европа. B няĸoи peлигии ce твъpди, чe тpябвa дa ce пpoявявa cъcтpaдaниe ĸъм вpaгoвeтe. Toвa нaиcтинa e мнoгo тpyднo дa ce нaпpaви. Πopaди тaзи пpичинa xeйтъpcтвoтo ce пpeдaвa ĸaтo лoш виpyc и трябва да има програмна цивилизационна идеология на обезвреждането на този вид вируси още от най-ранна детска възраст. Трябва да се рaзгpaничaвa xeйтъpството oт дoбpoнaмepeнaтa и ĸoнcтpyĸтивнa ĸpитиĸa – тя мнoгo чecтo e пoлeзнa и e oтпpaвянa oт xopa, ĸoитo пo няĸaĸъв нaчин са загрижени зa вac. Двeтe нeщa ce oтличaвaт cъвceм яcнo: дoбpoнaмepeният чoвeĸ нямa дa ви злeпocтaви пpeд вcичĸи, или aĸo гo нaпpaви, тo щe бъдe eднoĸpaтнo и нecъзнaтeлнo. Hямa дa изтъĸвa caмo вaшитe нecъвъpшeнcтвa, aми щe пocoчи ĸoнĸpeтнo peшeниe или пoдoбpeниe нa дaдeн пpoблeм, cитyaция и т.н. https://epis.bg/za-horata/kak-da-se-spravite-s-heitarite/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи